Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

desery

2

Komentarz

  • To ja dopiszę jeden ze swoich ulubionych:

    Z jabłka (niekoniecznie dużego) od góry - od strony szypułki - wykroić gniazdko, nie nacinając dna :). W ową dziurę naładować:
    * ulubiony dżem
    * miodek
    * jakieś drobne owocki (np. maliny, jagody)
    * inne słodkości, zależnie od pomysłu, smaku i możliwości

    * - wybierz jeden z... :)

    Górę można przyprószyć cukrem pudrem.

    Wstawić na blaszkę do piekarnika. W zależności od humoru - piec od 10 do 30 minut między 180 a 220 stopni - do wypróbowania.

    Oczywiście zachęcam, żeby jabłuszek była nieparzysta liczba - np. 9 albo 15 ;)

    Smacznego,
    Socrat
  • A co - miałem napisać, że jest takie dobre... że po jednym "na łebka" nie starcza? ;)

    Zależy jakie są apetyty w rodzinie.

    Z uśmiechem :)
    Socrat
  • Na jutrzejszy tłusty czwartek polecam chrusty, zwane też faworkami. U mnie już czekają na jutro :)
    40 dag mąki ( dwa duże kubki)
    6 żółtek
    10 łyżeczek gęstej śmietany
    szczypta soli
    2 łyżeczki spirytusu, octu, lub soku z cytryn
    olej lub smalec do smażenia
    Wyk.: Zagnieść twarde ciasto z mąki ,żółtek, śmietany, soli i spirytusu. Powinny wytworzyć się tam pęcherzyki powietrza; zostawić na jedną, dwie godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, pokroić na ukośne paski szer.ok 2 cm, dł. ok.10 cm. Każdy pasek naciąć na środku, przełożyć jeden koniec paska przez otwór i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Gdy się zrumienią przerzucić na drugą stronę, wykładać na ręczniki papierowe, żeby ociekły z tłuszczu, przełożyć na talerze i posypać przez sitko cukrem pudrem.
    Dla bardzo wielodzietnych proponuję zwielokrotnić porcje ciasta i zaangażować członków rodziny do pomocy.
    Smacznego
  • Nie bede sie rozpisywała na temat ciast i ich przepisów ale polecam strone ,www.pychotka.pl. Osobiscie uwielbiam bitąsmietane 30% ubita z dwoma paczkami sneżki dodany adwokat i na dnie ułozone biszkopty mozna na wierzch polac galaretke mmmmmmmmmmm palce lizac:tooth:
  • [cite] Agnieszka:[/cite]o nareszcie Was znalazlam,watek oczywiscie i wpisuje cos bo chce miec go tutaj na poczatku:smile:
    Agnieszko, zawsze możesz sobie u góry kliknąć "Kategorie", wejść do "Kuchni" i szukania wiele nie ma bo kuchnię narazie mamy niedużą. :wink:
  • Zrobilam serniczak z likierem irlandzkim(mozna dodac inny likier,chocby czekoladowy),wiec wklejam przepis,mialam go od dawna w komputerze,ale wczoraj odgrzalam i dzis zrobilam,pychotka i mysle,ze moze byc na jakiejs specjalne okazje:)
    Wiec to SERNIK NA ZIMNO:
    Składniki
    100g masła
    250g pokruszonych herbatników
    600g mielonego, białego sera
    mini buteleczka likieru Baileyâ??s
    100g cukru pudru
    300 ml bitej śmietany

    Do przybrania
    200 ml bitej śmietany
    kakao do posypania

    Przygotowanie
    Roztopić masło w rondelku, wrzucić pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać, żeby herbatniki wchłonęły masło. Zdjąć z ognia, wsypać do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej folią spożywczą. Mocno docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotować masę. Utrzeć biały ser, dolać likier, wsypać cukier puder i ubić. Dodać bitą śmietanę. Gdy masa będzie gładka, przełożyć na spód. Wyrównać wierzch. Schładzać przez co najmniej 2 godziny. Gdy sernik się zetnie, wyjąć z tortownicy, przybrać bitą śmietaną, posypać kakao.
    No i oczywiscie podawac:dinner:
  • BLINY Dziadka Józefa

    1,5 szkla. mąki
    1,5 szkl. ciepłego mleka
    50 g świeżych drożdży
    2 jaja
    2 gruszki (pokrojone w drobną kosteczkę)
    cukier puder

    Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać z gruszkami i nakładać placuszki na rozgrzany olej. Na koniec posypać cukrem pudrem.

