Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Faworki - staaary przepis z octem lub spirytusem :)

13»

Komentarz

• [cite] mamababcia:[/cite]Żeby się tłuszcz nie palił, trzeba wrzucać krążki ziemniaków. Co pewien czas je wymieniać. (chyba nie pokręciłam)
    z pączków najbardziej lubię właśnie te ziemniaczki:cool:
    hym...wiecie, ze ja takich domowych to nie za bardzo (a moja mama ma miszcza w tychże, w każdym razie wg opinii bliskich i znajomych,a jest ich sporo)...cukiernicze-ooo tak !!!
    a faworki robi tak cieniutkie, że trudno je czasami w całości przenieść z talerza do ust
    ja jeszcze nie popełniłam nigdy ani pączków ani faworków:shamed:
  • Mnie się udało popełnić (to dla moich wyrobów właściwe słowo). Dziś zrobiłam faworki według przepisu z tego wątku. Dobre.:bigsmile:
  • a co mogę ja biedna na diecie bezmlecznej mam począć w sprawie pącząków na które mam przeogromną ochotę? po prostu nie dawać śmietany???
  • W tym roku się chyba zmobilizuję i spróbuję zrobić pączki albo faworki :smile: Jak Małż wróci to idę na zakupy. A na razie analizuję wasze przepisy :wink:
  • ja machnęłam faworki, za pączki jednak się nie wezmę.
    Zrobię "muffinki jak pączki"
  • 130 rogalików z przepisu Celinki...
    Ufff...
    Ale teraz to już...po diecie...:wink:
  • A my dzisiaj tradycyjnie, ostatkowo, atakujemy faworki. W czwartek mieliśmy tradycyjnie pączki, a dziś faworki przed nami. Już od rana się ślinię na samą myśl... ;-) Skorzystam z przepisu Olesi - z drobnymi modyfikacjami ze względów eliminacyjnych.
  • edytowano lutego 2012
    Z przepisu Olesi:

image 

Jedliśmy przez 2 dni, bo chociaż jesteśmy 6 osobową rodziną, to moi panowie nie rozwinęli jeszcze wielkiego apetytu godnego rodziny wielodzietnej.
  • O, rany...!!! :D :D :D

Synek chyba nawet nieco przerażony ta góra słodkości... ;)
  • upam, bo długo szukałam :)

może ktoś jeszcze skorzysta 
  • Dostałam od ciotki mojej przepis na przepyszne chrupiące faworki. Tyle piwa ile żółtek w szklance, mąka żeby dało się wałkować. Wałkować, wycinać, smażyć, posypać cukrem pudrem , jeść. Mają jedną wadę- szybko znikają!
  • dorota, te są nasze ulubione, bo są pyszne i bez posypywania cukrem :)
  • edytowano stycznia 2014
    Przepis na babeczki kokosowe z białek : Przepyszne!

5 białek
    3/4 szkl. cukru (moze byc mniej :-))
    1 łyzka mąki ziemniaczanej
    200 g wiorek kokosowych
    Ciocia wczoraj przywiozła babeczki i tak sie zgadałyśmy że nie wiem co zrobić z białkami po faworkach.
    Eureka
    :D
  • @gielki,Ty mi napisz jak to piec,tzn.wymieszać i co dalej.
    :)
  • edytowano stycznia 2014
    Ubic piane z białek pod koniec ubijania dodac cukier.Na koniec delikatnie wymieszać z maka i wiórkami kokosowymi.Do foremek i do piekarnika nagrzanego ok 200 stopni.Wszystko zalezy od tego jaki masz piekarnik.Ja pieke na wyczucie, bo mam piekarnik gazowy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.