ja sprawdzonego przepisu przy sobie nie mam, ale robie czasem tarte lotarynska czyli quiche lorraine - kruche ciasto slone, lekko podpieczone wstepnie a jako nadzienie obsmazony boczek, por i ser i mieszanina jajek, smietany, soli i pieprzu. Niektórzy zamaist ciasta kruchego daja francuskie, ale dla mnie wtedy wycodzi od spodu za mokre
Savia - "nasze" rodowite Francuzy robią tak, że na ciasto - podpieczone (kruche) dają co im w lodówce stoi i zalewają to masą jajkowo - serowo - śmietanową (+sól i pieprz). Przepis Uli - znany nam i bardzo smaczny. Jeśli poczekasz, to wieczorem coś od "tartowych" (tym razem z Polski") znajomych ściągnę. k.
Ja zwykłe ciasto kruche robię, tylko nie takie słodkie. Po leżakowaniu w lodówce wyklejam formę na tartę, widelcem dziurkuję całość i do piekarnika, aż się upiecze (po kolorze poznać, u mnie b. szybki - zaraz jak chwyta na złoto muszę wyciągać.) Potem na to "wkład" i znów na chwilę do pieca. k. Proporcje na kruche słodkie u mnie takie 3:2:1 Mąka/ masło/ cukier + żółtko (nie musi być) + łyżka - 2 śmietany (żeby ładnie się skleiło).
W moich zasobach kulinarnych przepis: (na pewno z netu, ale źródła nie mam. zaraz spróbuję wygooglać) Ciasto: 300 g mąki 125 g zimnego masła 1 żółtko łyżka zimnej wody sól, pieprz tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie: 500 g świeżego szpinaku 150 ml śmietany 2 jaja 150 g tartego żółtego sera 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przyrządzanie: Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i blanszować dużą ilością osolonego wrzątku. Ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przypraw przygotować sos. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać przez 10 minut piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczonym spodzie układać równomiernie liście szpinaku, a następnie zalać je przygotowaną masą. Piec ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Savia - pewnie wiesz, ale na wszelki wypadek piszę - masło musi być zimne. Ja na górce z mąki siekam zimne masło na plasterki/ wióry i to rozcieram palcami plus śmietana/ żółtko.
Moja ulubiona to z rokpolem i szpinakiem, jako spod daje ciasto francuskie, najlepiej je troszke podpiec przed nalozeniem skladnikow. Po podpieczeniu kladziemy:
- szpinak przesmazony na masle z czosnkiem (najlepiej swiezy, ok. 30 dag)
- 25 dag rokpola pokrojonego w kostke
- zalewamy smietana (maly kubeczek 12 %) zmiksowana z 3 jajkami i pieprzem
- posypac tartym zoltym serem
Pycha, zajadaja nawet ci, co normalnie szpinaku by do ust nie wzieli!
DZiewczyny, a jakieś ciasto półkruche na tartę? Z moim cholesterolem niestety nie poszaleję z przepisami typu weż 1/2 kg masla na kg mąki... Chętnie przepis z jakimis przemytami, np dodatkiem amarantusa etc
Mąkę i cukier wymieszać. Dodać jajka i jogurt, porządnie zagnieść. Owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 30 minut. Blat podsypać mąką, wałkować według potrzeb.
jasne ze bez cukru moze byc. na oliwie zamiiast masla tez robilam i wychodzi. i jajek nie dodawalam, tylko troche wody. mozna do ciasta jeszcze zetrzec troche parmezanu i wymieszac z maka przed zagniataniem.
Komentarz
Przepis Uli - znany nam i bardzo smaczny.
Jeśli poczekasz, to wieczorem coś od "tartowych" (tym razem z Polski") znajomych ściągnę.
k.
Po leżakowaniu w lodówce wyklejam formę na tartę, widelcem dziurkuję całość i do piekarnika, aż się upiecze (po kolorze poznać, u mnie b. szybki - zaraz jak chwyta na złoto muszę wyciągać.)
Potem na to "wkład" i znów na chwilę do pieca.
k.
Proporcje na kruche słodkie u mnie takie 3:2:1 Mąka/ masło/ cukier + żółtko (nie musi być) + łyżka - 2 śmietany (żeby ładnie się skleiło).
Ciasto:
300 g mąki
125 g zimnego masła
1 żółtko
łyżka zimnej wody
sól, pieprz
tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
500 g świeżego szpinaku
150 ml śmietany
2 jaja
150 g tartego żółtego sera
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przyrządzanie: Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i blanszować dużą ilością osolonego wrzątku. Ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przypraw przygotować sos.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać przez 10 minut piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczonym spodzie układać równomiernie liście szpinaku, a następnie zalać je przygotowaną masą. Piec ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Edit: stąd przepis
http://www.palcelizac.pl/przepis/234/tarta_ze_szpinakiem/
:-* :-* :-*
Nie raz robiłam słodkie i mam swoje ulubione do szarlotki.
Na słono - never.
@Savia,
moje ulubione, wielokrotnie wypróbowane ciasto na tartę. Zwykle robię więcej i mrożę:
http://kuchniabakino.blox.pl/2005/02/Tarta-porowa.html
Jeśli zwala z nóg, to ja chcę!
http://wielodzietni.org/discussion/comment/671003#Comment_671003
Z porami, pomidorami z puszki , cebulą, papryczką kons i czosnkiem.
Bardzo pyszna wyszła.
Ciasto też robię swoje. tak jak na szarlotkę...tylko słone.
Hej hej *Duke - a widzisz mnie kruche z zakalcem wychodzi...
Z ciast to czasem mi wychodził biszkopt, albo sucha babka...ale kruche nie ten teges?
Why?
Widocznie każdy ma inny charyzmat
:-BMyślałam żeby zrobić na jutro dla gości na wieczór najlepiej podawać na zimno czy na gorąco?