Ostatnio wymyśliłam tytułem próby, że zrobię owsiane bez cukru, a solą, pieprzem, słonecznikiem i oregano. Szczęściem to próba była, bo były obrzydliwe. Małżonek zmuszał się bardzo, by udawać, że jest inaczej, ale nawet jemu kiepsko to wychodziło, a dzieci nawet nie udawały.
Ciasto francuskie (kupujemy), a na to rozparzone jabłka z cynamonem. I już. Podpiekamy ciasto, na to jabłka i 10 min w piekarniku. Ciasto jest cieniutkie, więc tej mąki pszennej niedużo. k.
Jadalna, jak najbardziej. Do ciasta zawsze daję szczyptę soli. Jabłka duszone - jak dla mnie są słodkie. Jakby co, to można wybrać takie słodsze, a nie np. antonówkę. Gdyby ktoś się uparł, to można dać rodzynki do jabłek. ale to też cukier...
Zamiast białej maki z powodzeniem mozna użyć razowej do szarlotki. Wychodzi tak samo dobra. Zamiast cukru jak ktos bardzo chce moze tche ksylitolu dodać do ciasta- ksylitol ma niski indeks. do jabłek nie trzeba cukru.
Mąkę połączyć z soda. Jajka ubić, dodac do mąki z soda Jablka zetrzeć na duzych oczkach tarki i dodac do ciasta. Rodzynki namoczyć, dodac do ciasta. Wymieszać. Ładować do 3/4 wysokości formy muffinkowej.
Piec 180/25-30 minut.
PS dwóch chłopców poza obraniem jablek poradzilo sobie z przygotowaniem .
a może ktoś mi tutaj podpowie dlaczego zwykle dodajecie ksylitol jako zamiennik cukru - a nie erytrytol (ksylitol ma jakieś obostrzenia dla małych dzieci, może mieć jakieś nie specjalne działanie na ukł pokarmowy - a o erytrytolu tego nie dodają) też niski IG tylko trochę mniej słodki od zwykłego cukru... jest coś nie tak z tym erytrytolem? czego nie piszą w opisach... - cena podobna
A nie jest to jakis chemiczny wytwór? Ksylitol jest pozyskiwany w sposób naturalny z brzozy. Ja stosuje ksylitol u syna ktory ma kandydoze, on ma działanie przeciwgrzybiczne.
no przeczytałam w kilku miejscach opisy takie jak tu np: http://naszezyciebezchemii.blogspot.com/2014/04/109-erytrol-erytrytol.html jak dla mnie brzmi zachęcająco - coby ciasta były słodkie i tyle bo z kwestią mąki sobie już poradziłam - ale na święta bym jednak chciała coś dla siebie (cukrzyca ciążowa) i dla taty (cukrzyca na insulinie) zrobić co będzie smakować "świątecznie" więc szukam zastępnika czegoś słodkiego
Komentarz
Nie mam pojęcia. Wiem, że gość ma cukrzycę.
bananowo-daktylowe?
Brzmi dziwnie, ale podzielisz się przepisem?
i ten ze zmianami- bez cukru, z mąką orkiszową zamiast pszennej i d środka bakalie z rodzynkami: http://www.mojewypieki.com/post/chlebek-bananowy-banana-bread
Można nie sypać cukrem, a czy zamiast białej mąki można dać pełnoziarnistą, to nie wiem. Nie próbowałam.
Moja kolezanka w ciazy na diecie cukrzycowej jadala czesto sernik wiedenski, o ten
http://www.mojewypieki.com/post/sernik-wiedenski
nawet ilosci cukru nie zmniejszala, bo taki nie podnosil jej cukru, ale to tez chyba indywidualne predyspozycje sa wazne.
Podpiekamy ciasto, na to jabłka i 10 min w piekarniku.
Ciasto jest cieniutkie, więc tej mąki pszennej niedużo.
k.
do jabłek nie trzeba cukru.
Jak będą dobre, to wkleje przepis po popołudniowej kawie. O ile kawę i muffina spozyje . To zawsze wielka niewiadomą.
Podaję przepis:
Szklanka mąki jaglanej
Łyżeczka sody
2 łyżeczki rodzynek
6 jabłek
4 jaja
Mąkę połączyć z soda.
Jajka ubić, dodac do mąki z soda
Jablka zetrzeć na duzych oczkach tarki i dodac do ciasta. Rodzynki namoczyć, dodac do ciasta. Wymieszać. Ładować do 3/4 wysokości formy muffinkowej.
Piec 180/25-30 minut.
PS dwóch chłopców poza obraniem jablek poradzilo sobie z przygotowaniem .
Ksylitol jest pozyskiwany w sposób naturalny z brzozy.
Ja stosuje ksylitol u syna ktory ma kandydoze, on ma działanie przeciwgrzybiczne.
http://naszezyciebezchemii.blogspot.com/2014/04/109-erytrol-erytrytol.html
jak dla mnie brzmi zachęcająco - coby ciasta były słodkie i tyle
bo z kwestią mąki sobie już poradziłam - ale na święta bym jednak chciała coś dla siebie (cukrzyca ciążowa) i dla taty (cukrzyca na insulinie) zrobić co będzie smakować "świątecznie" więc szukam zastępnika czegoś słodkiego