@annabe - żartujesz sobie, że ksylitol jest pozyskiwany z brzozy, czy naprawdę w to wierzysz? Ja wiem, że niektórzy go nazywają "cukier brzozowy", ale to, co możesz kupić, to ani cukier (chemicznie to alkohol), ani brzozowy. Poczytaj o produkcji ksylitolu. Syntetyk.
no weeeeeź @Katarzyna poważnie?? Tak- żyłam błogo w przekonaniu ze skoro kupuje coś za 20zl /500g to jest to cukier z brzozy- jak na opakowaniu piszą. Szczerze mówiąc nigdy nie wgłębiałam sie w temat xylitolu. Mam go w szafce zeby czasem czymś osłodzić pokarmy młodemu na diecie. Ale wydawało mi sie ze jest to naturalny, zdrowy produkt. Czy to kłamstwo ze ma działanie przeciw grzybiczne?
I tak na marginesie... po co jeść ciasta bez cukru? Albo prawdziwe słodkości, albo sobie darować... po co się oszukiwać... Jak nie można cukru, to przerzucić się na owoce swieże - latem , suszone - zimą i już
Zrobiłam francuskie z jabłkiem, cukier w normie oczywiście bez lukru Zjadłam tylko 2,5ciastka, normalnie zjadłabym z 7 Ale i tak dobre, teraz się zastanawiam czy mogę twaróg sernikowy dodać zamiast jabłek?
Marzę o pączku, o napoleonce o pizzy i hamburgerze. Za to cukier mi dziś wzrósł po jabłku na śniadanie myślałam, że się popłaczę... Czy w cukrzycy ciążowej można stewię?
Wymyśliłam sobie że posłodzimy dzień niepodległości... tylko od 3 tyg jestem na antybolach & diecie przeciwgrzybicznej... Powiem Wam że działa cuda zdrowotnie, ale chyba nie wytrzymam patrzeć jak inni jedzą.
Czy istnieje jakiś przepis? Z niskim IG itp.
Dozwolone mąki "ciemne", ksylitol. Owoców typu banan, słodkie jabłko, gruszka nie mogę. Drożdży niet. BEZMLECZNIE (z uwagi na alergików). Jaja mogą być.
Urodziny synka i być może BN też mi wypadną na tej diecie... będę wdzięczna za sprawdzone przepisy!!!
To tak na szybko, to są bardzo dobre przepisy. Niezbyt słodkie te wypieki, ale dobre i sycące. Możesz zawsze dodać trochę więcej ksylitolu (jak tak czasem robiłam).
Czekoladę raczej nie, same kakao to tak, orzechy mało - jako ciekawostkę dodam że czasem zawierają pleśń.
Tylko mam zagwozdkę, bo 2 przepisy są z dynią, nie wiem czy jutro uświadczę
Te ciastka owsiane z orzechami @Elunia też brzmią OK! Wczoraj dostaliśmy wór orzechów :-D Tylko nie wiem co z żurawiną, u mnie jest dostępna suszona (z cukrem!) i świeża - ale to chyba chodzi o suszoną, co nie?
A masz Elunia, pod ręką jakiś przepis na te owsiane?
@wiesia ja nie dawałam żurawiny, zastępowałam czymś, co nie jest dosładzane, jak bez cukru, to bez cukru.
Pleśń w orzechach wyczuwam na węch, jak pachną świeżo, lekko słodko i są suche, to raczej pleśni nie mają. Zwłaszcza takie świeżo obrane.
I świeża żurawina jest bardzo zdrowa, ja bym chyba dała świeżej w ramach eksperymentu, jakbym miała.
No ta dynia trochę komplikuje, ale tak na przyszłość warto te przepisy brać pod uwagę. Albo kup dużo dyni, upiecz całość, zmiksuj na puree i zamróź w małych pudełkach poporcjowane (najlepiej ilości odmierzone pod konkretny przepis), potem będziesz miała jak znalazł.
Czyli wystarczy że wezmę @MonikaN pierwszy lepszy przepis z neta na te owsiane i git?!
PS. To żadna tajemnica, toczą mnie krętki borreli (ble), 2 antybiotyki przez min. 8tyg. Zdrowie dzięki diecie mam nawet lepsze niż przed kleszczem. No ale święta i urodziny idą...
