@Aga85 ja dokarmialam kaszka sinlac, maluch miał nietolerancję wielu produktów, akurat ta kaszka jako jedyna ich nie zawierała, jest bardzo odżywcza i rzeczywiście mały zaczął przybierać na wadze. I nie ma samego cukru w składzie, jak większość jest smaczna, mój niejadek, w najtrudniejszym czasie- walki z lamblia, helikobacter i anemia, kiedy jadł praktycznie tylko pierś, na tę kaszke dawał się namówić. Jadł kilka miesięcy
Skład sinlac nie napawa optymizmem. Produkt wysoko przetworzony:
Składniki
mąka ryżowa 53,8%
mączka chleba świętojańskiego 15%
sacharoza
maltodekstryna
oleje roślinne
węglan wapnia
syrop glukozowy
kwas cytrynowy (regulator kwasowości)
fosforan sodu (przeciwutleniacz)
witaminy (C, niacyna, E, B1, A, B2, B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna, D, B12)
dwufosforan żelazowy
siarczan cynku
jodek potasu
kultury bakterii Bifidobacterium lactis
Normalna kasza jaglana, platki jaglane, kasza krakowska niepalona (dawno nie podawalam ale chyba dobra nazwa), ew. amarantus są naturalne i raczej nie uczulaja. Nam się to sprawdzilo przy nietolerancjach. Nie wprowadzalismy jedzenia przetworzonego czy innych sloiczkow.
U nas uczulenia w zasadzie nie są problemem, tylko slabe przybieranie, w ostatnim miesiącu 280 gram Mała niechętnie je tez moje mleko. Najchętniej jadlaby brzoskwinie i morele. Ewentualnie ziemniaki. Te płatki jaglane od jakiego wieku? Skad tej kaszki slabyyyy Boję się, że jak nie dam czegoś mocno kalorycznego to w ogóle ta waga stanie.
Jeśli dziecko je kaszę, płatki, czy w zasadzie nie ma problemu z jedzeniem, przybieraniem to sinlac jest zbyteczny. Ja pisalam o swoim dziecku, ze specyficznymi problemami. Nas ta kaszka ratowała.
Te wszystkie przeze mnie wymienione kasze sa od poczatku rozszerzenia diety. Ale dzieciom 6 miesiecznym radzilabym chyba kaszę jaglana zmiksować. Płatki są cieńsze, przejda być może na lyzeczce. Trzeba osadzić wg siebie i dziecka. Podpowiem ze przy starszych do blw swietnie nam sie sprawdzilo lepienie kulek jaglanych przy pomocy takiej polkolistej miarki. Bardzo oszczedza moj czas jesli kasze sa codziennie.
Z amarantusem mam problem bo dość slabo się trawi (w kupie sa cale ziarnka nawet u 4latki).
Nie mniej to jest raczej kaloryczne jedzenie. Drugą corke mialam w okolicy 3 centyla za niemowlaka. Teraz ma 2 lata i wciaz m.in. na tych kaszach, mam wrazenie ze ma mini nadwage
Moje najmłodsze dziecko przy rozszerzaniu diety tez jadło wszystko, tzn kasze, warzywa, zupy. Przed ukończeniem pierwszego roku życia nabawił się sporych problemów zdrowotnych, które całkowicie zablokowały mu apetyt. Poza piersią i sinlakiem i przyjmował innego jedzenia. Od tamtej pory jest wybredny jedzeniowo. A tak się dobrze zapowiadał:) @Aga85 zaleca się dodawanie dobrej jakości oleju/oliwy do jedzenia, to podnosi kalorycznosc posiłku
Kurcze, gdyby nie to, że podobna to bym pomyślała, że ktoś podmienil . U nas w rodzinie wszyscy lubią baaardzo jeść. Starsza cały pierwszy rok 90 centylu, jadła aż za duzo. A ta malo śpi, mało je... @Milimama, jeśli to nie tajemnica co tak odmieniło Twojego synka? Dodaje odrobine masła do obiadku
@Wiga nie zawsze ta rada sie sprawdza, są dzieci ktore naprawde długo mogą nie zgłosić sie po jedzenie. Przyjaciolki bliźniaki tak mają- prędzej im cukier zacznie spadać niż zawołają o jedzenie.
Nika - smazysz powidla z dojrzalych sliwek, normalnie. potem je miksujesz albo przepuszczasz przez maszynke domiesa, zeby byly gladkie, i dodajesz gorzkiego kakao do smaku. i juz, pasteryzujesz.
W rzeczy samej, tak, jak pisze @Marcelina. Ja mam termomix nabyty okazyjnie drogą darowizny, więc gorące, dobrze wysmażone powidła z bardzo dojrzałych węgierek wrzucam do termomixa, dodaję kakao (na oko, ale dość sporo, żeby wyraźnie było czuć jego smak), miksuję tak długo, aż będzie to miało całkiem gładką konsystencję, ładuję w słoiki i pasteryzuję jakieś 20-30 minut.
Komentarz
Składniki
- mąka ryżowa 53,8%
- mączka chleba świętojańskiego 15%
- sacharoza
- maltodekstryna
- oleje roślinne
- węglan wapnia
- syrop glukozowy
- kwas cytrynowy (regulator kwasowości)
- fosforan sodu (przeciwutleniacz)
- witaminy (C, niacyna, E, B1, A, B2, B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna, D, B12)
- dwufosforan żelazowy
- siarczan cynku
- jodek potasu
- kultury bakterii Bifidobacterium lactis
Normalna kasza jaglana, platki jaglane, kasza krakowska niepalona (dawno nie podawalam ale chyba dobra nazwa), ew. amarantus są naturalne i raczej nie uczulaja.Nam się to sprawdzilo przy nietolerancjach.
Nie wprowadzalismy jedzenia przetworzonego czy innych sloiczkow.
Ale dzieciom 6 miesiecznym radzilabym chyba kaszę jaglana zmiksować. Płatki są cieńsze, przejda być może na lyzeczce. Trzeba osadzić wg siebie i dziecka.
Podpowiem ze przy starszych do blw swietnie nam sie sprawdzilo lepienie kulek jaglanych przy pomocy takiej polkolistej miarki. Bardzo oszczedza moj czas jesli kasze sa codziennie.
Z amarantusem mam problem bo dość slabo się trawi (w kupie sa cale ziarnka nawet u 4latki).
Nie mniej to jest raczej kaloryczne jedzenie. Drugą corke mialam w okolicy 3 centyla za niemowlaka. Teraz ma 2 lata i wciaz m.in. na tych kaszach, mam wrazenie ze ma mini nadwage
@Aga85 zaleca się dodawanie dobrej jakości oleju/oliwy do jedzenia, to podnosi kalorycznosc posiłku
@Milimama, jeśli to nie tajemnica co tak odmieniło Twojego synka?
Dodaje odrobine masła do obiadku
Przyjaciolki bliźniaki tak mają- prędzej im cukier zacznie spadać niż zawołają o jedzenie.
Proszę o przepis na czekopowidlo bez cukru....