Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Mamy niepracujące kilka lat - a powrót do pracy

Witam Was, jestem tu całkiem nowa. Przedstawię się - mam (tylko) 2 dzieci i 39 lat na karku.
Piszę, bo wiem, że chyba tylko tutaj są mamy w podobnej sytuacji, może to dla Was jest całkiem głupie ale ja mam duży problem - z moją psychiką ( po kilku latach siedzenia w domu z dziećmi.) Może coś doradzicie? Muszę wrócić do pracy (bardzo kiepska sytuacja finansowa, pensja męża nie starcza na naszą w sumie czwórkę osób) ale przez 8 prawie lat w domu z dziećmi, z dala od znajomych ( po ślubie wyprowadziłam się do innego miasta i znajomości z liceum i studiów uległy rozkładowi) autentycznie zdziczałam, odizolowałam się od ludzi a moje poczucie własnej wartości spadło do zera :-( W międzyczasie zmarli moi rodzice :-( Przedtem pracowałam na cały etat w 3 z kolei firmach. Ostatnio teściowa przeszła na emeryturę i mogę po tylu latach szukać pracy ale strach mnie paraliżuje. Nie wiem nawet od czego mam zacząć, strasznie, wręcz panicznie się boję. Jestem po studiach dziennych ale co z tego? Byłam nawet gotowa po tych 9 latach bycia mamą na trzecie dziecko ale nie mamy zupełnie kasy ani mieszkania własnego a mąż goni mnie szybko do pracy a ja wpadam w totalną panikę. mamy spory debet. Czy potrzebuję psychologa? Psychiatry? A może polecicie coś ze swojego doświadczenia? Lub modlitwy do jakiegoś konkretnego Świętego?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.