Mąż mówi, że to może nie emalia tylko jakieś dno cermiczne, w każdym razie się świeci i nie ma takiej struktury jak glina na pozostałej jego części. Wtopiłam?
glazurowany, ok! wodę wchłonie od zewnątrz, a od wewnątrz natrzesz tłuszczem - będziesz zadowolona! górę też namocz, góra raczej glazurowana nie jest? "mikroklimat" będzie jak nalezy Mam i glazurowane, i nie - w pieczenu różnicy nie widzę, glazurowany łatwiej się myje.
Rzeczywiście, tylko spód tak ma! O ja, dziękuję!:) okazało się, że dziś był jeszcze tańszy i mąż zapłacił 35 zł. ekstra! już się bałam, to już się nei mogę chlebka doczekać
Bardzo Wam dziękuję za polecenie, wiecie co mówicie Jak zobaczyłam wczoraj chleb z tego garnka to mi oczy wyszły! Piękny! I na smalcu i otrębach to sam się z tego garnka wysunął, skórka wyśmienita! Wielodzietni zmieniają życie, normalnie przeszłabym obotek tego w sklepie obojętnie i zastanawiała się po co ludziom takie dziwactwa juz wiem po co, hehe
@Skatarzyna (nie bij X_X ) znów musze Cię o radę prosić. Jak robiłam ostatnio chleb w tym garnku to się zagraliśmy z mężem w planszówkę i chleb siedział w piecu ponad 30 minut dłużej niż w przepisie Ani D., ale jak pisałam wyszedł idealny! A dziś robiłam wg przepisu i jest zakalec Ile pieczesz chleb w garnku rzymskim? Czy on on jest zamknięty cały czas czy otwarty? Temerature masz normalną czy dajesz wyższą? Zrobiłam tak: garnek namoczyłam, wsadziłam ciasto - urosło, do zimnego piekarnika i od kąd piekarnik doszedł do 200 stopni topiekłam godzinę, jak otworzyłam garnek to wierzch był jeszcze mokry, dopiekłam jeszcze 30 min be przykrycia, ale ciasto padło i zrobił się zakalec (w międzyczasie jak piekarnik miał temperaturę 200 stopnia dorzuciłam zwykłą foremkę z drugim chlebem i on raczej wyszedł). Co zrobiłam źle? nie wiem czy próbować znów zrobić chleb w tym garnku, czy sobie darować ale ostatnio był taaaak dobry!
zawsze wkładam chleb do mocno rozgrzanego piekarnika, jak pisałam - piekłam w zamkniętym, po jakiejś godzinie już bez przykrycia, a nawet czasem na końcówkę pieczenia wyrzucaliśmy z formy i już bez sie dopiekał, dokładnego czasu nie podam, raz godzina i pięć minut a raz godzina i kwadrans, a nawet chwilę dłużej - zależy ile ich było
@Skatarzyna a garnek można wstawiać do gorącego piekarnika nic mu sie nie stanie? Czytałam, że wstawia sie do zimnego i on nagrzewa sie z piekarnikiem.
zimnego z lodówki, czy z zawartością świeżo wyjętą z lodówki nie wkładam do gorącego piekarnika, ale taki z temp. pokojowej nam pękły przy używaniu w piecu chlebowym, ale tam temp. ma koło 500st. w piekarniku mają się dobrze od lat.
podrzucę, bo chciałam dopytać: te nieszkliwione wewnątrz też się smaruje tłuszczem przed włożeniem chleba, prawda? Trzeba dokładnie całą wysokość, żeby chleb ładnie odszedł od boków?
(mam póki co szkliwiony od wewnątrz i nie muszę być bardzo uważna w smarowaniu, bo nawet jeśli chleb wyrośnie wyżej niż myślałam, to się nie przykleja trwale do ścianek. Ale jak mu się raz zdarzyło przykleić do nieszkliwionej pokrywy, to był problem z jej zdjęciem w czasie pieczenia)
potrzeba mi nowego, mniejszego i nie wiem, czy szukać koniecznie szkliwionego czy obojętnie...
a w ogóle a propos chleba z blaszanej keksowki, a z garnka - aż żal, że tak długo piekłam w keksówkach
Dzieki za wyciagniecie watka. Dostalam garnek na urodziny. Jak Wy go myjecie, szczegolnie jak cos przywiera do scianek? Detergentu nie mozna, druciakiem tez nie bardzo, jak to cudo domyc? Ostatnio wstawilam do piekarnika, z woda. Wypieklam. Nastepnego nia schowalam do szafki.zaplesnial troche. Nie pomyslalam o tym, ze zanim go schowam musi byc absolutnie suchy.
