A w szkole ponadgimnazjalnej mojej córki, w sekretariacie nic nie wiedzą na temat dofinansowania podręczników Być może jest coś na rzeczy, bo ludzie przychodzą i pytają, ale ja nic nie wiem, odpowiedziała mi pani sekretarka! W pierwszy dzień szkoły podadzą uczniom tytuły podręczników... Taką otrzymałam informację...:(
Do dofinansowania są uprawnione dzieci z klas 4 podstawówki, i 1 ponadgimnazjalnych, ponieważ oni idą nowym programem i nie ma starych używanych podręczników. Te dotyczą starych kryteriów, czyli 351,00/os
Natomiast dzieci do klas 1 podst mają wyższe kryterium i też mają dofinansowania.
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 14 czerwca 2012 r. w sprawie szczegółowych warunków udzielania pomocy finansowej uczniom na zakup podręczników (Dz.U. z 2012 r. poz. 706) uczniowie rozpoczynający naukę w klasach I-IV szkół podstawowych oraz w klasach I zasadniczych szkół zawodowych, techników i liceów ogólnokształcących, którzy znajdują się w trudnej sytuacji ekonomicznej lub życiowej, będą mogli otrzymać w roku szkolnym 2012/2013 pomoc w formie dofinansowania zakupu podręczników.
poniżej zamieszczone zostały do pobrania wzory wniosków dotyczących pomocy materialnej dla uczniów, obowiązujące w roku szkolnym 2012/2013 :
- wniosek o przyznanie stypendium szkolnego, - wniosek o przyznanie zasiłku szkolnego.
Wniosek o przyznanie stypendium szkolnego należy złożyć w terminie ustawowym, to jest do dnia 15 września 2012 roku. Osoby, które nie spełniają obecnego kryterium dochodowego umożliwiającego ubieganie się o stypendium szkolne (351 zł), ale spełniają kryterium obowiązujące od 1 października br. (456 zł), mogą złożyć wniosek o stypendium szkolne po 1 października br., co dopuszcza art. 90n ust. 7 ustawy o systemie oświaty.
Nowa podstawa programowa weszła 3 lata temu (qrcze, muszę podjechać do pracy, bo już lekko zdezorientowana jestem, te lata tak mi szybko umykają ), czyli chodzi faktycznie o I ponadgimnazjalną albo III gimnazjalną Jak weszła nowa podstawa, nie było podręczników, które możnaby kupić od starszych roczników, stąd objęto gimnazjum
Dobra, nie mieszam już, muszę najpierw zajrzeć do moich dokumentów
I te nowe podręczniki poza szata graficzną niewiele różnią się od starych, które można sobie wziąć z makulatury wystawionej w jednej z krakowskich antykwariatów przy ul. Kapucynskiej.
W szkole muszą wiedzieć, bo termin jest ten sam bez względu na powód- wielodzietność, czy kryterium dochodowe. A te dochodowe składają ludzie od lat w szkołach właśnie.
Synu poszedł do czwartej w swojej szkole, a że nowa podstawa książki trzeba było kupić. Koszt 450 zł. Pani na wspólnych lub kserówkach zgody nie wyraziła
W połowie października lub w listopadzie przeprowadzimy się i w nowej szkole ANI JEDEN podręcznik nie jest taki sam. Wniosek - kupić nowe.
Może choć tam pozwolą częściowo książki mniej potrzebne pokserować? Bo ćwiczenia i tak będę musiała kupić.
To pewnie znów z 450 zł.
A dofinansowania zimą nie dostanę. na zapas też nie mogę
Bea,ja mam tak razy 2(Kuba i Antek).Ale dzieki Dobrej Kobiecie nie będe kupować .
słuchajcie, a gdzie można sprawdzić termin do którego można składać wnioski o dofinansowanie? na stronach urzędu miejskiego nie znalazłam...
Lila to zalezy od szkoły u nas wnioski trzeba było złożyć w czerwcu ,jak dwa lata temu syn szedł do pierwszej klasy próbowałam przeforsować wniosek o wyprawkę we wrześniu ale mi odmówiono ,bo było za późno i Syn był zameldowany w innym wojewódzctwie w związku z czym podlegał pod inną szkołę tam też mi odmówiono ..W końcu się okazało ,że szkoła do ,której chodzi Kuba powinna mi przyjąć wniosek .. Ale i w tym roku musiałam składać wszystkie informacje o dochodach czyli męże i Mopsu i dwa wnioski wypełniać i pisać prośbę o przyznanie tej wyprawki .. W tym kraju bez stosu papierów nic nie przejdzie
@Mamuska- teoretycznie wystarczy oświadczenie teoretycznie...dlatego, jako przyjmująca wnioski bardzo nie lubię tego, ze ktoś nade mną każe mi sprawdzać ludzi, okropne to jest
Nie wiem, bo może w każdym województwie, czy mieście i gminie inny formularz, ale ten, który ja dostałam odpowiada temu, co było napisane na początku: w szczególnych okolicznościach (zależy też od klasy) można ubiegać się o to dofinansowanie w oparciu o dochód na członka rodziny, bądź coś innego, dla niepełnosprawnych są też inne progi.
