Zrobiliśmy z siostra pierogów i uszek z 4 kg maki Gdyby nie szwagier - wygniatalybysmy ciasto do teraz Co nas podkusiło na taka ilośc , nie wiem Nie planuje w najbliższym czasie lepić nawet figurek z plasteliny )
Dzieci mi dziś zrobiły jakieś 150 pierogów. Jeden z synów przygotował farsz z oczekujących produktów. Ja tylko ciasto (maszyna zrobiła) i wałkowałam. Reszta szła taśmowo. Tylko niektóre fajne kształty miały
My lubimy żeby było dużo twarogu, tak pół na pół z ugotowanymi ziemniakami, mielę, razem z przesmażoną cebulką, bo jak jest widoczna, to gryzie w zęby synka, sól, pieprz i juz:)
Narobiłaś smaka, a wyjeżdżamy dziś na konwiwencję, więc stolnicy rozkładać nie będę:)
A, że ciasta nagniotłam za dużo, więc oprócz ruskich były też z truskawkami. A na koniec moja inwencja się włączyła i wypełniłam resztę pastą , kanapkową, którą dla dzieci zrobiłam na śniadanie. I te były najlepsze. Przypadkiem odkryłam super farsz do pierogów. Następnym razem świadomie je zrobię właśnie z takim nadzieniem.
Pierogowe Specjalistki, POMOCY! Na pierogi mnie naszło. Mam ochotę na wariację!W sensie, że z pięć rodzajów zrobić. I duuuużo. I tu pytanie: Jak robicie farsz do pierogów ze szpinakiem i fetą? I jakie proporcje sera w stosunku do ziemniaków w pierogach ruskich? I czy ser należy zmielić czy tylko rozkruszyć? I czy da się zrobić z mrożonych owoców (jagody, truskawki)? Czy owoce wcześniej rozmrozić?
Ja nie jestem specjalistką pierogową ale robię pierogi ze szpinakiem na specjalne życzenie mojego męża. Ja robię z mrozonego szpinaku tego zmiksowanego na maksa. Wcześniej rozmrażam i odsączam wodę na sitku. To b. ważne zeby szpinak byl suchy. Potem sól pieprz gałka muszkatołowa i feta-ona jest slona sama w sobie więc z solą ostrożnie. Może też być feta z mozzarellą.
1. Szpinak podduszony na maśle z czosnkiem i pieprzem, do salaterki, dodać rozdrobnioną fetę. Wymieszać. 2. Proporcje dowolne, moi np. wolą więcej ziemniaków, znam osoby o odmiennym upodobaniu. mielę wszystko, ser, ziemniaki i podsmażoną cebulkę takoż. 3. Jak rozmrozisz będzie źle lepić, ja nie rozmrażam.
Komentarz
Gdyby nie szwagier - wygniatalybysmy ciasto do teraz
Co nas podkusiło na taka ilośc , nie wiem
Nie planuje w najbliższym czasie lepić nawet figurek z plasteliny )
Super się gotuje jak dzieci już są duże :-)
Ruskie robię na czuja... Cebuli musi być dużo. Jak sera będzie zbyt wiele i jeszcze kwaskowaty lekko to wyjdą krakowskie a nie ruskie :P
Na pierogi mnie naszło. Mam ochotę na wariację!W sensie, że z pięć rodzajów zrobić. I duuuużo.
I tu pytanie: Jak robicie farsz do pierogów ze szpinakiem i fetą? I jakie proporcje sera w stosunku do ziemniaków w pierogach ruskich? I czy ser należy zmielić czy tylko rozkruszyć?
I czy da się zrobić z mrożonych owoców (jagody, truskawki)? Czy owoce wcześniej rozmrozić?
2. Proporcje dowolne, moi np. wolą więcej ziemniaków, znam osoby o odmiennym upodobaniu. mielę wszystko, ser, ziemniaki i podsmażoną cebulkę takoż.
3. Jak rozmrozisz będzie źle lepić, ja nie rozmrażam.
Przepis zapodaj!
Mamy sześć różnych farszów + owoce.
I kolejne pytanie. Jak najlepiej zamrażać? Ja zawsze mrożę ugotowane. Ale może ktoś ma inny pomysł i doświadczenie?
Partiami na czymś płaskim, potem dobrze zamrożone zsypać do woreczka czy pudełka