kurcze złą kolejność zrobiłam zależy mi na tym żeby zrobić je w czwartek wieczorem, bo w piątek nie będę mieć czasu więc to musi być takie ciasto któego smaki mają się przegryźć akurat żadnego takiego nie znam, bo u nas w domu takie łasuchy były, że takie ciasto nie miałoby racji bytu
Maciejka to świetny pomysł, przepis jakiś mam, w necie też ich pełno dziękuję ! a do niedzieli też będzie dobre? ( o ile coś zostanie;)
Tak, da rade, bo to w koncu tylko 2 dni. A ciasto wychodzi duze, jest ciezkie, na pewno goscie nie dadza rady przejesc. Tylko w lodowce trzymaj, najlepiej okryte szczelnie folia spozywcza. Swieze owoce nakladaj przed podaniem.
Szykujemy galaretkę wierzchnią, zostawiamy do ostygnięcia.
Jeśli chcemy, żeby biszkopty zmieszały się z sernikiem to nie czekamy aż spód stężeje, tylko robimy sernik dalej. Jeśli wolimy wszystko mieć osobno, czekamy dłużej.
Podgrzewając napęczniałe 3 galaretki z wodą na ogniu mieszamy, aż się rozpuści, nie gotujemy.
Dolewamy zimne 300 ml zimnego mleka, aby ostudzić i rozcieńczyć galaretkę.
Wlewamy roztwór do sera ze śmietaną szybko mieszając.
Szybko przelewamy na spód biszkoptowy, zanim zacznie się ścinać.
Jak stężeje polewamy 1 galaretką wierzchnią i zostawiamy do stężenia.
350 g jagód lub borówek amerykańskich, świeżych lub mrożonych
W większym naczyniu wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Odłożyć.
Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Sprawdzić między opuszkami palców - nie powinno być w niej grudek. Gdyby były - podgrzać lekko w mikrofali lub nad parą wodną (nie gotować) i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: tężeje szybko). Dodać jagody (mogą być zamrożone, nie powinny być jednak zbite w jedną bryłkę) lub borówki amerykańskie (je wcześniej odmrozić i osuszyć na papierowym ręczniczku). Wymieszać.
Przygotować formę o średnicy 23 cm, najlepiej z ceramicznym spodem i silikonową obręczą (tradycyjną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz). Do formy przelać masę jogurtową z jagodami, wyrównać.
Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika.
Dodatkowo:
125 g serka mascarpone
1,5 łyżki jagód
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze (lub blenderem). Rozsmarować po wierzchu sernika.
Komentarz
a do niedzieli też będzie dobre? ( o ile coś zostanie;)
to jeszcze jedno potrzebuję, takie do pieczenia
@Jadwiga?
@Maniek?
@IrenaB?
@Savia?
a tak was wywołam po imieniu
bo listę szykuję i potraw i zakupów
zależy mi na tym żeby zrobić je w czwartek wieczorem, bo w piątek nie będę mieć czasu
więc to musi być takie ciasto któego smaki mają się przegryźć
akurat żadnego takiego nie znam, bo u nas w domu takie łasuchy były, że takie ciasto nie miałoby racji bytu
Tak, da rade, bo to w koncu tylko 2 dni. A ciasto wychodzi duze, jest ciezkie, na pewno goscie nie dadza rady przejesc. Tylko w lodowce trzymaj, najlepiej okryte szczelnie folia spozywcza. Swieze owoce nakladaj przed podaniem.
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_czekoladowe_z_owocami/przepis.html
http://www.mojewypieki.com/przepis/jogurtowy-sernik-na-zimno-z-jagodami
Składniki:
750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
130 g cukru pudru, przesianego
24 g żelatyny w proszku
200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
350 g jagód lub borówek amerykańskich, świeżych lub mrożonych
W większym naczyniu wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Odłożyć.
Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Sprawdzić
między opuszkami palców - nie powinno być w niej grudek. Gdyby były -
podgrzać lekko w mikrofali lub nad parą wodną (nie gotować) i raz
jeszcze dokładnie wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej,
wymieszać.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: tężeje szybko).
Dodać jagody (mogą być zamrożone, nie powinny być jednak zbite w jedną
bryłkę) lub borówki amerykańskie (je wcześniej odmrozić i osuszyć na
papierowym ręczniczku). Wymieszać.
Przygotować formę o średnicy 23 cm, najlepiej z ceramicznym spodem i
silikonową obręczą (tradycyjną formę wyłożyć papierem do pieczenia,
wypuszczając papier poza obręcz). Do formy przelać masę jogurtową z
jagodami, wyrównać.
Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika.
Dodatkowo:
125 g serka mascarpone
1,5 łyżki jagód
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze (lub blenderem). Rozsmarować po wierzchu sernika.