Właśnie, też tak mi się zdawało, ale to dlaczego w tych klasach też jest refundacja - tłumaczona nową podstawą programową?
nie ma to związku z refundacją, dzieci z klas 1-3 odkąd pamiętam miały możliwość refundacji (próg dochodowy), w starszych klasach, nawet, jeśli próg był nieprzekroczony-to już nie
Chyba nie, mój syn był w zeszłym roku w 3, teraz będzie w 3 córka, więc mogę kupić tylko ćwiczenia skoro 3 nie ma nowej podstawy... i tu pytanie - skoro kupuję same ćwiczenia to jaka refundacja... no nic - dam wszystkie faktury i zobaczymy co będzie - a w Urzędzie miasta, gdzie podlegamy z ED w ogóle nie ma wzmianki o wielodzietności...
Chyba nie, mój syn był w zeszłym roku w 3, teraz będzie w 3 córka, więc mogę kupić tylko ćwiczenia skoro 3 nie ma nowej podstawy... i tu pytanie - skoro kupuję same ćwiczenia to jaka refundacja... no nic - dam wszystkie faktury i zobaczymy co będzie - a w Urzędzie miasta, gdzie podlegamy z ED w ogóle nie ma wzmianki o wielodzietności...
No niby tak. Jak nadają się podręczniki po synu, to można wykorzystać. A refundacja obejmuje oczywiście też same ćwiczenia. O ile kupiłaś je za minimum 180 zł, bo tylko tyle zwracają.
Ja złożyłam wczoraj wniosek na dofinansowanie. W szkole poinformowano mnie, że dla pierwszej klasy jest wyższy próg (przekraczam o 30 zł) i nie mogę się ubiegać o kasę, za to dla czwartoklasisty niby według przepisów mogę, ale nie rokują pomyślnego rozwiązania sprawy. Dla gimnazjalisty (niepełnosprawnego) w pierwszej klasie też przekraczam próg o 30 zł i nie mogę się ubiegać o kasę. No i jest super. DO czwartej klasy musiałam zakupić wszystkie nowe podręczniki po za książką do religii (idą starym programem, więc kupiłam używaną). W pierwszej klasie programowo podręczniki są zmienione już pod sześciolatki, więc nic nie wykorzystam dla córki z podręczników syna. Więc komplecik za 350 zł (wszystkie podręczniki z religią, kształceniem i angielskim). Pani dyrektor powiedziała, że może będzie potrzebne zaświadczenie o dochodach. Na szczęście i tak załatwiałam do zasiłków, więc może kserówka ładna im starczy. Ogólnie nie liczę na cud, ale co tam, może jednak
Komentarz
chodzi o klasy, które realizują program wg nowej podstawy i są pierwszym rocznikiem realizującym tą podstawę
Taką otrzymałam informację...:(
Wnioski o stypendium szkolne i zasiłek szkolny
Szanowni Państwo,
Jeszcze to do info
poniżej zamieszczone zostały do pobrania wzory wniosków dotyczących pomocy materialnej dla uczniów, obowiązujące w roku szkolnym 2012/2013 :
- wniosek o przyznanie stypendium szkolnego,
- wniosek o przyznanie zasiłku szkolnego.
Wniosek o przyznanie stypendium szkolnego należy złożyć w terminie ustawowym, to jest do dnia 15 września 2012 roku. Osoby, które nie spełniają obecnego kryterium dochodowego umożliwiającego ubieganie się o stypendium szkolne (351 zł), ale spełniają kryterium obowiązujące od 1 października br. (456 zł), mogą złożyć wniosek o stypendium szkolne po 1 października br., co dopuszcza art. 90n ust. 7 ustawy o systemie oświaty.
Jak weszła nowa podstawa, nie było podręczników, które możnaby kupić od starszych roczników, stąd objęto gimnazjum
Dobra, nie mieszam już, muszę najpierw zajrzeć do moich dokumentów
A te dochodowe składają ludzie od lat w szkołach właśnie.
Ale i w tym roku musiałam składać wszystkie informacje o dochodach czyli męże i Mopsu i dwa wnioski wypełniać i pisać prośbę o przyznanie tej wyprawki ..
W tym kraju bez stosu papierów nic nie przejdzie
teoretycznie...dlatego, jako przyjmująca wnioski bardzo nie lubię tego, ze ktoś nade mną każe mi sprawdzać ludzi, okropne to jest
Podano mi kwotę 504 zł, jest to kryterium dochodowe dla pierwszoklasistów podobno.
Mnie też podano, że mogła bym ubiegać się na każde w danej szkole do której uczęszczają dzieciaki.