mój mąż ostatnio kupił jakieś super firmowe kimona na allegro za 40 zł (oryginały ponoć za 300 zł). plus dodatkowo pasy za parę zł. dużo tego tam było do wyboru i w dobrych cenach.
nie powstrzymam się - kimono to jest rodzaj tradycyjnego stroju okazjonalnego w kształcie litery T. W Polsce niepoprawnie nazywa sie kimonem strój do sztuk walki, który zasadniczo w Japonii nazywa się mianem "gi" dodajac często sztuke walki przed "gi: Karatega - strój do karate (karate-gi) judoga - strój do judo (judo-gi)
joachim poszukaj proszę myślę, że te mniejsze 122 po co ma mu się plątać większę. Haku fajnie ze o tym piszesz człek mądrzejszy trochę. To tak jak z eskimosem teraz poprawna nazwa to innuita i tak jest w książeczkach twardych do dzieci i do zerówki w podręczniku. A i jeszcze nie ma cymbałków tylko ksylofon ;0
@Haku mój mąż kupił na allegro od jakiegos użytkownika, który sprzedaje ubrania w ogóle, nie same "szmaty do walki" (czy jak tam je zwał ogólnie). poproszę męża, żeby mi poszukał zaraz od kogo kupił, może znów cos będzie ciekawego.
karatega, tez mam wbite do głowy po zajeciach licznych moich dzieci, że to nie żadne kimono moze byc jeszcze judoga - judoga jest z "cieższego" materiału, bo w judo zawodnicy łapią sie za fraki
Kropka. Minka proponuje o kila rozmiarow wiekszy. Ja dostalam od Lili kilka lat temu o dobrych kilka rozmiarow za duzy. Zrobilam w spodnicy zaszewki. Skrocilam ja. Wczoraj wlasnie je troche popuscilam czesc zaszewek. Tyle ze u nich w kregu rekawy nosza zawsze podwiniete. Gotowe do pracy.
Poszukuje wiec odgrzebie,potrzebuję dla dwójki .O ile na starszego syna rozmiary wystepuja 146 cm to na młodszego nie moge znalezc na 116 cm .Oboje chca bardzo byc zuchami ,ale druzynowa podliczyła koszt nowego munduru w rozpisce na 220 zł ,a razu dwa to dla mnie juz za duza suma niestety.Także ten...BARDZO CHĘTNIE ODKUPIE!:)
Ja też właśnie kupiłam córce komplet harcerski za 230 zł...... I to tylko spódniczka, długie skarpety-ocieplacze, koszula, chusta i beret. Na pasek na razie poczeka. Nie wiem skąd ta cena. Chyba sama uszyję spódnicę i podziergam skarpety dla młodszej córki, bo filozofii nie ma. No, oprócz beretu.
Judogi na 146 szukam, i na tenze rozmiar koszuli wilczkowej, niebieskiej. A na tzw zas, na styczen, przyda mi sie caly mundur wilczkowy dziewczecy na osmiolatke. ktos cos?
Komentarz
W Polsce niepoprawnie nazywa sie kimonem strój do sztuk walki, który zasadniczo w Japonii nazywa się mianem "gi" dodajac często sztuke walki przed "gi:
Karatega - strój do karate (karate-gi)
judoga - strój do judo (judo-gi)
Więcej na: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kimono
Wątpie by syn sie cieszył jakby dostał taki strój do praktykowania karate : )
Ale tu konkretnie jest to nawiązanie do czasownika "kimać", zapewne jest to tekst pocodzacy z jakiegoś filmu (?!)
Haku fajnie ze o tym piszesz człek mądrzejszy trochę. To tak jak z eskimosem teraz poprawna nazwa to innuita i tak jest w książeczkach twardych do dzieci i do zerówki w podręczniku. A i jeszcze nie ma cymbałków tylko ksylofon
;0
Jak to drugie to się ustawiam w kolejce
Chlopiecy potrzebuje
dalej szukam munduru na córkę 134
a spódnicę mam po mnie ( 30 lat ma pewnie)
I to tylko spódniczka, długie skarpety-ocieplacze, koszula, chusta i beret.
Na pasek na razie poczeka.
Nie wiem skąd ta cena.
Chyba sama uszyję spódnicę i podziergam skarpety dla młodszej córki, bo filozofii nie ma.
No, oprócz beretu.
Dziewczęcy na 134-140 lub wiekszy
Chłopięcy na 116-122
Chłopiec y zielony
ZHP
ktos cos?
doprecyzuję, że chętnie odkupię