Z jabłka (niekoniecznie dużego) od góry - od strony szypułki - wykroić gniazdko, nie nacinając dna . W ową dziurę naładować:
* ulubiony dżem
* miodek
* jakieś drobne owocki (np. maliny, jagody)
* inne słodkości, zależnie od pomysłu, smaku i możliwości
* - wybierz jeden z...
Górę można przyprószyć cukrem pudrem.
Wstawić na blaszkę do piekarnika. W zależności od humoru - piec od 10 do 30 minut między 180 a 220 stopni - do wypróbowania.
Oczywiście zachęcam, żeby jabłuszek była nieparzysta liczba - np. 9 albo 15
Na jutrzejszy tłusty czwartek polecam chrusty, zwane też faworkami. U mnie już czekają na jutro :)
40 dag mąki ( dwa duże kubki)
6 żółtek
10 łyżeczek gęstej śmietany
szczypta soli
2 łyżeczki spirytusu, octu, lub soku z cytryn
olej lub smalec do smażenia
Wyk.: Zagnieść twarde ciasto z mąki ,żółtek, śmietany, soli i spirytusu. Powinny wytworzyć się tam pęcherzyki powietrza; zostawić na jedną, dwie godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, pokroić na ukośne paski szer.ok 2 cm, dł. ok.10 cm. Każdy pasek naciąć na środku, przełożyć jeden koniec paska przez otwór i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Gdy się zrumienią przerzucić na drugą stronę, wykładać na ręczniki papierowe, żeby ociekły z tłuszczu, przełożyć na talerze i posypać przez sitko cukrem pudrem.
Dla bardzo wielodzietnych proponuję zwielokrotnić porcje ciasta i zaangażować członków rodziny do pomocy.
Smacznego
Nie bede sie rozpisywała na temat ciast i ich przepisów ale polecam strone ,www.pychotka.pl. Osobiscie uwielbiam bitąsmietane 30% ubita z dwoma paczkami sneżki dodany adwokat i na dnie ułozone biszkopty mozna na wierzch polac galaretke mmmmmmmmmmm palce lizac:tooth:
Zrobilam serniczak z likierem irlandzkim(mozna dodac inny likier,chocby czekoladowy),wiec wklejam przepis,mialam go od dawna w komputerze,ale wczoraj odgrzalam i dzis zrobilam,pychotka i mysle,ze moze byc na jakiejs specjalne okazje:)
Wiec to SERNIK NA ZIMNO:
Składniki
100g masła
250g pokruszonych herbatników
600g mielonego, białego sera
mini buteleczka likieru Baileyâ??s
100g cukru pudru
300 ml bitej śmietany
Do przybrania
200 ml bitej śmietany
kakao do posypania
Przygotowanie
Roztopić masło w rondelku, wrzucić pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać, żeby herbatniki wchłonęły masło. Zdjąć z ognia, wsypać do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej folią spożywczą. Mocno docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotować masę. Utrzeć biały ser, dolać likier, wsypać cukier puder i ubić. Dodać bitą śmietanę. Gdy masa będzie gładka, przełożyć na spód. Wyrównać wierzch. Schładzać przez co najmniej 2 godziny. Gdy sernik się zetnie, wyjąć z tortownicy, przybrać bitą śmietaną, posypać kakao.
No i oczywiscie podawac:dinner:
Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać z gruszkami i nakładać placuszki na rozgrzany olej. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Znalazłam dziś w gazecie przepis i przypomniały mi się tamte cudne chwile. Najpierw szłam z dziadkiem do SAMu po drożdże i wracając trochę je podjadaliśmy oboje:) a potem dziadek brał się do smażenia. Za te bliny mam nadzieję, że jest w niebie. To były najpiękniejsze momenty dzieciństwa, jakie pamiętam:)
Życzę podobnych wrażeń:bigsmile:
Nie wiem czy robicie gofry, ja tak. Miałam różne przepisy, wychodziły lepsze i gorsze. Ostatnio przypadkowo gofry wyszły mi takie,że muszę się podzielić przepisem
GOFRY
3 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
100 g elmix (tłuszcz roślinny+ masło)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka ( oddzielić żółtka od białek)
2 szkl.wody
3/4 szkl. mleka
wyk.
