Czy mógłby ktoś wkleić tutaj zdjęcie tego cuda.
Sądząc z opisu, chyba mam coś takiego w domu - dostałam od znajomych - myślałam, że jest to forma do pieczenia chleba, zdziwiło mnie tylko, że ma pokrywę.
Raz upiekliśmy w tym babę drożdżową - nie przykrywając - fajnie się nawet upiekła.
Ale do głowy mi nie przyszło, żeby wcześniej to naczynie namoczyć.
Jednak stoi to, praktycznie od lat nieużywane.
***
OK - teraz zobaczyłam, że jest fotka.
To mam garnek rzymski.:boogie:
Patrzcie Państwo - ile to się człowiek może na Wielodzietnych dowiedzieć.:bigsmile:
I jeszcze jedno. Myśmy tę "foremkę" po użyciu wymyli, jak wszystko inne płynem do naczyń, od tego czasu stoi nie używane. Co mam teraz zrobić? Może ktoś doradzi.
@Klarcia - jak lubicie płyn do mycia naczyń i nie przeszkadza Wam ten gorzkawy posmak, to nic nie robić
A serio - sugerowałabym nalać do gara wody i wstawić do piekarnika (zimnego), ogrzewać aż się woda zagotuje, wylać wodę. Orocedurę powtórzyć kilkakrotnie. Powinien się płyn wypłukać. Przynajmniej w większości.
Ale jak dokladnie-wrzucasz surowe warzywa I przyprawy I nic wiecej?Zadnego plynu?Ja nie mam rxymskiego,mam cisnieniowe garnki I taki gliniany do piekarnika z pokrywa,ale jego sie nie namacza;-)
Wiecie co, kupilam sobie taki garnek przez internet i musialam go odeslac
Specjalnie opisy czytalam, porownywalam, a na koniec i tak przyszedl mi taki, ktory w srodku (dol) byl z emalia. Juz mi sie nie chce szukac w internecie, chyba pojde w koncu do sklepu...
U nas w Almie kosztowal 40 zl i cos tam. Wrzucam warzywa i ziola i do piekarnika. Mieso [indyk] smakuje rewelacyjnie, w zasadzie ani z rekawa ani z czegos innego nie ma takiego smaku.
AB jesli nam sie uda kiedys pojechac do Torunia, a Ty nadal nie bedziesz go miec, to postaramy sie przyjechac z Garnkiem tyle, ze to moze byc za 2 -3 lata... z naszym podroznyczym rozpedem
Garnek 2,5l znajdę taki taniej? Dobrze, że @Skatarzyna napisała w chebowym wątku, że czasami chleb z niego gorzej wychodzi, bo chyba bym wzięła bez zastanowienia, a to w sumie niemało pieniędzy. Chleb z takiego garnak dużo smaczenijszy wychodzi? Czuć różnicę?
@Hope Ja mam właśnie Aldi'kowy garnek, kupiony na przecenach jestem bardzo zadowolona Często w użyciu Wczoraj na ten przykład królik sie robił z warzywami, kilka dni wcześniej rolady śląskie Odkąd go mamy to mało kiedy wyciągam naczynia żaroodporne (najcześciej do zapiekanki na szybko) Nie wyobrażam Sobie już robić miesiwa w czym innym Ja bym polecała Ale niech sie specjalistki jeszcze wypowiedzą Moze @Skatarzyna
Kupuj śmiało, jak nie pokochasz do pieczenia chleba, to przyda Ci się do inych rzeczy. Ja lubię chleb z rzymskich, tylko dlatego, że skorupy mi w piecu chlebowym popękały przeniosłam się z chlebem do form stalowych.
@Felicyta, zależy na co. Ja mam kilka różnej wielkości i ten mały jest w sumie najczęściej używany, np. pieczeń w sam raz na obiad. Ale mam tez wielki 9. litrowy na dużą zapiekankę czy tonę ziemniaków
@Skatrzyna (jeszcze Cię pomęczę ) jak od strony praktycznej wygląda pieczenie chleba w tym garnku? Namacza się go przed wysmarowaniem tłuszczem i przełożeniem chleba na ostatnie rośnięcie? Można to posmarować smalcem i wysypać otrębami? Czy jak się piecze chleb to naczynie powinno być zamknięte czy otwarte?
