Mąkę i cukier wymieszać. Dodać jajka i jogurt, porządnie zagnieść. Owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 30 minut. Blat podsypać mąką, wałkować według potrzeb.
Ja robie w wersji light: na dol łosoś, na to dużo szpinaku wymieszanego z kubeczkiem creme fraiche i jajkiem. Czasem stronę na sama górę troche parmezanu, ale fajne sa tez różne nasiona (słonecznik, dynia, orzeszki piniowe).
Zalewam zawsze mniej więcej tym samym, czyli ubitymi razem: jajkami, śmietaną i przyprawami. Dobór przypraw w dużym stopniu nadaje indywidualny rys potrawie.
Do tej pierwszej, czyli fata, papryka pieczarki można tez spokojnie dodać szynkę i przyprawy typu: bazylia, oregano, tymianek.
Do kurczaka może być kukurydza, ananas, chilli, curry.
Uważam, że tu można wiele kompozycji tworzyć, całkiem indywidualnych.
Komentarz
Brawo za zestawienie, samo w sobie jest zwielokrotnionym przepisem.
Przepis na ciasto bez masła.
brzmi pyyysznie
trzeba mieć takie silikonowe foremki lub jedną dużą, prawda?
muszę spróbować zrobić
Wytrawna tarta
Do tej pierwszej, czyli fata, papryka pieczarki można tez spokojnie dodać szynkę i przyprawy typu: bazylia, oregano, tymianek.
Do kurczaka może być kukurydza, ananas, chilli, curry.
Uważam, że tu można wiele kompozycji tworzyć, całkiem indywidualnych.