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier, żółtka, wodę i mleko. Wymieszać mikserem lub w malakserze na jednolitą masę. Tłuszcz rozpuścić, schłodzić i wlać do ciasta, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka ze szczyptą soli. Piec w gofrownicy. Uwaga ciasto jest dość rzadkie i ma skłonność do wyciekania, dlatego lepiej nie wlewać zbyt obficie na gofrownicę. Ale gwarantuję ,że pychotka. Najlepsze z bitą śmietaną ( 30 %)
Jadalne jest wszystko. Najwyżej będzie niesmaczne.:tooth:
Ja znając to ciasto nie eksperymentowałabym ze smakami owocowymi. Budyń kokosowy ze słonymi krakersami świetnie się komponuje, nie podejrzewam, żeby tak było w przypadku owoców.
Ale spróbuj, jak Cię korci.
Może stworzysz coś nowego?:bigsmile:
Zrobilam powyższy deser, podałam na ciepło z lodami waniliowymi i wyszedł PRZEPYSZNY!, pomimo że zapomniałam dodać mąki :shamed: No cóż, dobry prestekst, żeby powtórzyć i sprawdzić czy z mąką będzie jeszcze lepszy
Polecam amatorom jabłek z cynamonową nutką :bigsmile:
1-2 paczki (duże) herbatników mleko słodzone skondensowane (lub dla leniwych gotowy karmel) 2 puszki słodkiej śmietany 30 % 1-2 łyżki żelatyny (ew. alaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szkl. wody) owoce- w oryginale 2 banany, dzisiaj wersja z malinami
Herbatniki pokruszyć, wyłożyć do lekko wysmarowanej blaszki.. Mleko wlać do garnka, podgrzewać mieszając, aż lekko zgęstnieje. Masę wyłożyć na pokruszone herbatniki, włożyć na ok. 15- 20 min do nagrzanego piekarnika i zapiec. (Gdy weźmiemy gotową masę karmelową, trzeba ja dobrze wymieszać z tymi herbatnikami i tez zapiec) . Jak ciasto nieco ostygnie, wyłożyć na nie pokrojone banany (lub inne owoce). Śmietanę ubić z 2-3 łyżkami cukru, dodać żelatynę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody, wyłożyć na ciasto i całość do lodówki. Najsmaczniejsze jest na drugi dzień, ale u nas rzadko tyle wytrzymuje.
To prawie klasyczny, brytyjski Banoffee pie., ktory jednak robi się prościej. Na dno formy warstwa herbatników Digestive wymieszanych z masłem. Na to banany. Następnie warstwa toffee, czyli najlepiej z gotowanego słodzonego mleka skondensowanego, albo już gotowe w puszce. I na to bita śmietana, już bez cukru. Zrobię po powrocie do domu, bo chciałam na bloga wrzucić, a nie mam zdjęcia.
Pewnje juz pisalam, ale napisze jeszczer raz - nic nie przebije w lato crumble z truskawkami. Bierzemy truskawki, na to kruszonka, upiec. Podawac lekko cieple z galka lodow waniliowych (ale niekoniecznie). Mozna zrobic wersje rodzinna na jednej bleszce, albo wersje "dla gosci" - kazdemu osobno w naczynku zaroodpornym. Robi wielkie wrazenie, a pracy w ogole.
Szykujemy galaretkę wierzchnią, zostawiamy do ostygnięcia.
Jeśli chcemy, żeby biszkopty zmieszały się z sernikiem to nie czekamy aż spód stężeje, tylko robimy sernik dalej. Jeśli wolimy wszystko mieć osobno, czekamy dłużej.
Podgrzewając napęczniałe 3 galaretki z wodą na ogniu mieszamy, aż się rozpuści, nie gotujemy.
Dolewamy zimne 300 ml zimnego mleka, aby ostudzić i rozcieńczyć galaretkę.
Wlewamy roztwór do sera ze śmietaną szybko mieszając.
Szybko przelewamy na spód biszkoptowy, zanim zacznie się ścinać.
