Śmiejcie się mam znajomą, która jakieś dwadzieścia lat temu była pracownikiem socjalnym w Australii , miała co jakiś czas odwiedzać wioski aborygenów na pustyni. Jechała tam kilka dni, i musiała tak celować żeby przekraczać koryta rzek między opadami , jak były suche. Raz pojechała udało jej się przejechać tuż przed opadami. Dojeżdzała już do wioski ale powrotu nie było, widziała juz osadę i nagle zauważyła coś na piachu zahamowała i przez 40 min nie była w stanie wysiąść z auta że strachu , bo matki właśnie tak jak na zdjęciu zakopywały w piachu dzieci żeby się schłodziły. Nie wiedziała czy nie rozjechała jakiegoś dziecka, wiedziała że jeśli tak to już po niej , nawet nie miałaby jak uciekać bo rzeki odcięły drogę powrotną. Na szczęście w porę zauważyła wystające główki.....
1) "Czarna duma" (nie wiem, czy po polsku taki ruch ma jakąś nazwę, bo to ogólnie odnosi się do USA raczej) to ruch zachęcający ludzi do tego, żeby byli dumni z powodu bycia czarnoskórymi. Hasło było używane przez Afroamerykanów w Stanach Zjednoczonych, aby uczcić/manifestować dziedzictwo i godność osobistą. 2) "Gay pride"/ "Duma LGBT" to pozytywny ruch sprzeciwiający się aktom dyskryminacji i przemocy wobec osób LGBT, promujący godność i równe prawa, wzmacniający poczucie wspólnoty i widoczność tej grupy społecznej, promujący seksualną i płciową różnorodność. 3) "Asian Pride" to pozytywne stanowisko wobec bycia Amerykaninem o azjatyckich korzeniach" 4) "White Pride" to slogan pierwotnie używany przez białych separatystów i nacjonalistów oraz organizacje o takich korzeniach, aby zamanifestować ich rasistowski punkt widzenia
Ja to samo - caly czas patrze kto gdzie jest, kto wszedl do wody, kto na plazy, gdzie jest niuniuś( zawsze jest u meza albo u mnie na rekach ), gdzie jest najbardziej ruchliwy pan kierownik, Pysiol. W zeszlym tygodniu mialam koszmar: snilo mi sie, ze bylismy na plazy i nagle ktos mi mowi: nie ma niunia! Jak to nie ma?! No byl tu przed chwila! Siedzial na kocyku! I gdzie jest?!! I ktos mowi: fala go zabrala, zmylo go z plazy do morza, nie ma, przepadl. We snie poczulam jak momentalnie robie sie cala siwa i prawie umieram ze zgryzoty. Obudzilam sie gwaltownie, czwarta rano, maly spi w lozeczku, oddycha. Ufff. Nigdy wiecej takich snow!
U nas w okolicy z trzy lata temu była tragedia. Dwoje dzieci kapało się w wannie i szuszarka wpadła i zabiło te dzieci. Mnie samą z dwa razy toster solidnie kopnął jak nieopatrznie dotknęłam włącznik i wilgotna ściereczką przecierałam go.
U nas w okolicy z trzy lata temu była tragedia. Dwoje dzieci kapało się w wannie i szuszarka wpadła i zabiło te dzieci. Mnie samą z dwa razy toster solidnie kopnął jak nieopatrznie dotknęłam włącznik i wilgotna ściereczką przecierałam go.
A Polacy się smieja, że w brytyjskim standardzie nie ma wtyczek w lazienkach...
Komentarz
1) "Czarna duma" (nie wiem, czy po polsku taki ruch ma jakąś nazwę, bo to ogólnie odnosi się do USA raczej) to ruch zachęcający ludzi do tego, żeby byli dumni z powodu bycia czarnoskórymi. Hasło było używane przez Afroamerykanów w Stanach Zjednoczonych, aby uczcić/manifestować dziedzictwo i godność osobistą.
2) "Gay pride"/ "Duma LGBT" to pozytywny ruch sprzeciwiający się aktom dyskryminacji i przemocy wobec osób LGBT, promujący godność i równe prawa, wzmacniający poczucie wspólnoty i widoczność tej grupy społecznej, promujący seksualną i płciową różnorodność.
3) "Asian Pride" to pozytywne stanowisko wobec bycia Amerykaninem o azjatyckich korzeniach"
4) "White Pride" to slogan pierwotnie używany przez białych separatystów i nacjonalistów oraz organizacje o takich korzeniach, aby zamanifestować ich rasistowski punkt widzenia
Obudzilam sie gwaltownie, czwarta rano, maly spi w lozeczku, oddycha. Ufff. Nigdy wiecej takich snow!
Dzisiejsze pokolenie nigdy nie pozna co łączy te dwie rzeczy...
PS: powinno pisać "connaîtront" (3 osobliczba mnoga) + "lien" (liczba pojedyńcza LE)
Ale to już skrzywienie zawodowe.
Nigdy nie poddawaj się!
https://www.facebook.com/TresidicEnigma/videos/10212804705786613/