Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Mam w lodówce...

13»

Komentarz

  • Przeczytalam 'Czy mozna mrozic zasmarkane kurki?'  :)
    Czy mozna mrozić zesmażone kurki?
    Można mrozić. 
    Zawsze mrożę.
  • Mam marchew, kaszę, cebulę, kapustę kiszoną. Dzis piątek. A, jeszcze kostkę twarogu. Pomóżcie...
  • To mi wyglada na pierogi z kasza i twarogiem (albo samym twarogiem) i surowke z kiszonej kapusty.
  • Gmin, dzięki ale pierogi to dzisiaj nie. Czekam na powrót męża z tygodniowego nienaturalnie i szykuje mieszkanko, bo przeprowadziliśmy sie niedawno, tzn. Przewieźliśmy rzeczy... Nienawidzę sie przeprowadzać!!!! Fe, fuj, grrrrrrr... Wiec muszę trochę rozpakowac jednak, co by mężu miło było. Ta kasza gryczana, pobiegłam szybko po pieczarki i robię tradycyjnie: kaszę na sypko- jakies resztki papryka i pomidorowy sie znajdzie i sos pieczarkowy z cebula i smietanka tylko pietruszki nie mam zielonej ale Kopernik za to. No i kiszoną z marchewką.

    Maż uwielbia gryczaną. A twarozek na kolacje zostawie i bedzie git.

    I jeszcze fajny przepis na zapiekankę znalazłam, może cześć zapiekankę na tescik smakowy?:


    zapiekanka z kaszy – gotuję dwa worki, mieszam je z jajkiem, solą i pieprzem, w drugiej misce biały ser (kostka) mieszam z pokrojoną np w kostkę cebulą (jak się chce, to się podsmaża, jak się nie chce, to się wrzuca surową)solą pieprzem, papryką słodką w proszku i jajkiem, biorę naczynie żaroodporne i kładę pół kaszy, na to ser, na to kasza, polewam śmietaną lub jogurtem, posypuję papryką i piekę ok 15 min. w ok 200 stopniach. czasami dla urozmaicenia na ser kładę jeszcze plasterki pomidorów.


    Brzmi apetycznie :))
  • A ja mam ugotowane brokuły oraz jogurt grecki, olej z oliwek i różne przyprawy,jajka też mam.Jak zapiec tego broniła w piekarniku i z czym?


    Elunia a kawałek sera żółtego nie znalazło by sie? Bronił sie swietnie pod serem zapieka, ja robię tak: mleko lub smietana- nie wiem jak z jogurtem gr, jajka, sił, pieprz, czosnek. Poukladam broniły w zaroodpornym, zalewem, przykrywam serem i posypuje troszke bulka tarta i na 220 na krótko bo wszystko gotowe tylko sie ładnie zapiec musi. Jako dodatek, salatka.
  • Ej, bo sobie wyobrażam, jak się brokuły bronią przed zapiekaniem!
  • A jeszcze do tego Kopernik zamiast pietruszki mniam ;)
  • He he, goooopie te smart fony. Z Kopernikiem by sie chyba długo musiało dusić :))
  • Nie, od razu gooopie, dodatkowy urok i smaczek!
    Bronił z Kopernikiem i zasmażka.
  • Nie w lodówce, a w szafce. Mam paczkę papieru ryżowego. Irytuje mnie, bo tak leży i leży...
    Do czego go użyć?
  • Jakikolwiek farsz zawiń i już. 
    My po zapakowaniu (jak gołąbki) kładziemy na blaszce i wrzucamy do piekarnika.
  • Jakikolwiek farsz zawiń i już. 
    My po zapakowaniu (jak gołąbki) kładziemy na blaszce i wrzucamy do piekarnika.
    W jakiej temperaturze pieczesz? smarujesz czymś z wierzchu?

    Czy trzeba piec krótko by np. nie rozpadło się czy spokojnie aż będzie złote?
  • Spokojnie, aż będzie złote. Nie za wysoka, 180-200, nie smaruję.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.