Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

MŁYNEK do kawy, sezamu, siemienia...

edytowano listopada 2012 w Ogólna
Jaki kupić?
Na allegro- w dostępnej cenie - widzę dominuje:

Bosch
Clatronic
Livstar
Severin

szukam z zakresu do 80zł :-)
«13

Komentarz

• w innym wątku AniaD polecała jakiś za 30 zł z allegro
  • Mnie by interesował młynek do ziarna, żeby mąkę zrobić, ale one w takiej cenie, że wymiękam.
  • nie kupujcie livstara na allegro. Popsuł się po ok. 5 użyciach
  • w innym wątku AniaD polecała jakiś za 30 zł z allegro
    Ania nie polecała, ale pokazała przykładowy.

• Bosch
    Clatronic
    Livstar
    Severin

szukam z zakresu do 80zł :-)
    Lista okrojona. A Severin?
  • edytowano listopada 2012
    Mnie by interesował młynek do ziarna, żeby mąkę zrobić, ale one w takiej cenie, że wymiękam.
    Są takie o nazwie TERMOMIX (chyba szwajcarskie i tylko dostępne przez dystrybutorów). Bardzo drogie, dziś chyba ze 4 tys. Sprzedają na raty.
    Dawno, starszą wersje Termomixa kupiłam. W zasadzie jednoznacznie nie mogę powiedzieć, że jestem z niego zadowolona. jest to niby najmniejsza kuchnia świata, w której można: gotować (dla mnie zbyt mała pojemność garnka-ok. 1,75l , warczy przy gotowaniu,  mielić twarde ziarna (grzeje się i wyłączam go ze strachu, żeby się nie zatarł), ugniatać ciasto (też mało tego ciasta wchodzi, przy pracy się grzeje), siekać jarzyny (sieka chaotycznie, a ja lubię równo), miksować.
    Praktycznie używam go do robienia lanych klusek, placuszków etc. Mielenie np.pieprzu, gałki, itp. też wchodzi w rachubę, no ale w garnku o pojemności 2 l. - to przesada.
  • przeczytałam tytuł wątku: młynek do kawy, sezamy i SUMIENIA 

:-))

Mam thermimix mt21 i jestem bardzo zadowolona :D
  • Kupiłam BOSCHa. Raz kozie śmierć. Dzięki WSZYSTKIM za sugestie. :-)

• Mam thermimix mt21 i jestem bardzo zadowolona :D
    To pewnie jest ten nowszy o większym pojemniku.
  • edytowano listopada 2012
    Mnie by interesował młynek do ziarna, żeby mąkę zrobić, ale one w takiej cenie, że wymiękam.

Ja mam przystawkę do maszynki Zelmer, młynek żarnowy coś koło 100 zł kosztował dwa lata temu. 

http://invest.istore.pl/pl/mlynek-zarnowy-zelmer-986-6000.html?partner=1984

A do siemienia, sezamu to mam jakiś najtańszy młynek i już kilka lat bez awarii zasuwa. 

• Ostatnio kupiliśmy mlyn do maszynki Zelmera. Jedno długie mielenie jak do tej pory przeżył...

Coś ponad 100PLN kosztuje no i trzeba mieć maszynkę kompatybliną...

Swoją drogą myślałem, że korpus chociaż z metalowy będzie... gdzie tam plastyk, tylko żarna metalowe.

• Mnie by interesował młynek do ziarna, żeby mąkę zrobić, ale one w takiej cenie, że wymiękam.

Ja mam przystawkę do maszynki Zelmer, młynek żarnowy coś koło 100 zł kosztował dwa lata temu. 

http://invest.istore.pl/pl/mlynek-zarnowy-zelmer-986-6000.html?partner=1984A do siemienia, sezamu to mam jakiś najtańszy młynek i już kilka lat bez awarii zasuwa. 
    Czy dobrze kumam, że to nakładka na maszynę do mielenia mięsa?

Bo ja mam, tylko kurcze CLAtronicka :(
  • @Agnieszka5, dokładnie to jest przystawka do maszynki do mięsa, tyle, że Zelmer. 
  • No to dooopa. :(
  • Ostatnio kupiliśmy mlyn do maszynki Zelmera. Jedno długie mielenie jak do tej pory przeżył...

Bardzo rzępolił czy dość efektywnie? I jakie skutki? Dobrze zmielił?
  • A co myślicie o młynkach żarnowych do kawy? Mnóstwo ich na allegro i nie są jakoś kosmicznie drogie. Nadadzą się do mielenia ziarna na mąkę?
  • No właśnie, dzięki Agnieszka5 za podbicie mojego pytania.

Może AniaD by się wypowiedziała... :)

Nie kupie se przecież maszynki do mięsa janie jem mięsa :(

• Kupiłam BOSCHa. Raz kozie śmierć. Dzięki WSZYSTKIM za sugestie. :-)
    Dziś przyszedł. :-)

Po prostu rewelka! Siemie, sezem - chwila i już po wszystkim.

eee źle nie było. Dał sobie radę. Chyba gryczaną mieliłem - OK.
  • Savia, ile dałaś z przesyłką? Wybieram się do sklepów offline to zobaczę czy warto na allegro polować.

A niech się jakiś ekcpert zlituje i odpowie na pytanie o żarnowe do kawy.......

• @Savia - możesz napisać typ?
  • Zapłaciłam 82zł. Przesyłka kurierska gratis (czyli w cenie).

Typ MKM 6003

180W

image

eee źle nie było. Dał sobie radę. Chyba gryczaną mieliłem - OK.

Hmmm... to brzmi tak jak by po drugim czy trzecim razie miał nie dać rady.

Zapytam inaczej: czy polecasz jako produkt? Warto kupić? :D
  • Savia po inżyniersku Ci odpowiem:

- potrzebne testy industrialne :D

Pytanie czy chcesz tym mielić 6 h dziennie, czy też raz na dzień, czy raz na tydzień?

Do tego ostatniego na pewno się nadaje :D

Po dwóch wcześniejszych - nie podejmuję się rekomendacji.

• DOEtata, dzięki. Mi chodzi o mielenie z doskoku, powiedzmy raz na tydzień, gdy potrzeba np do przepisu mąki gryczanej czy kukurydzianej.
  • DOEtata, dzięki. Mi chodzi o mielenie z doskoku, powiedzmy raz na tydzień, gdy potrzeba np do przepisu mąki gryczanej czy kukurydzianej.

do tego się nada. No i tam ma też regulator wielkości przemiału, manualny bo manualny, ale co najmniej dwa różne poziomy przemiału da się rozróżnić :)

A - kupowałem bezpośrednio od Zelmera, przez ich sklep internetowy.

• Malia, żarnowy do twardych ziaren się nada. Pytanie, ile chcesz na raz mielić.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.