Dużo jest przepisów, @wiesia, gdzie slodzidlem jest miód lub daktyle możesz?
Tylko u nas z masłem te owsiane, albo z masłem orzechowym, ale jest to masło klarowane, to możecie? Wtedy masło, miodu niewiele i płatki.
Fajny taki jadłam, takie kulki, 1,5szklanki platkow owsianych, pol starkowanego jabłka, łyżka miodu i dwie łyżki masła, twardego, w sensie nie roztopione. Mieszasz wszystko i do lodówki na 30 minut, wyciągasz i toczysz kulki.
A pieczone, to masło, płatki owsiane, miód lub bakalie i wykładasz na blaszke, pieczesz chyba 15 minut.
Mąkę możesz? To kruche ciasto na masle bez cukru jest ok, a na górę na przykład Jablka z trochę miodu i już masz deser słodki.
@wiesia, mogę Cię podpytać o tę dietę? Mialam grzybice przez ostatnich kilka miesiecy, leczoną bezskutecznie roznymi lekami, nie miałam żadnej diety, ale tak boję się, żeby nie wrociła, że chętnie bym spróbowała.
Komentarz
Tak- żyłam błogo w przekonaniu ze skoro kupuje coś za 20zl /500g to jest to cukier z brzozy- jak na opakowaniu piszą.
Szczerze mówiąc nigdy nie wgłębiałam sie w temat xylitolu. Mam go w szafce zeby czasem czymś osłodzić pokarmy młodemu na diecie. Ale wydawało mi sie ze jest to naturalny, zdrowy produkt.
Czy to kłamstwo ze ma działanie przeciw grzybiczne?
Albo może taki sernik?
http://slodkiedziecinstwomai.blog.pl/serniczek-marcepanowy/
po co jeść ciasta bez cukru?
Albo prawdziwe słodkości, albo sobie darować... po co się oszukiwać...
Jak nie można cukru, to przerzucić się na owoce swieże - latem , suszone - zimą i już
a calkiem bez cukru to chyba tarta
też ujdzie ale co dobre ciastko to ciastko
Ale i tak dobre, teraz się zastanawiam czy mogę twaróg sernikowy dodać zamiast jabłek?
a czy ktoś próbował ten banana bread z mąką gryczaną?
http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_bezglutenowe/przepis.html
Najwyżej zastąp mąkę ryżową np. gryczaną, a miód ksylitolem, itp.
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/pierniczki_bezglutenowe/przepis.html
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/muffinki_jaglano_dyniowe/przepis.html
To tak na szybko, to są bardzo dobre przepisy. Niezbyt słodkie te wypieki, ale dobre i sycące. Możesz zawsze dodać trochę więcej ksylitolu (jak tak czasem robiłam).
Pleśń w orzechach wyczuwam na węch, jak pachną świeżo, lekko słodko i są suche, to raczej pleśni nie mają. Zwłaszcza takie świeżo obrane.
I świeża żurawina jest bardzo zdrowa, ja bym chyba dała świeżej w ramach eksperymentu, jakbym miała.
No ta dynia trochę komplikuje, ale tak na przyszłość warto te przepisy brać pod uwagę. Albo kup dużo dyni, upiecz całość, zmiksuj na puree i zamróź w małych pudełkach poporcjowane (najlepiej ilości odmierzone pod konkretny przepis), potem będziesz miała jak znalazł.
Az 3 tygodnie masz antybiotyk? Co Cię toczy?
Tylko u nas z masłem te owsiane, albo z masłem orzechowym, ale jest to masło klarowane, to możecie? Wtedy masło, miodu niewiele i płatki.
Fajny taki jadłam, takie kulki, 1,5szklanki platkow owsianych, pol starkowanego jabłka, łyżka miodu i dwie łyżki masła, twardego, w sensie nie roztopione. Mieszasz wszystko i do lodówki na 30 minut, wyciągasz i toczysz kulki.
A pieczone, to masło, płatki owsiane, miód lub bakalie i wykładasz na blaszke, pieczesz chyba 15 minut.
Mąkę możesz? To kruche ciasto na masle bez cukru jest ok, a na górę na przykład Jablka z trochę miodu i już masz deser słodki.