Czym można zastąpić biały cukier?
Jak się w Polsce kiedyś robiło dżemy? I ciasta? Przecież jeszcze 200 lat temu nie istniała w Polsce produkcja cukru z buraków...
Czytałam trochę w necie, i jest sporo alternatyw, ale drogich i nie wiem, czy nadają się do czegoś więcej niż posłodzenie herbaty/kawy.
Czy ktoś z Was używa:
-stewii
-syropu z agawy
-ksylitolu
lub innych zastępników cukru? Jeśli tak, proszę o podzielenie się doświadczeniem.
Co do miodu, to go uwielbiam, ale on się nie nadaje do większości wypieków.
Więc tak, konkretyzując pytanie: czy da się czymś zastąpić biały cukier, przygotowując dżemy i piekąc ciasta? I czy nie jest to dużo droższe? Czy cukier brązowy jest na pewno bardziej wartościowy?
Komentarz
Wlasnie znalazlam strone producenta Stewii , ale chcialam Was zapytac o opinie.
Mysle, ze stosowano miód.
Ksylitol na mnie bardzo zle dziala, mam po nim wymioty, syrop z agawy bardzo ok!
http://stewia.info.pl/
http://www.stevit.pl/
Nie wiem gdzie jest ta strona ktora przeg;ladalam jakis czas temu.
Przetwory owocowe - dżemy i soki robimy z fruktozą zamiast cukru - wychodzą doskonałe.- trzeba tylko pamietać, ze fruktoza nei ma właściwości żelujących i nawet nieco rozrzedza dżem.
Myślę że brązowy cukier NIERAFINOWANY jednak trochę różni się od tej białej trucizny. My używamy syropu z agawy na przemian z klonowym. Ksylitol dopiero od niedawna.
Stewii nie używałam nigdy, ale słysząłam że ma specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada.
Do niektórych wypieków stosuję jeszcze melasę z buraków. I miód najczęściej do herbaty, bo dobrze na mnie działa przeciw - przeziębieniowo.
Zajrzyjcie tutaj http://dziecisawazne.pl/zdrowy-przedszkolak-dlaczego-warto-ograniczyc-spozycie-bialego-cukru/
Powinnyście znaleźć dla siebie odpowiedzi
Do wypieków zamiast cukru można użyć masy daktylowej - zmielone daktyle, albo dojrzałych bananów, itp. Sporo przepisów na niesłodzone białym cukrem słodkości jest na blogach wegan.
Ja do wypieków używam głównie trzcinowego i pasuje mi wszędzie Jednak tam gdzie mogę to rezygnuję nawet z niego lub daję mniej. A już nie pamiętam kiedy ostatnio na półce miałam biały cukier.
Ksylitol ma trochę działanie przeczyszczające ale działa też przeciwpróchniczo ;-)
Nie wiem jak z tym miodem, ale wiem że zawsze na początku przeziębienia gdy wypiłam na wieczór kubeł gorącego mleka z miodem to na drugi dzień byłam jak nowonarodzona
Ksylitol - działa na mnie niefajnie, szkoda, bo mi smakuje a już miałam nadzieję, że sobie na słodko poużywam trochę (ech,ta ciąża...)
Miód - do ciast jak najbardziej, ale używam czasem brązowego (jak pamiętam, żeby kupić), albo białego, ale w dużo mniejszej dawce niż w przepisie
Przetwory - robi mój mąż, daje zwykły cukier, ale ilości mikroskopijne, bo jakoś lubimy kwasiory
Pomysł z daktylami genialny, muszę spróbować. uJa, niedługo będziesz ekspertem wegańskim
edit: aż się normalnie zaczęłam zastanawiać, czy rodzić przedwcześnie nie zaczynam
Z przetworami nie mam doświadczenia.
Tyle że brązowy cukier brązowemu nierówny. Może byc to cukier oczyszczony, nawet buraczany i przykarmelizowany dla kolorku. Wyglada tak:
Można też jednak kupić cukier trzcinowy, nierafinowany, ten z kolei wygląda jak zaschnięte błoto:
A co do brązowego i białego cukru - jest zasadnicza różnica - brązowy jest mniej chemicznie przetworzony - biały uzyskuje się z brązowego traktując go dużymi dawkami siarczynów, które mają go właśnie wybielić - a my je zjadamy ...
o udalo sie