    Znalazłam dziś w gazecie przepis i przypomniały mi się tamte cudne chwile. Najpierw szłam z dziadkiem do SAMu po drożdże i wracając trochę je podjadaliśmy oboje:) a potem dziadek brał się do smażenia. Za te bliny mam nadzieję, że jest w niebie. To były najpiękniejsze momenty dzieciństwa, jakie pamiętam:)
    Życzę podobnych wrażeń:bigsmile:
  • Nie wiem czy robicie gofry, ja tak. Miałam różne przepisy, wychodziły lepsze i gorsze. Ostatnio przypadkowo gofry wyszły mi takie,że muszę się podzielić przepisem
    GOFRY
    3 szkl. mąki
    3/4 szkl. cukru
    100 g elmix (tłuszcz roślinny+ masło)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 jajka ( oddzielić żółtka od białek)
    2 szkl.wody
    3/4 szkl. mleka
    wyk.
    Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier, żółtka, wodę i mleko. Wymieszać mikserem lub w malakserze na jednolitą masę. Tłuszcz rozpuścić, schłodzić i wlać do ciasta, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka ze szczyptą soli. Piec w gofrownicy. Uwaga ciasto jest dość rzadkie i ma skłonność do wyciekania, dlatego lepiej nie wlewać zbyt obficie na gofrownicę. Ale gwarantuję ,że pychotka. Najlepsze z bitą śmietaną ( 30 %)
  • rzeczywiście b. smaczne, najlepsze z naszych dotychczasowych, dzięki za przepis!
  • [cite] Jadwiga:[/cite]<b>Ciasto z krakersami</b> - bez pieczenia

    <u>Składniki:</u>
    2 duże paczki krakersów,
    1 l mleka
    1 margaryna,
    1 szkl. cukru,
    1 szkl mąki
    2 jajka
    cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy (ew. śmietankowy)
    wiórki kokosowe, lub polewa czekoladowa

    3 szkl mleka, cukier i margarynę zagotować. Ubić jajka, dodać do nich mąkę, budyń, cukier waniliowy i 1 szkl mleka. Wlać na gotujące mleko ubijając mikserem.
    Krakersy układać warstwami w blaszce, przekładać gorącą masą.

    Posypać wiórkami lub polać polewą.

    Mam pytanie! Czy któraś próbowała budyniu w innym smaku? Chciałabym zrobić krem "owocowy" i nie wiem czy w ogóle będzie to do jedzenia.
  • Jadalne jest wszystko. Najwyżej będzie niesmaczne.:tooth:
    Ja znając to ciasto nie eksperymentowałabym ze smakami owocowymi. Budyń kokosowy ze słonymi krakersami świetnie się komponuje, nie podejrzewam, żeby tak było w przypadku owoców.

    Ale spróbuj, jak Cię korci.
    Może stworzysz coś nowego?:bigsmile:
  • Ja zakochałam się w tym deserze (przepis znalazłam na blogu):
    http://veni-odkryciakulinarne.blogspot.com/2009/10/jabkowa-zapiekanka.html


    Szkoda, że się muszę odchudzać, bo bym co kilka dni robiła...
  • Zrobilam powyższy deser, podałam na ciepło z lodami waniliowymi i wyszedł PRZEPYSZNY!, pomimo że zapomniałam dodać mąki :shamed: No cóż, dobry prestekst, żeby powtórzyć i sprawdzić czy z mąką będzie jeszcze lepszy :wink:
    Polecam amatorom jabłek z cynamonową nutką :bigsmile:
  • zrobiłam razowe ciasto z bAananami, maciejka podawała kiedyś link super wyszło
    :-*
  • @asia też takie robię w formie oponek. Tylko sera nie mielę, bo mi się nie chce :D
  • Jadwiga, wygląda jak ATOMOWA bomba kaloryczna.mleko, śmietana...
    ale zarazem takie to kuszące, że nie wiem, czy nie wypróbuję na urodzinach M.
    B-)
  • Będę robić tę atomówkę na M. urodziny :D
  • lody waniliowe bita śmietana z pokruszoną bezą i wiśnie...i to wszystko układane warstwami.....



    oraz




    tort bezowo - lodowy z kremem kawowym....mmmmm  się rozmarzyłam
  • Dla porządku, wklejam w odpowiedni wątek ;)

    Ciasto z herbatnikami

    1-2 paczki (duże) herbatników
    mleko słodzone skondensowane (lub dla leniwych gotowy karmel)
    2 puszki słodkiej śmietany 30 %
    1-2 łyżki żelatyny (ew. alaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szkl. wody)
    owoce- w oryginale 2 banany, dzisiaj wersja z malinami

    Herbatniki pokruszyć, wyłożyć do lekko wysmarowanej blaszki.. Mleko wlać do garnka, podgrzewać mieszając, aż lekko zgęstnieje. Masę wyłożyć na pokruszone herbatniki, włożyć na ok. 15- 20 min do nagrzanego piekarnika i zapiec. (Gdy weźmiemy gotową masę karmelową, trzeba ja dobrze wymieszać z tymi herbatnikami i tez zapiec) .
    Jak ciasto nieco ostygnie, wyłożyć na nie pokrojone banany (lub inne owoce). Śmietanę ubić z 2-3 łyżkami cukru, dodać żelatynę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody, wyłożyć na ciasto i całość do lodówki. 
    Najsmaczniejsze jest na drugi dzień, ale u nas rzadko tyle wytrzymuje.