Jak stężeje polewamy 1 galaretką wierzchnią i zostawiamy do stężenia.
poproszę o przepis na ciasto które jest: - tanie -wydajne -pyszne - szybkie do zrobienia - a przede wszystkim które mogę zrobić w czwartek wieczór mając imprezę w sobotę i w niedzielę - może być jeszcze efektowne )
Polecam rafaello - herbatniki przelozone kremem kokosowym (budyn + maslo + kokos + ew alkohol). Jesli nie znasz, moge wieczorem wklepac przepis. Akurat przez dwa dni smaki przejda i bedzie dobre. Mocno zapycha Latwo mozna udekorowac (kiedys robilam napis farbkami na nim), latem pasuje np. swiezy ananas, czy inne owoce:
Komentarz
Z jabłka (niekoniecznie dużego) od góry - od strony szypułki - wykroić gniazdko, nie nacinając dna . W ową dziurę naładować:
* ulubiony dżem
* miodek
* jakieś drobne owocki (np. maliny, jagody)
* inne słodkości, zależnie od pomysłu, smaku i możliwości
* - wybierz jeden z...
Górę można przyprószyć cukrem pudrem.
Wstawić na blaszkę do piekarnika. W zależności od humoru - piec od 10 do 30 minut między 180 a 220 stopni - do wypróbowania.
Oczywiście zachęcam, żeby jabłuszek była nieparzysta liczba - np. 9 albo 15
Smacznego,
Socrat
Zależy jakie są apetyty w rodzinie.
Z uśmiechem
Socrat
40 dag mąki ( dwa duże kubki)
6 żółtek
10 łyżeczek gęstej śmietany
szczypta soli
2 łyżeczki spirytusu, octu, lub soku z cytryn
olej lub smalec do smażenia
Wyk.: Zagnieść twarde ciasto z mąki ,żółtek, śmietany, soli i spirytusu. Powinny wytworzyć się tam pęcherzyki powietrza; zostawić na jedną, dwie godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, pokroić na ukośne paski szer.ok 2 cm, dł. ok.10 cm. Każdy pasek naciąć na środku, przełożyć jeden koniec paska przez otwór i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Gdy się zrumienią przerzucić na drugą stronę, wykładać na ręczniki papierowe, żeby ociekły z tłuszczu, przełożyć na talerze i posypać przez sitko cukrem pudrem.
Dla bardzo wielodzietnych proponuję zwielokrotnić porcje ciasta i zaangażować członków rodziny do pomocy.
Smacznego
Wiec to SERNIK NA ZIMNO:
Składniki
100g masła
250g pokruszonych herbatników
600g mielonego, białego sera
mini buteleczka likieru Baileyâ??s
100g cukru pudru
300 ml bitej śmietany
Do przybrania
200 ml bitej śmietany
kakao do posypania
Przygotowanie
Roztopić masło w rondelku, wrzucić pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać, żeby herbatniki wchłonęły masło. Zdjąć z ognia, wsypać do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej folią spożywczą. Mocno docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotować masę. Utrzeć biały ser, dolać likier, wsypać cukier puder i ubić. Dodać bitą śmietanę. Gdy masa będzie gładka, przełożyć na spód. Wyrównać wierzch. Schładzać przez co najmniej 2 godziny. Gdy sernik się zetnie, wyjąć z tortownicy, przybrać bitą śmietaną, posypać kakao.
No i oczywiscie podawac:dinner:
1,5 szkla. mąki
1,5 szkl. ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
2 jaja
2 gruszki (pokrojone w drobną kosteczkę)
cukier puder
Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać z gruszkami i nakładać placuszki na rozgrzany olej. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Znalazłam dziś w gazecie przepis i przypomniały mi się tamte cudne chwile. Najpierw szłam z dziadkiem do SAMu po drożdże i wracając trochę je podjadaliśmy oboje:) a potem dziadek brał się do smażenia. Za te bliny mam nadzieję, że jest w niebie. To były najpiękniejsze momenty dzieciństwa, jakie pamiętam:)
Życzę podobnych wrażeń:bigsmile:
GOFRY
3 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
100 g elmix (tłuszcz roślinny+ masło)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka ( oddzielić żółtka od białek)
2 szkl.wody
3/4 szkl. mleka
wyk.
