Piję mało kawy, nie jestem znawcą, więc piszę tu.
Szukam kawy idealnej

Nie kwaśnej, ale nie słabej, nie za mocnej, ale też nie "inki". Kawy po prostu dobrej

Wiem, że dla każdego znaczy to co innego, dlatego też jestem bardzo ciekawa Waszych gustów

Smacznego!
Komentarz
bo u nas nie ma takiej kawy
:-??
Z mlekiem/śmietanką, czy bez?
MKCafe w ziarnach. Pije kilka razy w miesiacu, albo mniej.
Miele sama w młynku.
Oprocz tego lubie kawy z Etiopii (kwestia klimatu? gleby?) i Brazylii (Mato Grosso, Minas Gerais), jezeli kupuje jakas mniejsza ilosc w sklepie typu Pozegnania z Afryka, to tylko takie.
I niestety, nie da sie pic kawy na polski rynek (mowie o kawie paczkowanej, nie z Pozegnania). Kwestia palenia chyba, ale czy to Tchibo czy Jacobs czy cokolwiek innego, po zaparzeniu wychodza kwasne siki :-S. Kawa oprocz proszku do prania jest kolejnym produktem, ktory na polski rynek trafia w fatalnej jakosci, chociaz wcale nie po nizszej cenie.
Ta droga kawa to Kapi Luwak. I doslownie ze zwierzecia, tzn. przezuta przez jakis azjatycki gatunek kota (dowiedzenie sie, skad sie te kawe pozyskuje, skutecznie odbiera apetyt... na cokolwiek, nie tylko na kawe).
Ponieważ nie stać nas na ekspres ciśnieniowy kupiliśmy tzw kawiarkę, kilka gatunków kaw ziarnistych (arabika, mieszanki arabiki z robustą) i młynek elektryczny (na żarnowy też nas nie stać).
Wprawdzie pijemy teraz kawę zdrowszą, ale o wiele więcej niż kiedyś, i męczymy się trochę z kawiarką która działa jak chce....
Jak nie jestem, to pije na zapas
Fakt, ze ciaza to dla mnie jedyny powod, zeby odstawic kawe i wytrwac.
Uwielbiam lavatzzę z ekspresu Szefa w pracy.... tak, ekspres zdecydowanie niedługo trafi na moją listę zakupową. Będę zbierać choćby 10 lat!
Z kozimi :-B
Chodzi o ten luwak czy cuś???
Myślałam, że to rodzaj gryzonia czy kota, jak ktoś pisał
a może Henri pogryza ser jak to Francuz, przepr Francuz Belg czy Szwajcar???
Dzięki. Komentarz małża na temat tego zwierzaka: ma pracę
ja: to go nie zjedzą
czarny humor, bo noc coraz bardziej czarna, tyle, że księżyc