Jagoda...
Wspaniała,cudowna,kochana,
Tylko,ze nieodkładalna. Najlepiej,gdy się Ją nosi,kołysze i klepie po pupie(od razu)
Noszę Ją w chuście(dzięki@Argento).Czasaami Jej sie podob,czasami nie bardzo.
Często ryczy z niezrozumiałych mi powodów.
Najczęściej na rączkach jest cały dzień.
Pytanie.
czy odkładacie nieodkładalne dzieci,pozwalacie,żeby płakały aż się zmęczą i zasną?
Jagusia śpi(oprócz nocy) tylko na rączkach...
Komentarz
a jak dalej nie przestaje, czekamy aż skończy 3 miesiące i wtedy będzie lepiej
a z przyziemnych sposobów to polecam piłkę do ćwiczeń, taką dużą gumową, siedzisz sobie bujasz dziecko czytasz orga, składasz pranie, pracujesz itp. zawsze to łatwiej niż ciągle nosić ( a Jagódka pewnie swoje waży )
a czasem cóż, trzeba obsłużyć starszą, pójść do pieca, siku, zrobić obiad itd. niestety musi czasem poczekać chwilę, ale do usypiania zawsze lulam, nie czekam aż się wyryczy i zaśnie
ot takie rady matki małodzietnej, obwieszonej właśnie dzieciami, siedzącej na piłce przed komputerem
bujasz pół godziny wydaje się że już zasnęła mocno, odkładasz idziesz do łazienki, wracasz ryk
no to lulasz dalej, znowu się wydaje że śpi , odkładasz, stawiasz wodę na herbatę ryk
no to dalej - u nas tak z 5 razy trzeba odłożyć, po 5 razie albo w końcu zaśnie albo się wybudzi, bo cała operacja trwała z jakieś 2 godziny, czyli znowu jest głodna i znowu od nowa
ostatnio mam wrażenie że całymi dniami nic nie robię tylko usypiam dzieci, jak nie jedną to drugą, nic tylko od rana do wieczora usypiam i usypiam i usypiam wrrrrrrrrrrrrr
Jagusia waży już 6500(ma 7 tyg)
Odkładanie płaczącego dziecka aż się zmęczy i zaśnie uważam za barbarzyństwo. Choć, nie ukrywam, że miewałam bardzo dosyć tego całodziennego noszenia i wcale ten rosnący ciężar nie wydawał mi się słodki.
Wieczorne usypianie trwa od 20do 23.
Później karmienie około 1:30,i tk co 2 h.
Lekarka kazała dokarmiać(nie stosuję)
taki czas był i u nas, dla chłopaków czasem bolesna lekcja samodzielności była, dali radę
wieczór Olga zasypia wspaniale, kąpiel, godzine cyca i śpi od 21 do 1 w nocy to ją ratuje przed moją wściekłością potem to już się poi do rana nie wiem ile razy
Ile cm wzrostu?
Jagoda 69
Ryyyyczyyyyyy.
ale powoli uczymy się cycać na leżąco może to coś zmieni
nie wiem czemu taka gruba jest M. w jej wieku miała 4 kg a 6 to jak miałą 3-4 miesiące
Myślałam, że tylko moje takie , a orgowe, to wszystkie grzeczne i poukładane....
Natomiast definitywnie odmawia moja córcia korzystania z kołyski. Nie polezy w niej ani minuty wiec przerobiłam ją na "pudełko na kocyki i niewyprasowane ubranka " A mała dostała swoją poduszkę w naszym łóżku i śpi sobie między nami. Dla mnie to wygodne bo nocne karmienia są bardzo ulatwione a ona lubi się potulić i chyba jej wtedy cieplej (to maly zmarzlak jest). Razem z kolyską "wypadła z obiegu" też karuzelka. Klara zdecydowanie preferuje kiedy wieczorem przed snem klade się obok niej i po nakarmieniu trzymam ją za raczkę i śpiewam kolysanki. Odplywa po kilku minutach, przy karuzelce wrzeszczy jak dzika Tak wiec ja jestem zachwycona bo znów mi sie zrobilo dziecko bezproblemowe a mialam już wizje lezenia na łóżku i trzymania jej na swoim brzuchu do jej 18 urodzin (tak na początku sobie życzyła) MamaMika mam nadzieję ze i u Was to chwilowa "nieodkladalność" i szybko się zmieni na zainteresowanie zabawkami
Ale przechodzi stopniowo, już noce są cudne ( przesypia od 3 do 5 godz.,później co 2 godz. pobudka, a bywało, ze 3-4 godz musiałam z nią spacerować i kołysać).
Teraz już daje się odłożyć do lezaczka, na matę, pobawi się nawet do 40 minut!
Jest słodka. :-)
A, i ja mam o tyle łatwiej, że po południu już mam tyle nianiek w domu, że spokojnie sobie sprzątam itd.
I jeszcze odkrycie roku- Helka uwielbia spać na brzuszku,od kiedy ją tak układamy to śpi o wiele dłużej ( chociaż ja mam fobię i cały czas sprawdzam, czy oddycha
8-| ).
Szybko urośnie
Jak trzeba dokarmiac, to trzeba, wiadomo. Ale jesli Jagodka przybiera, normalnie sie rozwija, pieluszki moczy, nie jest zasuszona, nie ma matowych oczu, to dokarmianie przydaloby sie lekarce. Znaczy, zeby sie wiedza nt. niemowlat, ich potrzeb i laktacji dokarmila.