    To prawie klasyczny, brytyjski Banoffee pie., ktory jednak robi się prościej. Na dno formy warstwa herbatników Digestive wymieszanych z masłem. Na to banany. Następnie warstwa toffee, czyli najlepiej z gotowanego słodzonego mleka skondensowanego, albo już gotowe w puszce. I na to bita śmietana, już bez cukru.
    Zrobię po powrocie do domu, bo chciałam na bloga wrzucić, a nie mam zdjęcia.
  • tak, tak, banoffee pie, zajadałam się tym w Irl., pyyyyyyyyyyyyyycha.
  • acha, czy wyjdzie bez żelatyny??? bo ja jakoś nie lubię...
  • galaretka może być
  • Pewnje juz pisalam, ale napisze jeszczer raz - nic nie przebije w lato crumble z truskawkami. Bierzemy truskawki, na to kruszonka, upiec. Podawac lekko cieple z galka lodow waniliowych (ale niekoniecznie). Mozna zrobic wersje rodzinna na jednej bleszce, albo wersje "dla gosci" - kazdemu osobno w naczynku zaroodpornym.
    Robi wielkie wrazenie, a pracy w ogole.
  • edytowano lipiec 2013
    Nasz ulubiony i nieśmiertelny i uwielbiany....
    Robię w wielkiej szklanej misie i nakładamy łychą :D

    SERNIK NA ZIMNO maxi miska :)

    1 kg serka homogenizowanego
    naturalnego

    500 ml śmietany słodkiej 30 %

    cukier wanilinowy

    600 ml mleka 3,2 %

    3 galaretki pomarańczowe

    biszkopty 200 g

    2 galaretki na dół

    1 na górę

    Mikser



    Przygotowanie:



    Wyjąć serek z lodówki.

    Przygotować 2 galaretki na spód,
    zalać nią na gorąco biszkopty, żeby nasiąknęły.

    Zalać 3 galaretki pomarańczowe
    szklanką gotowanej, zimnej wody, zamieszać, zostawić do
    napęcznienia.

    Ubić mikserem śmietanę z cukrem
    wanilinowym.

    Wrzucić cały ser, wymieszać.

    Dolać 300 ml mleka, wymieszać.

    Szykujemy galaretkę wierzchnią,
    zostawiamy do ostygnięcia.

    Jeśli chcemy, żeby biszkopty
    zmieszały się z sernikiem to nie czekamy aż spód stężeje, tylko
    robimy sernik dalej. Jeśli wolimy wszystko mieć osobno, czekamy
    dłużej.

    Podgrzewając napęczniałe 3 galaretki
    z wodą na ogniu mieszamy, aż się rozpuści, nie gotujemy.

    Dolewamy zimne 300 ml zimnego mleka,
    aby ostudzić i rozcieńczyć galaretkę.

    Wlewamy roztwór do sera ze śmietaną
    szybko mieszając.

    Szybko przelewamy na spód biszkoptowy,
    zanim zacznie się ścinać.

    Jak stężeje polewamy 1 galaretką
    wierzchnią i zostawiamy do stężenia.

    SMACZNEGO!

  • Robiłam w office i strasznie mi to rozrzuciło, I'm sorry....
  • @Maciejka ; tak tak po trzykroc tak!!! I raspberry sherry trifle:)))
  • uJauJa
    edytowano lipiec 2013
    to teraz pytanie za 100 punktów !

    poproszę o przepis na ciasto które jest:
    - tanie
    -wydajne
    -pyszne
    - szybkie do zrobienia
    - a przede wszystkim które mogę zrobić w czwartek wieczór mając imprezę w sobotę i w niedzielę
    - może być jeszcze efektowne ;) )


  • Ja bym stawiałe na kruche z owocami,przynajmniej 3 pierwsze punkty spełnia.
  • musi spełniać przede wszystkim  punkt 5 ! :)

    (chociaż przy nas łasuchach to pewnie go gdzieś na kłódkę będę musiała zamknąć ;) )
  • Polecam rafaello - herbatniki przelozone kremem kokosowym (budyn + maslo + kokos + ew alkohol). Jesli nie znasz, moge wieczorem wklepac przepis. Akurat przez dwa dni smaki przejda i bedzie dobre. Mocno zapycha :) Latwo mozna udekorowac (kiedys robilam napis farbkami na nim), latem pasuje np. swiezy ananas, czy inne owoce:



Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.