Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

pomysł na piątkowy obiad

edytowano października 2013 w Kuchnia
Szukam pomysłu na piątkowy obiad. Szybki i nie drogi  ;) Tylko nie naleśniki/placuszki/racuszki.....bo tego mamy pod dostatkiem :)
«1

Komentarz

  • Niedrogie,ale pracochłonne są kopytka z sosem grzybowym.
  • eee tam ja robię zapiekanki! 

    Wrzucam do żaroodpornego naczynia warzywa jakie mam w domu albo które zakupię: ziemniaki (obieram, kroję na plastry, bądź większą kostkę), marchewkę na plasterki, dynię na kawałki, paprykę, pieczarki (rzadko), cebulę na półksiężyce, czosnek ząbki i co tam chcesz:brukselkę czy inne warzywa. Czasem zalewam przecierem pomidorowym, a czasem domowym leczo (ze słoików). Doprawiam niewiele też przyprawami które mi się nawiną. I często daję tylko słodką paprykę i cząber. 

    Wrzucam do piekarnika na jakieś 200'C ok godz. I już. Najlepsze, najmniej czasu zabierające i mąż zachwycony :D

    w wersji nie w piątek można dać kiełbasę ;)
  • był taki wątek przeszukaj dział kuchnia :)
  • to jeszcze utrudnię :) karmię i dobrze by było bez cebuli tudzież innych wzdymających.... :)
  • makalon z kuńcykiem ;)
  • to sobie dasz co chcesz do zapiekanki. Ja też karmię. I jem czosnek (sury i gotowany) i cebulę (tak samo!) fasolę, cieciorkę, soczewicę... 


    Jadłaś i dziecko miało wzdęcia? czy nie jesz bo "podobno" nie można?
  • No błaśnie, gdyby karmienie wiązało się z rezygnacją z kapusty cebuli i czosnku, byłoby duuużo trudniej niż z prostej rezygnacji z pszenicy i mleka ;)
  • Ja jutro robię zapiekankę z twarogu i ziemniaków. Proste, w miarę tanie i smaczne. Ugotować ziemniaki, wystudzić, rozdziubać widelcem. Rozdziubać widelcem twaróg (proporcje mniej więcej pół na pół twarogi i ziemniaków). Najlepiej byłoby zemleć w maszynce, ale nie chce mi sie bawić z myciem. Dodać przesmażoną cebulę (ale niekoniecznie, jak nie możesz, to obejdzie się), jedno-dwa jajka, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do naczynia, w ktorym się będzie piekło, posypać tartym żółtym serem, udekorować plasterkami pomidora. Piec ok. 30-40 min. 
  • Brzmi ciekawie.
  • edytowano października 2013
    Makaron w sosie szpinakowo-serowym
    obiad w max 15 minut:

    na 6-7 osób:
    - 600-800 g makaronu
    - paczka szpinaku mrożonego 400 g
    - czosnek kilka ząbków
    - Lazur niebieski 200 g

    wykonanie:
    - woda na makaron na gaz
    - oliwę rozgrzać na patelni
    - czosnek pokroić drobno i zrumienić na oliwie
    - po chwili na czosnek połozyć zmrożony szpinak i przykryć
    - w międzyczasie do wrzątku wrzucić makaron
    - na rozpłynięty szpinak położyć rozdrobniony lazur niebieski - przykryć
    - w międzyczasie makaron jest ok
    - połączyć i jeść jeść jeść można to codziennie :)
  • A dziś też mieliśmy obiad wegetariański - makaron z cukinia. Przesmażyłam kilka ząbków czosnku na oliwie, wrzuciłam tartą na grubej tarce cukinię, porządnie odparowałam, do tego sól i pieprz. I wymieszałam na koniec na patelni z makaronem. Ewentualnie można na talerzu posypać tartym żółtym serem. 

    Zazwyczaj robię inny sos z cukinii : przesmażyć cebulę i cukinie, poddusić, pod koniec dodać serek mascarpone i curry. Ale ten powyżej też mi bardzo smakował. 

    W ogóle makarony to dobry pomysł na tani, szybki obiad. Ale na ten temat to już był oddzielny wątek. Może tam Cię coś zainspiruje:
  • Makaron w sosie szpinakowo-serowym
    obiad w max 15 minut:

    na 6-7 osób:
    - 600-800 g makaronu
    - paczka szpinaku mrożonego 400 g
    - czosnek kilka ząbków
    - Lazur niebieski 200 g

