Naszym krajem ostatnio wstrząsnęła wieść o tym, iż para 18-latków, Zuzanna M. i Kamil, niezwykle okrutny sposób zabiła małżeństwo w średnim wieku (będące rodzicami Kamila). Przyczyny tej zbrodni będą jeszcze badane, a na tę chwilę wydaje że są różne. Jednak na ten moment można przypuścić, iż jednym z "wyzwalaczy" tej zbrodni był fakt oglądania przez młodych morderców krwawych i brutalnych filmów. Ci młodzi mordercy lubili wspólnie oglądać filmy Davida Lyncha i Quentina Tarantino (ten ostatni słynie z ociekających krwią produkcji). W czasie oglądania filmu "American Psycho", gdzie główny bohaterów z nudów i dla przełamania życiowej nudy zaczyna brutalnie mordować spotkane prostytutki i włóczęgów przyszli zabójcy mieli niby to zażartować sobie, iż w podobny sposób mogliby zabić rodziców Kamila.
http://www.fronda.pl/blogi/miroslaw-salwowski/tarantino-i-polscy-nie-urodzeni-mordercy,41507.html
Komentarz
2. przemiał podpisów w sprawie Lasów Państwowych http://wpolityce.pl/polityka/226315-platforma-lupi-kolejne-rodowe-srebra-pod-oslona-nocy-chce-zmielic-25-mln-podpisow-w-obronie-lasow-cos-w-tym-jest-ze-milicja-tez-byla-obywatelska
i takie tam inne mało ważne kwestie...
Swego czasu była głośna sprawa ugodzenia nożem małego dziecka przez jego rówieśnika. Sprawca tłumaczył się, że nie chciał zrobić krzywdy, tylko żeby serduszka z brzuszka poleciały tak jak misiowi na jakiejś bajce.
Dewiacje zdarzają się bez względu na to kto co czyta. Normalny człowiek potrafi oddzielić fikcję od rzeczywistości. Jak ktoś będzie chciał zrobić źle, zrobi to i tak.
Podsycaniu sensacji?
Nie wiem o jakich badaniach wspominała Maura, ale ja się na studiach spotkałam z czymś totalnie przeciwnym, tzn. agresja w filmach pobudza do agresji w życiu, postaram się odszukać jak będę miała chwilę.
- czynieniem masturbacji (a nie mówieniem przy odpowiednich do tego okazjach, że takowa jest popełniana)
- czynieniem rozwiązłości (a nie mówieniem przy odpowiednich do tego okazjach, że takowa jest popełniana)
- nieczystymi myślami ((a nie mówieniem przy odpowiednich do tego okazjach, że takowa są popełniane)
- robieniem sobie żartów z powyższych rzeczy, oglądaniem ich z lubością, etc.
Poza tym zmieniasz temat dyskusji, a to jest znana metoda w sytuacji, gdy nie ma się silnych argumentów by odeprzeć argumentację oponenta (podobnie jak np. "argumentacja" ad hominem, ad personam, ad absurdum).
co uzanajesz za odpowiednią okazję do mówienia o mastrubacji? Bo na tym forum żadne dyskusje się o tym nie toczą, tylko Ty wywołujesz ten temat (mam wrażenie ze z lubością)w swoich wątkach.
Poza tym - zmieniasz temat.
---
To jest taka publicystyczna masturbacja - odsyłasz do źródeł, których sam jesteś autorem.
Osobowość to coś, co trudno zmienić.
Zamiast "brutalnych" filmów mogłaby równie dobrze oglądać tylko "Przeminęło z wiatrem" lub Muminki a i tak zrobiłaby to, co zrobiła
Można analizować dzieciństwo, wpływ braku ojca itp. ale "podatność" na pewne zachowania jest sprawą osobniczą.
Dziewczyna dla mnie jest narcystyczna mocno i z ogromną zdolnością manipulacyjną.
Nie zdziwię się, jeśli okaże się, ze coś podobnego już ma na swoim koncie
Ponieważ Muminków chronicznie, organicznie i programowo nie znoszę!!!
Nie obejrzałam ani jednego odcinka, tzn tylko fragment jednego.
Dobra, zamiast Muminków wstawiam "Miś uszatek"
Do tej listy dodaję: "O czym szumią wierzby", "Alicja w krainie czarów"[każda!!!wersja], "Miś Coralgol", "Przyjaciel wesołego diabła".
I pewnie kilka innych by się jeszcze znalazło