Mąż powiedział, że wieczorem mi skoczy po ten garnek :x Chleb już się "zaczynia"
Mąż przynióśł garnek ze sklepu i okazało się, że on ma takie wnętrze jak pod tym linkiem: http://www.chleby.info/2012/05/garnek-rzymski.html w środku jest jakby emaliowany, wczoraj nie zwróciłam na to uwagi @hipolit ten Twój też taki jest? Czy to w ogóle coś da, czy zwrócić? Ma informację o namaczniu itp. ale chyba Katarzyna gdzieś w wątku tu pisała, że to raczej bez sensu z tą emalią
Komentarz
:whorship::whorship::whorship:
Czy jest jakaś dziedzina w której nie masz nic do powiedzenia???
Oj, chyba ja za dużo gadam, zwyczajnie... :shamed:
Sądząc z opisu, chyba mam coś takiego w domu - dostałam od znajomych - myślałam, że jest to forma do pieczenia chleba, zdziwiło mnie tylko, że ma pokrywę.
Raz upiekliśmy w tym babę drożdżową - nie przykrywając - fajnie się nawet upiekła.
Ale do głowy mi nie przyszło, żeby wcześniej to naczynie namoczyć.
Jednak stoi to, praktycznie od lat nieużywane.
***
OK - teraz zobaczyłam, że jest fotka.
To mam garnek rzymski.:boogie:
Patrzcie Państwo - ile to się człowiek może na Wielodzietnych dowiedzieć.:bigsmile:
A serio - sugerowałabym nalać do gara wody i wstawić do piekarnika (zimnego), ogrzewać aż się woda zagotuje, wylać wodę. Orocedurę powtórzyć kilkakrotnie. Powinien się płyn wypłukać. Przynajmniej w większości.
Gdzies na forum jest fota mojego obiadu w garnku, ale nie znajduje mi...
https://lh3.googleusercontent.com/-zQgVy-N0_zw/TXJEW-AtVkI/AAAAAAAACtg/whp6WLQRugU/s720/IMG_4434.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-czj_hfmY33k/TXJEZ_kOA7I/AAAAAAAACtk/6PDfASJmQnw/s720/IMG_4436.JPG
na 2 - warzywa i ziola + kurki duszone na masle + indyk z garnka przypiekany na masełku:bigsmile:
Specjalnie opisy czytalam, porownywalam, a na koniec i tak przyszedl mi taki, ktory w srodku (dol) byl z emalia. Juz mi sie nie chce szukac w internecie, chyba pojde w koncu do sklepu...
AB jesli nam sie uda kiedys pojechac do Torunia, a Ty nadal nie bedziesz go miec, to postaramy sie przyjechac z Garnkiem tyle, ze to moze byc za 2 -3 lata... z naszym podroznyczym rozpedem
Akurat swieto kobiet pracujacych :bigsmile:
http://www.promoceny.pl/detail/aldi-garnek-rzymski-182911/
to hit czy kit?
Garnek 2,5l znajdę taki taniej? Dobrze, że @Skatarzyna napisała w chebowym wątku, że czasami chleb z niego gorzej wychodzi, bo chyba bym wzięła bez zastanowienia, a to w sumie niemało pieniędzy.
Chleb z takiego garnak dużo smaczenijszy wychodzi? Czuć różnicę?
Ja mam właśnie Aldi'kowy garnek, kupiony na przecenach
jestem bardzo zadowolona
Często w użyciu
Wczoraj na ten przykład królik sie robił z warzywami, kilka dni wcześniej rolady śląskie
Odkąd go mamy to mało kiedy wyciągam naczynia żaroodporne (najcześciej do zapiekanki na szybko)
Nie wyobrażam
Sobie już robić miesiwa w czym innym
Ja bym polecała
Ale niech sie specjalistki jeszcze wypowiedzą
Moze @Skatarzyna
Ja lubię chleb z rzymskich, tylko dlatego, że skorupy mi w piecu chlebowym popękały przeniosłam się z chlebem do form stalowych.
Namacza się go przed wysmarowaniem tłuszczem i przełożeniem chleba na ostatnie rośnięcie?
Można to posmarować smalcem i wysypać otrębami?
Czy jak się piecze chleb to naczynie powinno być zamknięte czy otwarte?
Mąż powiedział, że wieczorem mi skoczy po ten garnek :x
Chleb już się "zaczynia"
http://www.chleby.info/2012/05/garnek-rzymski.html
w środku jest jakby emaliowany, wczoraj nie zwróciłam na to uwagi
@hipolit ten Twój też taki jest?
Czy to w ogóle coś da, czy zwrócić?
Ma informację o namaczniu itp. ale chyba Katarzyna gdzieś w wątku tu pisała, że to raczej bez sensu z tą emalią