Komentarz
Mam i glazurowane, i nie - w pieczenu różnicy nie widzę, glazurowany łatwiej się myje.
Dokładnie jest taki, jak na zdjęciu z linka
Nie mam porównania bo to mój jedyny taki garnek
Innego nie mam
Ale z tego jestem mega zadowolona
Jak zobaczyłam wczoraj chleb z tego garnka to mi oczy wyszły! Piękny! I na smalcu i otrębach to sam się z tego garnka wysunął, skórka wyśmienita!
Wielodzietni zmieniają życie, normalnie przeszłabym obotek tego w sklepie obojętnie i zastanawiała się po co ludziom takie dziwactwa juz wiem po co, hehe
Jak robiłam ostatnio chleb w tym garnku to się zagraliśmy z mężem w planszówkę i chleb siedział w piecu ponad 30 minut dłużej niż w przepisie Ani D., ale jak pisałam wyszedł idealny!
A dziś robiłam wg przepisu i jest zakalec
Ile pieczesz chleb w garnku rzymskim? Czy on on jest zamknięty cały czas czy otwarty? Temerature masz normalną czy dajesz wyższą?
Zrobiłam tak: garnek namoczyłam, wsadziłam ciasto - urosło, do zimnego piekarnika i od kąd piekarnik doszedł do 200 stopni topiekłam godzinę, jak otworzyłam garnek to wierzch był jeszcze mokry, dopiekłam jeszcze 30 min be przykrycia, ale ciasto padło i zrobił się zakalec (w międzyczasie jak piekarnik miał temperaturę 200 stopnia dorzuciłam zwykłą foremkę z drugim chlebem i on raczej wyszedł).
Co zrobiłam źle? nie wiem czy próbować znów zrobić chleb w tym garnku, czy sobie darować ale ostatnio był taaaak dobry!
nam pękły przy używaniu w piecu chlebowym, ale tam temp. ma koło 500st. w piekarniku mają się dobrze od lat.
i czy taki nieszkliwiony latwo sie myje? nie przywiera?
mam maly plaski szkliwiony i jest super, ale bez pokrywy, no i juz za maly dla nas
marzy mi sie wiekszy z pokrywa
e:ort
Warto?
Bedą też formy o poj 2l
Do chleba ok?
@Skatarzyna, co myślisz?
http://www.netto.pl/gazetka.html?id=474#/page/5
Dzięki za cynk!
Czy oni to robią pod wielodzietnych :P
I juz wypróbowalismy.
Ale...
Powiedzcie, jak to sie myje?
Gdzies mi swita, ze bez detergentów.
Tyle, ze samą wodą domyć nie mogę.
ale ja głupia jestem
po ostatnim użyciu włożyłam garnek do - uwaga - foliowej torby (żeby się nie zakurzył - stoi na górnej szafce w kuchni).
Wyjęłam go dziś, żeby zrobić mięso....
taaaa daaaammm!!!!!!!!!
cały zapleśniały
i co mam teraz zrobić droga redakcjo?????
podrzucę, bo chciałam dopytać: te nieszkliwione wewnątrz też się smaruje tłuszczem przed włożeniem chleba, prawda? Trzeba dokładnie całą wysokość, żeby chleb ładnie odszedł od boków?
(mam póki co szkliwiony od wewnątrz i nie muszę być bardzo uważna w smarowaniu, bo nawet jeśli chleb wyrośnie wyżej niż myślałam, to się nie przykleja trwale do ścianek. Ale jak mu się raz zdarzyło przykleić do nieszkliwionej pokrywy, to był problem z jej zdjęciem w czasie pieczenia)
potrzeba mi nowego, mniejszego i nie wiem, czy szukać koniecznie szkliwionego czy obojętnie...
a w ogóle a propos chleba z blaszanej keksowki, a z garnka - aż żal, że tak długo piekłam w keksówkach
Ostatnio wstawilam do piekarnika, z woda. Wypieklam. Nastepnego nia schowalam do szafki.zaplesnial troche. Nie pomyslalam o tym, ze zanim go schowam musi byc absolutnie suchy.