Jesteśmy w takiej sytuacji:
Nasza Julia lat 5 uczęszcza od września do ochronki.
Chciała bardzo do przedszkola, nie było już nigdzie miejsc i posłałam ją tam.
Myślałam, że to będzie "przechowalnia dla dzieci", ale się myliłam.
Można powiedzieć, że Julia jako pięciolatek ma tam sporo ciekawych zajęć, prowadzonych starymi metodami ale...
uczy się więcej niż nasze starsze dzieci miały zapewnione w dobrych zerówkach i jest tam szczęśliwa
w ochronce panuje zdrowa dyscyplina, jest dość kameralnie
jest jeden minus - to nie jest formalnie placówka edukacyjna
więc nie dostane zaświadczenia o tym, że ukończyła zerówkę ( chodzi o przyszły rok)
Nasza szkoła nie gwarantuje mi zerówki ( mogą nie uzbierać grupy) Od kilku lat nie uzbierali...
Pozostają mi dwa wyjścia - na rok zmieniać jej otoczenie na przedszkolne , by potem posłać do szkoły
lub pozwolić jej w przyszłym roku chodzić do ochronki....a mieć ją na ED, zeby uzyskać papier.
Ta ochronka przygotuje ją do szkoły lepiej niż szkolna czy przedszkolna zerówka - tego jestem pewna
Julia jest najmłodsza z naszej siódemki i kontakt z rówieśnikami i młodszymi od niej dziećmi zrobił wiele dobrego. Nie chce jej tego zabierać.
Komentarz
Czy bez tej "obowiązkowej zerówki" po pomyślnym badaniu nie przyjmą mi dziecka do klasy pierwszej, gdy będzie miała lat 7???
@kociara może coś?
Sama ciekawa jestem, jak szkoły przyjazne ED podejdą do zmiany przepisów. My planowaliśmy wyrobić opinie w niepublicznych ppp i trzymać dzieci dalej w innym województwie. Zapytam się naszej dyrekcji, jak podchodzi do tematu.
czyli droga jest taka
papierek z ppp, że moje dziecko może podjąć naukę w ED + zgoda dyrekcji szkoły w miejscu zamieszkania np, tak?
Na terenie naszej szkoły jest poradnia, więc może uda się załatwić 2w1
czy na koniec zerówki też są testy dojrzałości ?
1.z ppp potrzebujesz opinii-nie zgody. Nie musza wyrażać zgody na cokolwiek, mają zaopiniować stan rozwoju dziecka. Poradnia właściwą dla Was jest w sytuacji jeśli dziecko nie chodzilo do żadnego przedszkola - ppp wg miejsca zamieszkania, jeśli chodziło - ppp wg rejonu placówki.
2.nie potrzebujesz zgody szkoły w miejscu zamieszkania. Potrzebujesz zgody dyrekcji szkoły do której chcesz zapisać dziecko. Może to być placówka publiczna, prywatna, jakakolwiek-o ile zalatwisz to do końca sierpnia tego roku. Od września możesz złożyć dokumenty tylko do szkoły w województwie zamieszkania.
3.po zerówce nie obowiązują ZADNE egzaminy. Są dyrektorzy co mają takie pomysły, jest to sprzeczne z prawem.
4.jesli będziesz chciała kontynuować ED w 1klasie SP, to opinia poradni od nowa, oraz szkoła w województwie zamieszkania.
bardzo dziękuję - właśnie tego mi było trzeba - krok po kroku w pigułce!
Już wiem co zrobić!
sylwia1974, niezamaco Mi tez parę mcy temu tłumaczyli lopatologicznie dobrzy ludzie, a że sama przez to właśnie przeszłam, no to sprawdzona ścieżka.
Agnicha, opinie są różne. W Koszarawie wg mojej wiedzy honorują opinie niepublicznych poradni wystawione do końca 2016r. Najlepiej zadzwoń do swojej szkoły (do której chcesz zapisać dziecko) i zapytaj.
Nie do konca mam rozeznanie z tymi poradniami, ale na logikę - musi być publiczna lub niepubliczna z uprawnieniami publicznej
@Bea, dlaczego źle? Możesz napisać? Ja na razie szukam dobrego dla nas rozwiązania.
@AniaD. Tak, niestety. Zerowka-opinia z ppp, podanie do szkoły. 1klasa-opinia, podanie do szkoły. Ciekawi mnie tylko, co będzie "etapem edukacyjnym" od września 2017. Klasy 1-4 i 5-8?
po zerówce nowe papiery i opinia.