W ciazy i z 3 maluchow moje ruszanie sie z domu ma zwiazek tylko z Moja checia wymarszu. Poranne zrywanie do placowek odpada . U nas maz ma ranna zmiane, ale teraz najmlodsze placowkowe ma 6 lat, wiec sami sie wybieraja.
Matko czytasz mi w myślach @Dorotak, się zastanawiam czy Z. naszej tego nie zrobić... nuuuudzić się będzie dziewczyna jeśli nam się nie uda dostać do ED.
Nie ma subwencji, ale też pracy nie ma, żadnych egzaminów czy innych kłopotów. li i jedynie kwestionariusz gotowości szkolnej, ale to też można zdalnie.
@OlaOdPawla niee... ale co z nimi robić... 500 wydalam na książki w zasadzie tylko dla niej (beletrystyka + jakas wiedza encyklopedyczna). Do pisania szlaczkow ma wstręt także bez sensu raczej w tym roku formalizowac jej status. Wyobrazam sobie ze skoro w podrecznikach wymagaja szlaczkow to taka jest podstawa programowa. Tylko jak piszecie egzaminu nie ma to i nie sprawdza ze nie umie...
A czy w trakcie roku szkolnego np w styczniu, czy od nowego semestru będzie mozna sie starać o ed? Czy dopiero z nowym rokiem szkolnym 2018 ?
Moje córki ida do przedszkolnej zerowki prywatnej ale nie wiem czy nam to wszystko zagra i jeszcze w grudniu sie dzieć nowy urodzi i nie wiem czy nie lepiej bedzie je jednak zostawić w domu. Teraz sie strasznie ciesza ze ida ale obawiam się że moga sie nudzic i rozczarowac przedszkolem. ED wiec caly czas wisi w powietrzu jako opcja, tylko czy da sie tak w trakcie roku?
Ok. Rozumiem ze tylko panstwowa ppp będzie obowiązywać z papierów potrzebnych do ed? Szkole przyjazna mamy , nawet kilka w mieście wiec tutaj to sie nie martwię.
Ale to nie problem edukacji Zosi, bo jest fajna, bystra dziewczynką, tylko problem z decyzja i pojsciem za nia (ta decyzja, nie Zosia), jak sądzę. Akurat tu każda decyzja bedzie ok., i każdą mozna zmienic za jakis czas.
z Siostrami zalatwione właśnie dwie godziny temu, tylko zostały 3 dni na załatwienie papierów. a to dość mało. nawet jak na prywatne pp. dzwoniłam nawet do państwowej poradni. Pani mi dyplomatycznie oznajmiła, że termin zależy od wielu czynników, ale oni dają z siebie wszystko... heh.
@Dorotak, ale jak staracie się w waszym województwie, to nie ma co stresować się trzema dniami, można załatwić to na spokojnie z publiczną PPP już po ropoczęciu roku.
No nie bardzo. Bo chodzi o to, że Siostrom zależy na przyjęciu na to miejsce innego dziecka. W listopadzie jak się przeniesiemy to juz będzie trudniej znaleźć chętnego dla dzieci z obowiązkiem. Mogą mieć 25 dzieci w grupie, więc zapisanie Z.do ed od 1 września byłoby rozwiązaniem satysfakcjonującym i Siostry i nas.
A one nie moga zapisac tego dziecka teraz, a Wy przeciez bedziecie na ed. Siostrom termin w pp pokazac,ze oficjalnie zaraz na ed pojdziecie. Subwencje za Was i tak pobierac beda. Te 25 os.maja narzucone z góry, czy wew.przepis?
Z tego co mówiła, to z góry. Znalazłam jedną poradnie, w której pani mi powiedziała telefonicznie, że może spróbować to ogarnąć. Mam tylko nadzieję, że finansowo nas to nie przerośnie. Ok To podpowiedzcie proszę... Jak będę miec opinie z poradni, to co dalej?
@Skatarzyna , dzieki, mam, czyli zanoszę to do Siostr i one wydają jakąś zgodę, czy jak to potem wygląda? Bo Zosia byłaby pierwszym uczniem u nich w ed:P Siostra sama była przerażona, ale naprawdę starają się pomóc, więc jest dobrze;-)
wydają decyzję - zgoda na spełnianie obowiązku szkolnego poza szkoła klasa "0" musisz jeszcze oświdczenie o posiadaniu odpowiednich warunków do nauki napisac.
pegaz nie prowadzi. chyba się udaje powoli zalatwiać. no zobaczymy. Zosia jeszcze nie wie, muszę jej szukać szybko zajęć, bo umrze w domu z nudów. a ja z nią:D
Komentarz
Ok.!
Moje córki ida do przedszkolnej zerowki prywatnej ale nie wiem czy nam to wszystko zagra i jeszcze w grudniu sie dzieć nowy urodzi i nie wiem czy nie lepiej bedzie je jednak zostawić w domu. Teraz sie strasznie ciesza ze ida ale obawiam się że moga sie nudzic i rozczarowac przedszkolem. ED wiec caly czas wisi w powietrzu jako opcja, tylko czy da sie tak w trakcie roku?
Akurat tu każda decyzja bedzie ok., i każdą mozna zmienic za jakis czas.
Przerabialismy, dacie rade!
Czy sami macie watpliwosci ED/placowka?
Te 25 os.maja narzucone z góry, czy wew.przepis?
To podpowiedzcie proszę... Jak będę miec opinie z poradni, to co dalej?
musisz jeszcze oświdczenie o posiadaniu odpowiednich warunków do nauki napisac.