Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Garnek rzymski

2

Komentarz

  • Pro Mamo 2, 5l za 45 zł?
  • Katarzyno, Ty jak zwykle zadziwiasz mnie swoją wszechstronną wiedzą!
    :whorship::whorship::whorship:

    Czy jest jakaś dziedzina w której nie masz nic do powiedzenia???
  • [cite] Małgorzata32:[/cite]
    Czy jest jakaś dziedzina w której nie masz nic do powiedzenia???
    Czy to aby na pewno komplement jest? :wink:
    Oj, chyba ja za dużo gadam, zwyczajnie... :shamed:
  • Czy mógłby ktoś wkleić tutaj zdjęcie tego cuda.
    Sądząc z opisu, chyba mam coś takiego w domu - dostałam od znajomych - myślałam, że jest to forma do pieczenia chleba, zdziwiło mnie tylko, że ma pokrywę.
    Raz upiekliśmy w tym babę drożdżową - nie przykrywając - fajnie się nawet upiekła.
    Ale do głowy mi nie przyszło, żeby wcześniej to naczynie namoczyć.

    Jednak stoi to, praktycznie od lat nieużywane.

    ***

    OK - teraz zobaczyłam, że jest fotka.
    To mam garnek rzymski.:boogie:

    Patrzcie Państwo - ile to się człowiek może na Wielodzietnych dowiedzieć.:bigsmile:
  • I jeszcze jedno. Myśmy tę "foremkę" po użyciu wymyli, jak wszystko inne płynem do naczyń, od tego czasu stoi nie używane. Co mam teraz zrobić? Może ktoś doradzi.
  • @Klarcia - jak lubicie płyn do mycia naczyń i nie przeszkadza Wam ten gorzkawy posmak, to nic nie robić :wink:
    A serio - sugerowałabym nalać do gara wody i wstawić do piekarnika (zimnego), ogrzewać aż się woda zagotuje, wylać wodę. Orocedurę powtórzyć kilkakrotnie. Powinien się płyn wypłukać. Przynajmniej w większości.
  • Ala wlasnie, pytanie jaka ma pojemnosc moj garnek - Mezuuuu, wiedzo moja. !!!

    Gdzies na forum jest fota mojego obiadu w garnku, ale nie znajduje mi...
  • Promamo a podasz jakies przepisy?Please:-))))
  • hahahahhahahaha Pax na 1 - warzywa + przyprawy [ziola]

    na 2 - warzywa i ziola + kurki duszone na masle + indyk z garnka przypiekany na masełku:bigsmile:
  • na masełku-oddzielnie czy masło wrzucasz do środka?
  • oddzielnie!
  • Ale jak dokladnie-wrzucasz surowe warzywa I przyprawy I nic wiecej?Zadnego plynu?Ja nie mam rxymskiego,mam cisnieniowe garnki I taki gliniany do piekarnika z pokrywa,ale jego sie nie namacza;-)
  • Wiecie co, kupilam sobie taki garnek przez internet i musialam go odeslac :confused:
    Specjalnie opisy czytalam, porownywalam, a na koniec i tak przyszedl mi taki, ktory w srodku (dol) byl z emalia. Juz mi sie nie chce szukac w internecie, chyba pojde w koncu do sklepu...
  • U nas w Almie kosztowal 40 zl i cos tam. Wrzucam warzywa i ziola i do piekarnika. Mieso [indyk] smakuje rewelacyjnie, w zasadzie ani z rekawa ani z czegos innego nie ma takiego smaku.

    AB jesli nam sie uda kiedys pojechac do Torunia, a Ty nadal nie bedziesz go miec, to postaramy sie przyjechac z Garnkiem:wink: tyle, ze to moze byc za 2 -3 lata... z naszym podroznyczym rozpedem:wink:
  • Mi maz zawsze praktyczne prezenty (typu agd) na dzien kobiet robi :wink:
    Akurat swieto kobiet pracujacych :bigsmile:
  • w Aldim u nas wyprzedają takie garnki po 44 zł.
    http://www.promoceny.pl/detail/aldi-garnek-rzymski-182911/
    to hit czy kit?

    Garnek 2,5l znajdę taki taniej? Dobrze, że @Skatarzyna napisała w chebowym wątku, że czasami chleb z niego gorzej wychodzi, bo chyba bym wzięła bez zastanowienia, a to w sumie niemało pieniędzy.
    Chleb z takiego garnak dużo smaczenijszy wychodzi? Czuć różnicę?
  • @Hope
    Ja mam właśnie Aldi'kowy garnek, kupiony na przecenach ;)
    jestem bardzo zadowolona
    Często w użyciu
    Wczoraj na ten przykład królik sie robił z warzywami, kilka dni wcześniej rolady śląskie
    Odkąd go mamy to mało kiedy wyciągam naczynia żaroodporne (najcześciej do zapiekanki na szybko)
    Nie wyobrażam
    Sobie już robić miesiwa w czym innym
    Ja bym polecała
    Ale niech sie specjalistki jeszcze wypowiedzą
    Moze @Skatarzyna :/
  • Kupuj śmiało, jak nie pokochasz do pieczenia chleba, to przyda Ci się do inych rzeczy.
    Ja lubię chleb z rzymskich, tylko dlatego, że skorupy mi w piecu chlebowym popękały przeniosłam się z chlebem do form stalowych.
  • @Skatarzyna - a czy 2,5 l dla 6 osob.rodziny to nie za mały?
  • @Felicyta, zależy na co. Ja mam kilka różnej wielkości i ten mały jest w sumie najczęściej używany, np. pieczeń w sam raz na obiad. Ale mam tez wielki 9. litrowy na dużą zapiekankę czy tonę ziemniaków ;)
  • @Skatarzyna a te 2,5 l na 1 chleb ok?
  • Super, dzięki!:)
  • @Skatarzyna dziękuję! Czyli na pieczeń ok, ale na obiad jednogarnkowy może być za mały!
  • @Skatrzyna (jeszcze Cię pomęczę :D ) jak od strony praktycznej wygląda pieczenie chleba w tym garnku?
    Namacza się go przed wysmarowaniem tłuszczem i przełożeniem chleba na ostatnie rośnięcie?
    Można to posmarować smalcem i wysypać otrębami?
    Czy jak się piecze chleb to naczynie powinno być zamknięte czy otwarte?

    Mąż powiedział, że wieczorem mi skoczy po ten garnek :x
    Chleb już się "zaczynia" :D
  • @Hope, wszystko, jak piszesz, piekłam w zamkniętym.
  • Dziękuję! :)
  • Mąż przynióśł garnek ze sklepu i okazało się, że on ma takie wnętrze jak pod tym linkiem:
    http://www.chleby.info/2012/05/garnek-rzymski.html
    w środku jest jakby emaliowany, wczoraj nie zwróciłam na to uwagi :(
    @hipolit ten Twój też taki jest?
    Czy to w ogóle coś da, czy zwrócić?
    Ma informację o namaczniu itp. ale chyba Katarzyna gdzieś w wątku tu pisała, że to raczej bez sensu z tą emalią :/
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.