Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Faworki - staaary przepis z octem lub spirytusem :)

edytowano lutego 2012 w Kuchnia
Klasyczny przepis na faworki:
1 kg mąki
8 dkg masła
8 żółtek
2 całe jaja
3 dkg śmietany
łyżkę octu 6% lub łyżkę spirytusu
do smażenia 1,25 kg smalcu (ja smażę na ogół na oleju)
10 dkg cukru pudru do posypania

Wykonanie:
Wszystkie produkty wyrobić. Należy to robić długo, gdyż od tego m.in. zależy kruchość faworków. Cienko wałkować. Kroić na nieduże prostokąty, naciąć w środku, przewinąć formując faworek. Piec na bardzo gorącym tłuszczu (od tego także zależy kruchość faworków) na złoty kolor. Po wyjęciu osączyć na bibule i posypać pudrem.
Smacznego!:bigsmile:
«13

Komentarz

  • Czemu???:neutral:
  • No... Tak...
    Mnie zawsze dzieci pomagają... Bo gdy robię z dwóch kg mąki, to idzie się samemu zarobić.:confused: I ciasto szybko wysycha, a wtedy nie jest ok.
  • :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
  • AB chętnie bym do Cię wpadła dziatwę zabawić, a Ty mogłabyś kreatywność ujawnić faworkową :cool:

    Trochę daleko, dosyć mroźno :cool::confused:
  • Olesiu, a co robisz z jajkowymi białkami, które zostają? Nigdy nie wiem, jak wykorzystać :sad:
  • AB smak wiórków kokosowych to jedna z nielicznych rzeczy, które mi nie smakują na tym świecie :confused:

    Inne opcje?
  • Bezy?
    Albo robię jednocześnie kruche ciastka i wykorzystuję białka do ich smarowania przed posypaniem cukrem.:bigsmile:
  • Kotlety schabowe! (w sensie, do panierki)
  • O.:bigsmile:
  • Taaa...
    Nawet przepis kiedyś tu dawałam.:bigsmile:


  • białka ubić ze szczyptą soli baardzo dokladnie na puszystą masę ,dodać tyle cukru pudru
    aby było odpowiednio słodkie i dodać schłodzoną rozpuszczoną żelatynę oraz aromat waniliowy.Gotową masę wyłożyć na cienki ,wysmarowany kwaśnym dżemem biszkopt
    ,polać polewą czekoladową.I mamy ptasie mleczko.
    Smacznego

    Zamiast żelatyny można użyć galaretkę owocową
  • arabskie ciasteczka migdałowe można też zrobić. chyba dzisiaj się wezmę za to, bo mam 10 białek do zużycia.
  • Przepis, przepis, plizzzz...!:bigsmile:
  • BRAWA dla tej Pani!!!:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
  • I smacznego!:cool:
  • Dajcie przepis na te kokosanki:cool:
  • Rozmawiam z mężem słodkościach na tłusty czwartek, czy robimy czy nie dodatkowo nie odwiedzając w tym dniu znajomych coby się dac się pokusie.
    I pytam czy zostajemy jak już - przy oponkach czy moze faworki, bo "dziewczyny wkleiły przepis na faworki" to już szukać nie muszę

    M- dziewczyny z forum?
    J- tak
    M- ale wy się chyba odchudzacie grupowo na kaszy :bigsmile:
    J- a co jedno ma z drugim ( miałam na myśli, ze dieta, dietą ktoś wkleił tylko przepis )
    M- a to z kaszy mają być te faworki :shocked:

    ha ha ha :bigsmile:
  • Kiedy jest tlusty czwartek?
  • W czwartek :fm::fm:

    Poprawcie jak walnęłam byka -16.02
  • Acha czyli nie w ten tylko w następny ...No zakrecona jestem;-)
  • Dziękuję wszystkim za przepisy z jajkowych białek :cool: A Tłusty już niedługo :bigsmile: faktycznie :tongue:
    też już planuję zakupić najlepsze pączki w mieście :tongue:
  • http://www.potrawyregionalne.pl/media/Image/babciaalina/paczki_blikle_1.jpg


    na deser po tej jaglance, popatrzmy na coś innego :bigsmile:
  • Mniam...:fr:

    to moze ktos zarzuci jakiś sprawdzony przepis na takie pączki.. ale taki dla dwóch-lewych-rąk-do-robienia-pączków?
  • Hipolt! nawet ja na ten widok wymiękłam:bigsmile:
  • aa.. a propos białek po faworkach, można z nich zrobić "ciepłe" lody

    http://www.wielkiezarcie.com/recipe15458.html
  • http://www.wnetrzak.pl/picturedb/1275742847.jpg


    Pamiętacie takie misie ?
    Krem ze środka pyyyyszny?

    czy te ciepłe lody smakowałyby jak ten krem ?:bigsmile:
  • Pierwsze słyszę/widzę.. nie znasz ciepłych lodów???

    A wracając do pączków.. czy ktoś wie chociaż jak zrobić, żeby nie były całe usmażone, a ostały się na nich te jaśniejsze obrączki?
  • Co to jest frytura?
  • Bea, ale jak smażę na głębokim, to przy przewracaniu one i tak się zanurzają całe..
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.