Gmin, dzięki ale pierogi to dzisiaj nie. Czekam na powrót męża z tygodniowego nienaturalnie i szykuje mieszkanko, bo przeprowadziliśmy sie niedawno, tzn. Przewieźliśmy rzeczy... Nienawidzę sie przeprowadzać!!!! Fe, fuj, grrrrrrr... Wiec muszę trochę rozpakowac jednak, co by mężu miło było. Ta kasza gryczana, pobiegłam szybko po pieczarki i robię tradycyjnie: kaszę na sypko- jakies resztki papryka i pomidorowy sie znajdzie i sos pieczarkowy z cebula i smietanka tylko pietruszki nie mam zielonej ale Kopernik za to. No i kiszoną z marchewką.
Maż uwielbia gryczaną. A twarozek na kolacje zostawie i bedzie git.
I jeszcze fajny przepis na zapiekankę znalazłam, może cześć zapiekankę na tescik smakowy?:
zapiekanka z kaszy – gotuję dwa worki, mieszam je z jajkiem, solą i pieprzem, w drugiej misce biały ser (kostka) mieszam z pokrojoną np w kostkę cebulą (jak się chce, to się podsmaża, jak się nie chce, to się wrzuca surową)solą pieprzem, papryką słodką w proszku i jajkiem, biorę naczynie żaroodporne i kładę pół kaszy, na to ser, na to kasza, polewam śmietaną lub jogurtem, posypuję papryką i piekę ok 15 min. w ok 200 stopniach. czasami dla urozmaicenia na ser kładę jeszcze plasterki pomidorów.
A ja mam ugotowane brokuły oraz jogurt grecki, olej z oliwek i różne przyprawy,jajka też mam.Jak zapiec tego broniła w piekarniku i z czym?
Elunia a kawałek sera żółtego nie znalazło by sie? Bronił sie swietnie pod serem zapieka, ja robię tak: mleko lub smietana- nie wiem jak z jogurtem gr, jajka, sił, pieprz, czosnek. Poukladam broniły w zaroodpornym, zalewem, przykrywam serem i posypuje troszke bulka tarta i na 220 na krótko bo wszystko gotowe tylko sie ładnie zapiec musi. Jako dodatek, salatka.
Komentarz
Maż uwielbia gryczaną. A twarozek na kolacje zostawie i bedzie git.
I jeszcze fajny przepis na zapiekankę znalazłam, może cześć zapiekankę na tescik smakowy?:
zapiekanka z kaszy – gotuję dwa worki, mieszam je z jajkiem, solą i pieprzem, w drugiej misce biały ser (kostka) mieszam z pokrojoną np w kostkę cebulą (jak się chce, to się podsmaża, jak się nie chce, to się wrzuca surową)solą pieprzem, papryką słodką w proszku i jajkiem, biorę naczynie żaroodporne i kładę pół kaszy, na to ser, na to kasza, polewam śmietaną lub jogurtem, posypuję papryką i piekę ok 15 min. w ok 200 stopniach. czasami dla urozmaicenia na ser kładę jeszcze plasterki pomidorów.
Brzmi apetycznie )
Elunia a kawałek sera żółtego nie znalazło by sie? Bronił sie swietnie pod serem zapieka, ja robię tak: mleko lub smietana- nie wiem jak z jogurtem gr, jajka, sił, pieprz, czosnek. Poukladam broniły w zaroodpornym, zalewem, przykrywam serem i posypuje troszke bulka tarta i na 220 na krótko bo wszystko gotowe tylko sie ładnie zapiec musi. Jako dodatek, salatka.
Do czego go użyć?
Czy trzeba piec krótko by np. nie rozpadło się czy spokojnie aż będzie złote?