Mieszkamy robotem wszystkie składniki i wlewamy do gofrownicy .
Wychodzi z tego 6 gofrów (tak nam się pamięta) kilka w kazdym razie, my mała rodzinka, to jeszcze nam zostają, bo robimy z mąki pełnoziarnistej, więc są bardzo syte, ja po jednym mam dość , a chłopaki po dwa zjadają, więc proporcje dla nas idealne, ale Ty to musisz je dosyć zwiększyć .
Jeszcze ostatnio udało nam się kupić ziarna kukurydzy do zrobienia na popcorn. W składzie tylko ziarna kukurydzy, wlewasz troszkę oleju, na to wrzucasz ziarenka i zakrywasz - koniecznie!!! patelnię, po kilku minutach strzelają i masz pyszny popcorn .
W zasadzie galaretkę można zastudzić w dowolnym naczyniu i pokroić w co się chce, np. w kostkę. Nawet ponadziewać na wykałaczki (nie testowałam, ale wydaje się, że się da - jak z lodówki).
Galaretka w połówkach pomarańczy robi wrażenie! Zwłaszcza zielona - niektórzy się dają nabrać, że to zielone pomarańcze.
Szybko robi się też ślimaczki z ciasta francuskiego:
Lato jest, zatrzęsienie owoców. Chyba nie potrzeba wiele słodyczy- tort wg mnie by wystarczył, ewentualnie jakies własnej roboty ciasteczka zdrowe. Albo takie np desery w szklaneczkach - domowa granola ( mam świetny przepis- moje dzieci sie zakochała) plus kapka jogurtu naturalnego/ owocowego ( naturalny zmiksowany z jakimiś owocami) plus borowki na wierzch. Cieszy oczy i pyszne. Jemy takie śniadania ostatnio ale wg mnie za deser tez moze robić
Komentarz
@Olesia, masz jeszcze mój przepis na szybkie, dobre gofry?:D
:-?
@Savia
Gofry:
225 g mąki (1,5 szklanki)
0,25 l mleka
50 g masła (stopionego)
Mieszkamy robotem wszystkie składniki i wlewamy do gofrownicy .
Wychodzi z tego 6 gofrów (tak nam się pamięta) kilka w kazdym razie, my mała rodzinka, to jeszcze nam zostają, bo robimy z mąki pełnoziarnistej, więc są bardzo syte, ja po jednym mam dość , a chłopaki po dwa zjadają, więc proporcje dla nas idealne, ale Ty to musisz je dosyć zwiększyć .
porcja jak dla jednej osoby
może tu znajdziesz inspiracje
polecam np. jakiś jeden temat imprezy nie wiem co Z lubi (oprócz książek ) ale może motylkowy?
łatwo zrobisz tort motyl, udekorujesz mufinki motylkami, z owoców i warzyw zrobisz kwiatki itp.
ja myślę o imieninowym przyjęciu męża
ale nie wiem czy Luśka mi pozwoli cokolwiek zrobić
I coś z twarogu bo dziś 3 kg kupiłam za 2.99zł/kg serio:D
to i leniwe zrobisz, i serek z rzodkiewką i szczypiorkiem i naleśniki
fajnie
się nieźle można obłowić:P
ale taki luksus to tylko przy miasteczku akademikowym:D
Macie jakiś pomysł, jak podać galaretki?
koleżanka robiła w skórkach pomarańczy, ale co ja zrobię z tym miąższem?
ps. i pomarańcze teraz średnie...
ps. 2. P. i Z. pochłaniają galaretki litrami...
Z miąższu zrobić w sokowirówce sok:-) Sok można podgrzać i dodać żelatynę, ew.cukier, i masz naturalną galaretkę.
Moje pytanie-jak zrobić, żeby galaretka się nie wylała zanim stężeje? Użyć wydrążonych połówek i dopiero potem kroić ???
@joachm, świetny pomysł! Jakbym takie z truskawką zrobiła... hm... tylko kieliszki jednorazowe muszę znaleźć:D
macie jakieś nowe inspiracje?
A dzieciom bym dala do zjedzenia makaron. Wszystkie dzieci lubia makaron