Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Wytrawna tarta

13»

Komentarz

  • @Ojejuju

    Brawo za zestawienie, samo w sobie jest zwielokrotnionym przepisem.
  • mańka powiedział(a):
    tarta bez masła  Wando, proszę

    składniki (forma do tarty o średnicy ok. 28cm)
    350g mąki pszennej*
    100g cukru (użyłam demarera)
    100g jogurtu naturalnego
    2 jajka
    mąka do podsypywania
    Mąkę i cukier wymieszać. Dodać jajka i jogurt, porządnie zagnieść. Owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 30 minut. Blat podsypać mąką, wałkować według potrzeb. 


    @uJa

    Przepis na ciasto bez masła.
  • Dobre jedzenie jest kaloryczne.
  • uJa powiedział(a):
    uwielbiam tarty !
    da się to jakoś zrobić bardziej fit?

    bo mąka. masło, śmietana mam wrażenie że milion karolii w jednym kawałku ;)
    Mniejszy kawalek
    Podziękowali 1Berenika
  • Berenika powiedział(a):
    Por się tu pojawia często. W jakiej postaci?
    Ja podsmażam na maśle. Do tego podsmażone boczek i masa śmieranowo- jajeczno- serowa.
    Podziękowali 1Berenika
  • To nie też tarty na słodko- np z budyniem i owocami, gruszkową.
  • Ja robie w wersji light: na dol łosoś, na to dużo szpinaku wymieszanego z kubeczkiem creme fraiche i jajkiem. Czasem stronę na sama górę troche parmezanu, ale fajne sa tez różne nasiona (słonecznik, dynia, orzeszki piniowe).
  • uJa powiedział(a):
    uwielbiam tarty !
    da się to jakoś zrobić bardziej fit?

    bo mąka. masło, śmietana mam wrażenie że milion karolii w jednym kawałku ;)

    @uJa no błagam, ciasto jest tak cienkie,że ile Ty masz tych kalorii w jednym kawałku?
    Na bank kilka,nie więcej ;)
    No chyba, że ktoś lubi grubo ciasta :)
    Ja zwykle robię cieniutko tylko tyle,żeby ciasto było naczyniem dla farszu.
    Na ciasto daję papier do pieczenia i fasolę surową ,na całą grubość foremki ,
    bo w przeciwnym razie boki mi się "schylają " do środka ;).
    Musi być podparcie fasolowe.
  • nigdy nawet nie spróbowałam takiego egzotycznego dania jak tarta
    brzmi pyyysznie
    trzeba mieć takie silikonowe foremki lub jedną dużą, prawda?
  • Przykładowo, ale można zrobić i w innej blaszce.
  • Właściwie nic w tym egzotycznego: kruche niesłodkie ciasto i niesłodkie składniki.
    Podziękowali 2In Spe kasha
  • dziękuję  :)
    muszę spróbować zrobić 
    Podziękowali 1Berenika
  • In Spe powiedział(a):
    nigdy nawet nie spróbowałam takiego egzotycznego dania jak tarta
    brzmi pyyysznie
    trzeba mieć takie silikonowe foremki lub jedną dużą, prawda?
    @In Spe taaa... egzotyczne...u mnie to zwykle "sprzątanie lodówki"
    Kruche się robi szybciutko,wyklejam foremkę,wrzucam całość do zamrażalnika lub lodówki na 15 minut,
    w tym czasie kroję to co tam mam wrzucić do farszu,
    jajo+śmietanę (jakakolwiek byle gęsta) zwykle mam na stanie
    podpiekam spód,wrzucam farsz,zalewam śmietaną zmieszaną z jajkiem,piekę całość.
    Ot i cała  egzotyka


    Podziękowali 1In Spe
  • ola_g powiedział(a):
    Widze @kasha że podobnie rozumiemy zdanie "schłodzić godzinę w lodowce, rozwałkować i przenieść do formy" :D :D :D
    Znaczy z czytania ze zrozumieniem pała...ale skoro działa ,to kto by się przejmował
  • Ćwiczenie wymowy
    Wytrawna tarta
  • @kasha uwielbiam te Twoje emotki :)
    Podziękowali 1kasha
  • Berenika powiedział(a):
    Ja robię z serem feta i pomidorami i papryka i pieczarkami wersja piątkowa i z kurczakiem, kukurydzą, coś tam wersja mięsna.
    Ale ten farsz tak zapiekasz sam czy zalewasz czymś? Ja początkujaca jeśli chodzi o tarty wytrawne 
  • Zalewam zawsze mniej więcej tym samym, czyli ubitymi razem: jajkami, śmietaną i przyprawami. Dobór przypraw w dużym stopniu nadaje indywidualny rys potrawie. 

    Do tej pierwszej, czyli fata, papryka pieczarki można tez spokojnie dodać szynkę i przyprawy typu: bazylia, oregano, tymianek.

    Do kurczaka może być kukurydza, ananas, chilli, curry.

    Uważam, że tu można wiele kompozycji tworzyć, całkiem indywidualnych.
    Podziękowali 1monia3
  • Tak ale ja podgrzewam bez termoobiegu i na spód piekarnika kładę naczynie z wodą żeby nie schla
  • Nigdy się nam nie zdarza...bo nigdy nie zostaje :D
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.