Indywidualne desery odpadają, zarobiłabym się na śmierć,
Szykuje nam się spora impreza rodzinno-znajomowa.
Macie jakieś patenty na szybkie, w miarę nie drogie ciasta? Biszkopt+owoce+galaretka, to na pewno, a jakieś inne? Może zrobię jeszcze to szybkie ciasto z owocami i kruszonką, na które tu kiedyś przepis był.
Ciastka z ciasta francuskiego Wiem, mało zdrowe ale raz do roku mozna "zaszaleć" Najprościej kupić w sklepie płaty ciasta a na to owoce jakie pod ręka sa. Truskawki, mogą być brzoskwinie z puszki. Ja wykrawam szklanka kolka u kładę owoce i już. Ciastko małe w sam raz na jeden kęs, to nawet aż tak bardzo nie kruszy sie Młodemu zawsze robiłam jeszcze pizzę albo małe pizzerynki Dwie blachy malutkich pizzy, wizualnie dawały efekt koryta pizzy wiec dzieciaki piały z zachwytu ) ze tyle "niezdrowego" żarcia
dzieki:-D dzis probowalam robic ptysie z kremem truskawkowym. No, zjedli, wiec chyba dobre wyszly:-D a calkiem szybko sie robi, wiec i 40 zdaze zrobic, hehe:-)
fajne przepisy są na stronie http://www.mojewypieki.com/ moje dziewczyny uwielbiają wybierać stamtąd przepisy i mimo, że nie jestem mistrzem kuchni wypieki wychodzą bardzo dobre
Ja niezmiennie polecam crumble, czyli owoce z kruszonką. U mnie to jest hit już trzeci sezon - dzisiaj było z rabarbarem i żurawiną suszoną. Kruszonkę robię z razowej mąki-jest bardziej krucha.
Ja wrzuce menu po jutrzejszej imprezie. Na razie jest nieźle, jeszcze nic mi się spektakularnie nie udało. Ale wszystko przede mną. Zawsze, ZAWSZE jedna rzecz się musi nie udać:P
No to zdradzam menu przygotowane na 36 osob: tort orzechowo miodowy, plesniak by @Olesia, ptysie z kremem truskawkowym, szyszki, rolada czekoladowa z kremem z nutelli rolada czekoladowa z kremem smietankowym, rolada truskawkowa, makowiec z kremem z bialej czekolady, biszkopt z malinami i galaretka, kruche ciastka z wisniami, sernik z jagodami,
@Elunia, nie. Od razu wyszliśmy z założenia, że robimy tylko na słodko na dwie godzinki imprezę. I tak się przeciągnęła zabawa, ale jak bym miała jeszcze na słono robić, to bym chyba dwa tygodnie z kuchni nie wychodziła xD i co roku sobie obiecuję, że za rok to już na pewno nie zrobię Z. takich urodzin. hehehe.
Poza tym - w założeniu impreza dla dzieci, a dzieci szybciej chodzą spać, niż dorośli, więc nie przygotowywałam menu na 6h zabawy, tylko 2h kawka, tort, ciacho i dużo zabawy;-)
w koncu robilam urodziny TRZYlatce, a nie doroslej osobie. Faaajnie bylo xD Z. dostala ogromny basen, szaleni tatusiowie od razu go nadmuchali i napelnili, zabawy naprawde ogrom:-D
edt. nie mialam ochoty sprawic radosci doroslym, bo to nie ich swieto, co mi sie oczywiscie nie udalo:P ale dzieci mialy przednia zabawe;-)
Komentarz
Wiem, mało zdrowe ale raz do roku mozna "zaszaleć"
Najprościej kupić w sklepie płaty ciasta a na to owoce jakie pod ręka sa.
Truskawki, mogą być brzoskwinie z puszki.
Ja wykrawam szklanka kolka u kładę owoce i już.
Ciastko małe w sam raz na jeden kęs, to nawet aż tak bardzo nie kruszy sie
Młodemu zawsze robiłam jeszcze pizzę albo małe pizzerynki
Dwie blachy malutkich pizzy, wizualnie dawały efekt koryta pizzy wiec dzieciaki piały z zachwytu ) ze tyle "niezdrowego" żarcia
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_jogurtowe/przepis.html
dzis probowalam robic ptysie z kremem truskawkowym. No, zjedli, wiec chyba dobre wyszly:-D
a calkiem szybko sie robi, wiec i 40 zdaze zrobic, hehe:-)
moje dziewczyny uwielbiają wybierać stamtąd przepisy i mimo, że nie jestem mistrzem kuchni wypieki wychodzą bardzo dobre
tort orzechowo miodowy,
plesniak by @Olesia,
ptysie z kremem truskawkowym,
szyszki,
rolada czekoladowa z kremem z nutelli
rolada czekoladowa z kremem smietankowym,
rolada truskawkowa,
makowiec z kremem z bialej czekolady,
biszkopt z malinami i galaretka,
kruche ciastka z wisniami,
sernik z jagodami,
uff, chyba wszystko :-D
i co roku sobie obiecuję, że za rok to już na pewno nie zrobię Z. takich urodzin. hehehe.
w koncu robilam urodziny TRZYlatce, a nie doroslej osobie. Faaajnie bylo xD Z. dostala ogromny basen, szaleni tatusiowie od razu go nadmuchali i napelnili, zabawy naprawde ogrom:-D
edt. nie mialam ochoty sprawic radosci doroslym, bo to nie ich swieto, co mi sie oczywiscie nie udalo:P ale dzieci mialy przednia zabawe;-)