Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

co na chleb?

124»

Komentarz

  • @ Lila - wielkie dzięki. 
  • ej z biciem to przeginasz.

    ja tez nie biję, ale jaglankę lubię :) ech... dlatego nie dali mi bana ...
  • @jukaa , bacz byś nie postąpiła o jednego różowego kucyka za daleko!
  • Te wpisane przeze mnie (i częściowo przez Jukę) są na wielodzietni.info

    A ja dziś zrobiłam pastę z bakłażana. Rewelka!
    Upiekałam trzy bakłażany. Zdjęłam skórkę i wywaliłam pestki. Na patelni zeszkliłam cebulę, do tego miąższ bakłażanów i pomidory z puszki (można świeże, mięsiste). Poddusiłam przyprawiając solą, pieprzem i połową papryczki pepperoncino. Po zdjęciu z ognia wycisnęłam dwa ząbki czosnku i dodałam małą puszkę drobniutkiego groszku zielonego. Pycha!

    Będzie na pierwsze danie dziś na chlebku. A chleb upiekłam biały, na drożdżach (nie bić!) ze zsiadłym mlekiem i kaszą gryczną, bo mi została z obiadu. Jeszcze nie próbowałam, bo dopiero z pieca wyjęłam.
    jak upiec tego bakłażana ?
    w całości? czy go obrać? na ile stopni? jak długo?

    wybaczcie ilość pytań ale pierwszy raz mam to warzywo w domu :)
    (a piekarnik nagrzany ;) )
  • Prosta 'i smaczna pasta na kanapki i nadzienie do np .'drożdżowych pierogów :
    Utarte warzywa marchew, pietruszka, seler, plastry pora i cebuli dusimy z przyprawami - sól, pieprz, curry. Pod koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i musztardy . Przed wyłączeniem zaprawić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie co scala pastę . Dodać można natki pietruszki. To jest przepis podstawowy i można dodawać inne warzywka np. brukiew, kalarepę , kukurydzę itp.
  • edytowano września 2013
    W całości, może być i na 200 stopni. Patyczkiem do ciasta lub widelcem w pewnym momencie nakłuwamy, jak będzie "plusk" miękkie, tzn. że gotowy. Można na ciepło, można na zimno, łatwo się obiera.
    (znaczy się o bakłażana mi chodziło).
  • upiekłam go w plastrach, bo wydawało mi się ze będzie szybciej :)
    ale potem się okazało że on ma dużo dziwnych pestek
    @-)część wydłubałam część zostawiłam
    i spreparowałam pastę wg IrenyB - całkiem smaczna wyszła :) tylko obawiam się że za mało bakłażana było jak na resztę składników ale mniam, idę po jeszcze jedną kanapkę
  • Pasta z bakłażana  świetna, zjadłam z 5 kanapek! Tylko mi dość rzadka wyszla,  zastanawiam się czym można zagęscic, może soczewicy dodać, tylko czy to nie zmieni smaku zbytnio.
  • Dziewczyny, a robicie same jakieś wędliny, pieczecie mięso na chleb? Podrzućcie jakieś przepisy.
  • ten wątek jest jak narkotyk :D


    ja jak mam domowe mięsko, takie, co słonko widziało, np. szynkę, to panieruję czym popadnie na noc i rano piekę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Tylko za chude nie może być, a co się wytopi, to regularnie mięsko oblewam.

    Kupne nam nie smakuje, jakkolwiek...

    a @Olesia dobry boczek zawijany robiła, z majerankiem... mmhmm...
  • Kupuję. Takie w oleju. Sama to z pomidorów tylko przeciery robię. Nie mam warunków do suszenia.
  • bo najlepsze, są na słońcu suszone, nie z piekarnika!  ;))
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.