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier, żółtka, wodę i mleko. Wymieszać mikserem lub w malakserze na jednolitą masę. Tłuszcz rozpuścić, schłodzić i wlać do ciasta, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka ze szczyptą soli. Piec w gofrownicy. Uwaga ciasto jest dość rzadkie i ma skłonność do wyciekania, dlatego lepiej nie wlewać zbyt obficie na gofrownicę. Ale gwarantuję ,że pychotka. Najlepsze z bitą śmietaną ( 30 %)
Mam pytanie! Czy któraś próbowała budyniu w innym smaku? Chciałabym zrobić krem "owocowy" i nie wiem czy w ogóle będzie to do jedzenia.
Ja znając to ciasto nie eksperymentowałabym ze smakami owocowymi. Budyń kokosowy ze słonymi krakersami świetnie się komponuje, nie podejrzewam, żeby tak było w przypadku owoców.
Ale spróbuj, jak Cię korci.
Może stworzysz coś nowego?:bigsmile:
http://veni-odkryciakulinarne.blogspot.com/2009/10/jabkowa-zapiekanka.html
Szkoda, że się muszę odchudzać, bo bym co kilka dni robiła...
Polecam amatorom jabłek z cynamonową nutką :bigsmile:
ale zarazem takie to kuszące, że nie wiem, czy nie wypróbuję na urodzinach M.
B-)
To prawie klasyczny, brytyjski Banoffee pie., ktory jednak robi się prościej. Na dno formy warstwa herbatników Digestive wymieszanych z masłem. Na to banany. Następnie warstwa toffee, czyli najlepiej z gotowanego słodzonego mleka skondensowanego, albo już gotowe w puszce. I na to bita śmietana, już bez cukru.
Zrobię po powrocie do domu, bo chciałam na bloga wrzucić, a nie mam zdjęcia.
Robi wielkie wrazenie, a pracy w ogole.
SERNIK NA ZIMNO maxi miska
1 kg serka homogenizowanego
naturalnego
500 ml śmietany słodkiej 30 %
cukier wanilinowy
600 ml mleka 3,2 %
3 galaretki pomarańczowe
biszkopty 200 g
2 galaretki na dół
1 na górę
Mikser
Przygotowanie:
Wyjąć serek z lodówki.
Przygotować 2 galaretki na spód,
zalać nią na gorąco biszkopty, żeby nasiąknęły.
Zalać 3 galaretki pomarańczowe
szklanką gotowanej, zimnej wody, zamieszać, zostawić do
napęcznienia.
Ubić mikserem śmietanę z cukrem
wanilinowym.
Wrzucić cały ser, wymieszać.
Dolać 300 ml mleka, wymieszać.
Szykujemy galaretkę wierzchnią,
zostawiamy do ostygnięcia.
Jeśli chcemy, żeby biszkopty
zmieszały się z sernikiem to nie czekamy aż spód stężeje, tylko
robimy sernik dalej. Jeśli wolimy wszystko mieć osobno, czekamy
dłużej.
Podgrzewając napęczniałe 3 galaretki
z wodą na ogniu mieszamy, aż się rozpuści, nie gotujemy.
Dolewamy zimne 300 ml zimnego mleka,
aby ostudzić i rozcieńczyć galaretkę.
Wlewamy roztwór do sera ze śmietaną
szybko mieszając.
Szybko przelewamy na spód biszkoptowy,
zanim zacznie się ścinać.
Jak stężeje polewamy 1 galaretką
wierzchnią i zostawiamy do stężenia.
SMACZNEGO!
poproszę o przepis na ciasto które jest:
- tanie
-wydajne
-pyszne
- szybkie do zrobienia
- a przede wszystkim które mogę zrobić w czwartek wieczór mając imprezę w sobotę i w niedzielę
- może być jeszcze efektowne )
(chociaż przy nas łasuchach to pewnie go gdzieś na kłódkę będę musiała zamknąć )