papryka obsmażyć i do gara i trochę gotować doprawić ,
jeśli ktoś lubi z wędliną to można dodać
cukinię podsmażam z cebulą, marchewką, pietruszką , pomidorami ( wszystko wcześniej kroję ) gotuję lane kluski ; wrzucam do dobrze odparowanych warzyw, podsmażam czasem dodaje to tego rybę wcześniej upieczoną w folii ( filet z miruny) lub mięso
zupę z kabaczka robiłam w zeszłym roku - dusiłam pokrojonego kabaczka, cebulę, pomidory - miksowałam , dodawałam serek topiony i robiłam do tego grzanki
wczoraj bardzo prosta zupa z cukini - 3 średnie cukinie i cebulkę podsmażyć na oleju w garnku, do tego 2 ząbki czosnku (lub więcej) i 1-2 suszone pomidory drobno pokrojone, poddusić do miękkości, zmiksować, dodać kilka łyżek jogurtu (u mnie grecki), doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mniam.
jeszcze nadziewałam kabaczek rozkrojony na pół mielonym mięsem - dobrze doprawionym 9 z natką pietruszki , podlewałam w naczyniu żaroodpornym woda i piekłam
i jedliśmy to z jaglonezem - majonezem z kaszy jaglanej
cukinia ma bardzo ciekawy, świeży smak podsmażona w talarkach w połączeniu z cytryną, rozmarynem i czosnkiem - np. jako dodatek do makaronu, całość polana oliwą.
placki z cukini i jabłek- cukinię ścieram na dużych oczkach tarki, do tego jabłka starte w ten sam sposób, mąka, jajko (niekoniecznie ), cynamon, cukier lub miód, jeśli jabłka mało słodkie, albo rozgnieciony banan. Smażyć na patelni albo piec w piekarniku.
Tarta z cukinii (może to bardziej quiche, ale nie ważne) - pycha Przygotować kruche ciasto, wykleić nim foremkę do tarty i podpiec. Cukinię zetrzeć na tarce, posypać sola, by puściła sok. Na patelni posmażyć cebulę i czosnek, dodać wyciśniętą cukinię, doprawić i podsmażyć aż wyparuje sok. Na podpieczony spód wyłożyć pokrojony ser feta, na wierzch podsmażoną cukinię. Zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną i zapiec.
Leczo
Poza tym sos słodko-kwaśny w słoiki. Z przepisu @celinki.
SOS SŁODKO-KWAŚNY
3duże cukinie - kroimy w kostkę 1kg kolorowej papryki - kroimy w kostkę 1kg cebuli - kroimy w kostkę 0,5kg marchwi - kroimy w słupki -wszystkie składniki posolić na 2 godz.
zalewa 1szklanka octu (nie cała) 1szklanka cukru 1szklanka oleju (nie cała) liść laurowy, ziele angielskie, 3 słoiczki przecieru pomidorowego.
Odlać wodę z nasolonych warzyw. Dodać wszystkie składniki, oprócz przecieru pomidorowego. Gotować 25 min. po czym dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze 10 min. Gorące wkładać do słoików i odwracać do góry dnem.
Moje uwagi: Marchewkę w zalewie zacząć gotować nieco wcześniej samą, bo jest trochę twarda...
Olesia ja również robię sos słodko- kwaśny tylko daję nie 3 cukinie ale 3 kg cukini tylko nie pamiętam czy daję olej. Sos przyprawiam carry i pieprzem Cayene, po dodaniu koncentratu gotuję a po zdjęciu z ognia dodaję kukurydzę z puszki, Jest naprawdę super.
@Olesia jak masz tak dużo cukinii to odwiedzę Cię , na mojej glinie wszystko karłowacieje i jak sąsiadka mówi nawet kretów nie ma na naszym dziadostwie
@Olesia w tym roku zrobiłam sałatkę do słoików na zimę z Cukini i ogórków, w tamtym roku robiłam sałatkę warzywną do słoików na zimę chyba z przepisu @Celinka wyszła super. A jak zabraknie Ci słoików to kilkoma litrowymi mogę poratować Cię- dostałam karton
@Olesia we wtorek będę u Agi w Pruszczu wezmę telefon i na pewno zameldujemy się u Ciebie jeszcze w tym tygodniu- będę z moimi dziewczynami, moja Zuzia pobawi się z Twoją. pa
Sezon kabaczkowy otwarty! Dzis na lojalnym targu kupiłam pierwsze młode kabaczki. Od teraz do późnego października dzień bez kabaczka to dzień stracony.
Komentarz
pomidory,
gotuję lane kluski ; wrzucam do dobrze odparowanych warzyw, podsmażam
czasem dodaje to tego rybę wcześniej upieczoną w folii ( filet z miruny) lub mięso
i jedliśmy to z jaglonezem - majonezem z kaszy jaglanej
Przygotować kruche ciasto, wykleić nim foremkę do tarty i podpiec.
Cukinię zetrzeć na tarce, posypać sola, by puściła sok. Na patelni posmażyć cebulę i czosnek, dodać wyciśniętą cukinię, doprawić i podsmażyć aż wyparuje sok. Na podpieczony spód wyłożyć pokrojony ser feta, na wierzch podsmażoną cukinię. Zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną i zapiec.
Leczo
Poza tym sos słodko-kwaśny w słoiki. Z przepisu @celinki.
SOS SŁODKO-KWAŚNY
3duże cukinie - kroimy w kostkę
1kg kolorowej papryki - kroimy w kostkę
1kg cebuli - kroimy w kostkę
0,5kg marchwi - kroimy w słupki
-wszystkie składniki posolić na 2 godz.
zalewa
1szklanka octu (nie cała)
1szklanka cukru
1szklanka oleju (nie cała)
liść laurowy, ziele angielskie, 3 słoiczki przecieru pomidorowego.
Odlać
wodę z nasolonych warzyw. Dodać wszystkie składniki, oprócz przecieru
pomidorowego. Gotować 25 min. po czym dodać przecier pomidorowy i
gotować jeszcze 10 min. Gorące wkładać do słoików i odwracać do góry
dnem.
Moje uwagi:
Marchewkę w zalewie zacząć gotować nieco wcześniej samą, bo jest trochę twarda...
http://wielodzietni.org/discussion/15708/cukinie-duzo-cukinii-/p1
http://wielodzietni.org/discussion/19018/cukinia/p1
@Olesia jak masz tak dużo cukinii to odwiedzę Cię
Od teraz do późnego października dzień bez kabaczka to dzień stracony.