    wykonanie:
    - woda na makaron na gaz
    - oliwę rozgrzać na patelni
    - czosnek pokroić drobno i zrumienić na oliwie
    - po chwili na czosnek połozyć zmrożony szpinak i przykryć
    - w międzyczasie do wrzątku wrzucić makaron
    - na rozpłynięty szpinak położyć rozdrobniony lazur niebieski - przykryć
    - w międzyczasie makaron jest ok
    - połączyć i jeść jeść jeść można to codziennie :)
    To jeden z moich ulubionych. :)
    Tylko daję jeszcze rozdrobnione w moździerzu orzechy włoskie, zdrowe są, a poza tym bardzo mi tutaj pasują. 
  • Zupa pieczarkowa:
    ja podsmażam na oleju cebulkę w kostkę, dokładam do tego z pół kg pieczarek ( 2,5zł)
    doprawiam solą, pieprzem i curry...zalewam bulionem grzybowym ( w kostce zuoooo 
    >:)   )
    potem dodaje śmietankę...a na końcu wrzucam makaron np muszelki i gotuje do miekkości makaronu...czyli jakieś 10 min....całośc gotowe w mniej niż pół godziny ( czas pokrojenia cebuli i pieczarek...+ podsmażanie...to też ok 10-15 minut)

    smaczne, sycące i tanie danie
  • aha i koperek...duzo koperku ( ja mam pomrożony) - to wtedy i zdrowe danie jest!
  • Ryz + tunczyk (z konserwy zwykly, tzn bez sosow i bez przypraw) + sos béchamel + ser zolty = pyszna, tania i blyskawiczna zapiekanka

     

     

    Mozna dodac szpinaku by warstwy ladniej wygladaly. Niektorzy dodaja przepolowione jajka.

     

    =P~
  • Makaron w sosie z pomidorów + cebulki + pieczarek + kukurydzy.+ papryki + zielonej pietruszki. Pyyycha
  • makalon z kuńcykiem ;)
    ?
    ??
    ???
    pod KONIKA podchodzi,kucykiem?
    ...ale konik nie jest na piątek!

    ;) ;)
  • Ja dziś moje standardowe pierożki pieczone z kruchego ciasta z soczewicą :) Pracochłonne, ale moi uwielbiają :D

    najdroższe w przepisie jest masło, ale można je zastąpić do połowy margaryną, co już wypróbowałam ;-)
  • Yyyy... jaglanka? :D

    Właśnie gotuję na smaku zupnym (odwidziało mi się) z garstką soczewicy (ukradzionej królikowi), porem i papryką. Może dodam jajco... Albo serek... Albo nic :D
  • @Taja mój mały ma ostatnio bardzo obszczypaną pupę i wzdęcia więc boję się pogorszyć sytuację :)
  • nie wiem czy najzdrowiej ale dla mnie najtaniej-ziemniaki,jajko i buraczki.
    Przy czym kupić muszę tylko ziemniaki,jajka i buraki mam swoje.
    I wszyscy lubią.
    :)
  • Kluski szare z twarogiem, albo babka ziemniaczana :)

    Babkę ziemniaczaną robi się z ok. kilograma ziemniaków, łyżki mąki ziemniaczanej, dwóch jajek, jednej cebuli (niekoniecznie), sól i pieprz, ewentualnie majeranek. Ściera się ziemniaki, dodaje pozostałe składniki, wlewa się do foremki i piecze ok. półtorej do dwóch godzin w 190 stopniach :) Najdłużej trwa obieranie ziemniaków lub ich ścieranie jeśli nie masz robota:)
  • Babka ziemniaczana,extra!!!
    :D
  • U nas dziś kotlety ziemniaczane:)
    Wczorajsze ziemniaczki ugotowane dziś ugniotę, dodam podsmażoną cebulkę, groszek z marchewką szczypior i żółtko lub dwa. Uformuję kotleciki, obtoczę w bułce tartej i będę smażyć.
    Zjemy z kapustą kiszoną i ketchupem, a jak mi się zachcę to zrobię sosik do tego :)
  • @elizarybka
    Podrzuć trochę jajek  :D
  • @elizarybka- w domu rodzinnym męża sezonowy obiad- kalafior, jajko :D

    a teraz w ciąży-śledź z ziemniakami-ręce mi się trzęsą jak nakładam, taką mam ochotę :D
  • zupka chińska.






































    żartowałam
    :D :))
  • @Isako a rozpiszesz totalnemu ignorantowi tę zapiekankę krok po kroku?
  • żurek.. bez kielbasy...ale z jajem... 
  • U nas dziś kotlety ziemniaczane:)
    Wczorajsze ziemniaczki ugotowane dziś ugniotę, dodam podsmażoną cebulkę, groszek z marchewką szczypior i żółtko lub dwa. Uformuję kotleciki, obtoczę w bułce tartej i będę smażyć.
    Zjemy z kapustą kiszoną i ketchupem, a jak mi się zachcę to zrobię sosik do tego :)
    miały być kluski śląskie ale mnie przekonałaś :)

    ten groszek i marchewkę to do środka do kotlecików?


    zjemy z surówką z czerwonej kapusty ( tyle tu o niej ostatnio)
    a kiszoną przerobię na wege kwaśnicę :D
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.