Te wpisane przeze mnie (i częściowo przez Jukę) są na wielodzietni.info
A ja dziś zrobiłam pastę z bakłażana. Rewelka!
Upiekałam trzy bakłażany. Zdjęłam skórkę i wywaliłam pestki. Na patelni zeszkliłam cebulę, do tego miąższ bakłażanów i pomidory z puszki (można świeże, mięsiste). Poddusiłam przyprawiając solą, pieprzem i połową papryczki pepperoncino. Po zdjęciu z ognia wycisnęłam dwa ząbki czosnku i dodałam małą puszkę drobniutkiego groszku zielonego. Pycha!
Będzie na pierwsze danie dziś na chlebku. A chleb upiekłam biały, na drożdżach (nie bić!) ze zsiadłym mlekiem i kaszą gryczną, bo mi została z obiadu. Jeszcze nie próbowałam, bo dopiero z pieca wyjęłam.
jak upiec tego bakłażana ? w całości? czy go obrać? na ile stopni? jak długo?
wybaczcie ilość pytań ale pierwszy raz mam to warzywo w domu (a piekarnik nagrzany )
Prosta 'i smaczna pasta na kanapki i nadzienie do np .'drożdżowych pierogów : Utarte warzywa marchew, pietruszka, seler, plastry pora i cebuli dusimy z przyprawami - sól, pieprz, curry. Pod koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i musztardy . Przed wyłączeniem zaprawić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie co scala pastę . Dodać można natki pietruszki. To jest przepis podstawowy i można dodawać inne warzywka np. brukiew, kalarepę , kukurydzę itp.
W całości, może być i na 200 stopni. Patyczkiem do ciasta lub widelcem w pewnym momencie nakłuwamy, jak będzie "plusk" miękkie, tzn. że gotowy. Można na ciepło, można na zimno, łatwo się obiera.
upiekłam go w plastrach, bo wydawało mi się ze będzie szybciej ale potem się okazało że on ma dużo dziwnych pestek @-)część wydłubałam część zostawiłam i spreparowałam pastę wg IrenyB - całkiem smaczna wyszła tylko obawiam się że za mało bakłażana było jak na resztę składników ale mniam, idę po jeszcze jedną kanapkę
Pasta z bakłażana świetna, zjadłam z 5 kanapek! Tylko mi dość rzadka wyszla, zastanawiam się czym można zagęscic, może soczewicy dodać, tylko czy to nie zmieni smaku zbytnio.
ja jak mam domowe mięsko, takie, co słonko widziało, np. szynkę, to panieruję czym popadnie na noc i rano piekę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Tylko za chude nie może być, a co się wytopi, to regularnie mięsko oblewam.
Kupne nam nie smakuje, jakkolwiek...
a @Olesia dobry boczek zawijany robiła, z majerankiem... mmhmm...
Komentarz
w całości? czy go obrać? na ile stopni? jak długo?
wybaczcie ilość pytań ale pierwszy raz mam to warzywo w domu
(a piekarnik nagrzany )
Utarte warzywa marchew, pietruszka, seler, plastry pora i cebuli dusimy z przyprawami - sól, pieprz, curry. Pod koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i musztardy . Przed wyłączeniem zaprawić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie co scala pastę . Dodać można natki pietruszki. To jest przepis podstawowy i można dodawać inne warzywka np. brukiew, kalarepę , kukurydzę itp.
ale potem się okazało że on ma dużo dziwnych pestek
@-)część wydłubałam część zostawiłam
i spreparowałam pastę wg IrenyB - całkiem smaczna wyszła tylko obawiam się że za mało bakłażana było jak na resztę składników ale mniam, idę po jeszcze jedną kanapkę
ja jak mam domowe mięsko, takie, co słonko widziało, np. szynkę, to panieruję czym popadnie na noc i rano piekę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Tylko za chude nie może być, a co się wytopi, to regularnie mięsko oblewam.
Kupne nam nie smakuje, jakkolwiek...
a @Olesia dobry boczek zawijany robiła, z majerankiem... mmhmm...