Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Ciasta bez cukru

13»

Komentarz

  • @wiesia, ja robiłam kiedyś beze na ksylitolu z dodatkiem mielonych migdałów. Przepisu nie pomne  ale dobre było i dawało ten efekt "laaal, naprawdę słodkie". Tylko drogo wychodzi i jak się poje zanadto to może przeczyscic ;)

    Podziękowali 1wiesia
  • Nie umiem wklejac linków z telefonu. Ta beza była chyba inspirowana blogiem kuchni paleo cookitlean.pl 
    Podziękowali 1wiesia
  • edytowano listopada 2018
    Ja sobie życie umilam sernikiem na zimno bez cukru lub czekoladą bez cukru (a'la blok czekoladowy).
    Jedynym slodziwem jest garść rodzynek wiec posmakuje jedynie tym co nie stosowali żadnych innych cukrów bo mało słodkie jest 
    Podziękowali 1wiesia
  • @Aniuszka, oto rozpiska od lekarza. Jak wpiszesz w net 'dieta przeciwgrzybiczna' to znajdziesz nawet bardziej restrykcyjne. Bez orzechów, bez nabiału i rozłączne (podobno jak się miesza różne kategorie typu: białka i węglowodany, to dłużej się wszystko trawi i sprzyja rozrostowi grzyba).
    Pewnie wszystko indywidualna sprawa. Czytałam wyznania ludzi, którzy pozwalali sobie czasem na kostkę gorzkiej czekolady i im uchodziło. Ja np. czasem zjem kalafiora w bułce tartej lub kotleta.
    No ale ciacha... to na samej mące, to już trzeba miarkować.
    Wg tej rozpiski to nawet rodzynek bez cukru nie można... ;)
    Aha, ja też biorę trochę suplementów i jem jogurty z kulturami bakterii (roślinne... ).
    Podziękowali 1Aniuszka
  • Jak czytam takie rozpiski jak powyżej, to jedyne, co mi przychodzi do głowy, to: "Pora umierać".

    Szacunek dla tych, którzy są w stanie to unieść.
    Podziękowali 4E.milia wiesia Katia AgaMaria
  • @Berenika Twój punkt widzenia rozumiem. Ale chce żyć i cieszyć się zyciem. Do połowy pazdziernika jadłam wieczorami 0 4kg czekolady i ciastek. Żeby wyzdrowieć, moc chodzić na basen 3-4× w tyg.... po prostu muszę się stosować. Jutro po raz pierwszy poslodze tym ksylitolem ;)
    Dynia nabyta na przepis @pustynny_wiatr , składniki na ciastka od @Elunia też. Świętowanie będzie!
    Podziękowali 1Berenika
  • Wiesia, dzięki, mocna dieta, nie ma co. Ale takie mleko kokosowe z puszki, to też jak dla mnie jest żywność przetworzona. I jeszcze każda puszka jest bisfenolem wyściełana podobno. Moja mama jest na jeszcze bardziej restrykcyjnej diecie z powodów onkologicznych. Żadnego mięsa (poza wątróbką cielęcą raz na jakis czas, mięso zakwasza, a i sposob produkci pozostawia wiele do życzenia), z nabiału tylko mleko zsiadle z mleka prosto od krowy, koniecznie nieprzegotowanego (reszta jest uznawana za przetworzoną, w tym nabiał kozi i owczy). Ze słodkości tylko stewia i ksylitol. Ja swego czasu bardzo sobie ceniłam cukier kokosowy, ale podobno nie ma się czym zachwycać. 
  • To nie ciasto, tylko trufle, ale bezcukrowe i przepyszne, może ktoś skorzysta:
     

    Składniki na 20 trufelków:

    • pół szklanki śliwek kaliforniskich (bez pestek)
    • pół szklanki daktyli (bez pestek)
    • 1 szklanka orzechów pekan
    • pół szklanki kakao (można dodać nieznacznie mniej)
    • 3 - 4 łyżki syropu klonowego lub golden syrupu lub miodu

    Do obtoczenia:

    • roztopiona czekolada, kakao lub cukier puder

    Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować, do rozdrobnienia i połączenia się składników. Z masy uformować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, schłodzić. Obtoczyć w kakao.

    https://www.mojewypieki.com/przepis/trufelki-ze-sliwkami-i-daktylami


    Podziękowali 1MonikaN
  • edytowano stycznia 2019

    Robiłam podobne trufle, bardzo fajne. Miodu dałam symbolicznie (max 2 łyżki na porcje dwukrotnie większą) i mieszankę różnych orzechów i migdałów a nie pekany.

      Obtoczone w cukrze pudrze czy czekoladzie to już nie bezcukrowe. Ja obtaczałam w kilku wersjach, moim zdaniem najlepsze w sezamie.

    Podziękowali 1Nika76
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.