Mamy od wieeelu lat ustalone menu wigilijne - łazanki, zupa rybna, karp w szarym sosie itd...W tym roku mój mąż oszalał - pierogi, on chce pierogi. Boszszsz...pierogi robiłam raz w życiu, zapadło to w moja pamięć jako czynność czasochłonna i mało wydajna w moim wykonaniu.Poratujecie jakimś sprawdzonym przepisem i poradami łopatologicznymi co i jak. Dodatkowa trudnośc polega na tym,że przygotowuję wieczerzę w domu, ale spożywać jedziemy do moich starszych cioć - musiałabym mieć ugotowane? upieczone?(ta wersja korci mnie bardziej) wcześniej, tam tylko do odgrzania. czy to w ogóle realne??? No i optymistyczny wydźwięk sytuacji - to coś jak zalana klawiatura laptopa - po ponad dwudziestu latach małżeństwa chce mi się ładować w coś tak absurdalnego jak pierogi na Wigilię - bo mężu chce
Komentarz
=((
-Na niewielkiej ilości oleju należy zeszklić cebulę.
-Dodać do tego pokrojoną kapustę kiszoną.
- Namoczone grzyby(moim wystarcza półgodzinne namaczanie) posiekać i dodać do kapusty.
- Dorzucić jeszcze kilka śliwek suszonych, ziele angielskie, liść laurowy
- Podlać niewielką ilością wody i w czasie gotowania dolewać ewentualnie tej wody z namoczonych grzybków i dla chętnych ćwierć szklaneczki czerwonego wina.
- Gotować tak długo aż kapusta zmięknie i nabierze konsystencji farszu.
Smacznego
Po zrobieniu ciasta - wsadzić do miski, przykryć folią i niech postoi z godzinkę. Będzie bardziej elastyczne i łatwiejsze do obróbki. :-)
Agnieszko, zawsze mozna podsmazona cebulka z maslem polac
moja mama wiele lat nie mogła się nauczyć drożdżowego bo wychodził zawsze twardy gniot a ja się przekonałam i wychodzimi super, bułki kajzerki, paszteciki, ciasto drożdżowe słodkie. To naprawdę jest mega proste, prostsze niż pierogi.
Bardzo pomaga mikser z końcówką do wyrabiania drożdżowego
No właśnie @Aneczka08 i tu jest pies pogrzebany... Ja nie mam takiego robota z końcówka do drożdżowego i tez omijam go najcześciej z daleka. Muszę juz mieć mega ochotę zeby zrobić
A z tymi pierogami... Tez zawsze mecze sie myśleniem o tym jakie to pracochłonne.. Z kilka dni wczesniej muszę ta myśl przetrawić.. A jak robię to okazuje ze ze jest łatwe szybkie i całkiem przyjemne no chyba ze ktoś musi zrobić ich z 1000...
i się sprawdza
K
robisz drożdżowe czy krucho drożdżowe?
z tym, że na pewno ostatnio robiłam z 600g mąki i dałam chyba tylko ok 100-120g masła,, cukru w ogóle, typowego rozczynu nie robiłam tylko rozpuściłam drożdże w mleku ( można też w wodzie) i wlałam od razu do mąki, dodałam jajka, na końcu masło roztopione, ew oliwy ,można dodać
robiłam malutkie i wyszły mi 4 blachy musiałam na 2x piec, bo tylko 2 mi się mieszczą w piekarniku.
Poprzednio robiłam z mięsem a drugie z soczewicą teraz zrobię klasycznie z kapustą z grzybami
http://www.wielkiezarcie.com/recipe24752.html
edit aha po włożeniu do piekarnika a przed pieczeniem one jeszcze z 15 minut leżą i lekko rosną
no nic spróbujemy jutro zrobić to się okaże dzięki
robiłam raz rogaliki one w nazwie były krucho drożdżowe i miały w składzie rozpuszczone masło
dlatego wydawało mi się że chodzi o proporcje tłuszczu to reszty, i że jak dużo tłuszczu to krucho drożdżowe ale specjalistą nie jestem