[cite] mamababcia:[/cite]Żeby się tłuszcz nie palił, trzeba wrzucać krążki ziemniaków. Co pewien czas je wymieniać. (chyba nie pokręciłam)
z pączków najbardziej lubię właśnie te ziemniaczki:cool:
hym...wiecie, ze ja takich domowych to nie za bardzo (a moja mama ma miszcza w tychże, w każdym razie wg opinii bliskich i znajomych,a jest ich sporo)...cukiernicze-ooo tak !!!
a faworki robi tak cieniutkie, że trudno je czasami w całości przenieść z talerza do ust
ja jeszcze nie popełniłam nigdy ani pączków ani faworków:shamed:
A my dzisiaj tradycyjnie, ostatkowo, atakujemy faworki. W czwartek mieliśmy tradycyjnie pączki, a dziś faworki przed nami. Już od rana się ślinię na samą myśl... ;-) Skorzystam z przepisu Olesi - z drobnymi modyfikacjami ze względów eliminacyjnych.
Dostałam od ciotki mojej przepis na przepyszne chrupiące faworki. Tyle piwa ile żółtek w szklance, mąka żeby dało się wałkować. Wałkować, wycinać, smażyć, posypać cukrem pudrem , jeść. Mają jedną wadę- szybko znikają!
Przepis na babeczki kokosowe z białek : Przepyszne!
5 białek 3/4 szkl. cukru (moze byc mniej :-)) 1 łyzka mąki ziemniaczanej 200 g wiorek kokosowych Ciocia wczoraj przywiozła babeczki i tak sie zgadałyśmy że nie wiem co zrobić z białkami po faworkach. Eureka
Ubic piane z białek pod koniec ubijania dodac cukier.Na koniec delikatnie wymieszać z maka i wiórkami kokosowymi.Do foremek i do piekarnika nagrzanego ok 200 stopni.Wszystko zalezy od tego jaki masz piekarnik.Ja pieke na wyczucie, bo mam piekarnik gazowy.
Komentarz
hym...wiecie, ze ja takich domowych to nie za bardzo (a moja mama ma miszcza w tychże, w każdym razie wg opinii bliskich i znajomych,a jest ich sporo)...cukiernicze-ooo tak !!!
a faworki robi tak cieniutkie, że trudno je czasami w całości przenieść z talerza do ust
ja jeszcze nie popełniłam nigdy ani pączków ani faworków:shamed:
Zrobię "muffinki jak pączki"
http://mamanadieciebezmlecznej.blogspot.com/2011/01/paczuchy.html
Ufff...
Ale teraz to już...po diecie...
5 białek
3/4 szkl. cukru (moze byc mniej :-))
1 łyzka mąki ziemniaczanej
200 g wiorek kokosowych
Ciocia wczoraj przywiozła babeczki i tak sie zgadałyśmy że nie wiem co zrobić z białkami po faworkach.
Eureka