a ja ostatnio jadlam masło recznie robione i to co jest wsklepach jako masło, nawet to droższe, nie umywa się niestety. Nawet zaczęłam się zastanawiać nad sensem dalszego kupna masła w sklepie. Dobrze że jest awokado ☺
Dla mnie żadne margaryny, masła roślinne i tym podobne wynalazki nie przejdą. Nie dość, że metale ciężkie i inne paskudztwa w utwardzanych tłuszczach, to jeszcze smak bleee... Szybciej zrezygnuję całkiem niż to zjem czy dzieciom dam.
Na razie staram sie udawać, że nic sie nie stało. Tylko w wypiekach część masła zastępuję olejem. No i pasty, twarożki może częściej zagoszczą.
http://www.chleby.info/2015/10/pasztet-drobiowo-pomidorowy.html robię podobny, tylko z indyka i zamiast manny kaszka orkiszowa, Wojtek i Mikołaj b. lubią. Zdarza mi się też zblendować resztę pieczonej gęsi z sosem i smalcem co się wytopiły i ten smakuje nawet mi.
Tak. Prawdziwa oliwa zestala się do konsystencji zielonkawego "masełka". Ja zaopatrzylam się w sklepie internetowym Delikatesy Greckie w oliwę Kropla Krety. Inne oliwy z polskich supermarketów są w lodowce płynne. Możliwe, że mają dolewki innych olejów.
Komentarz
A teraz wszystkie pasty z soczewicy AniD
Masło u nas najtańsze tak w granicach 34zl za kg. Co to się porobiło...
nie wyobrzam sobie fasolki bez maselka z bulka
ani ziemniakow z maselkiem
albo marchwka z wody z maselkiem
nie oddam
Dobrze że jest awokado ☺
Dla mnie żadne margaryny, masła roślinne i tym podobne wynalazki nie przejdą. Nie dość, że metale ciężkie i inne paskudztwa w utwardzanych tłuszczach, to jeszcze smak bleee... Szybciej zrezygnuję całkiem niż to zjem czy dzieciom dam.
Na razie staram sie udawać, że nic sie nie stało. Tylko w wypiekach część masła zastępuję olejem. No i pasty, twarożki może częściej zagoszczą.
http://wielodzietni.org/index.php?p=/discussion/6571/kilka-przepisow-na-pasty-i-na-pasztet
@PaniWiosna
robię podobny, tylko z indyka i zamiast manny kaszka orkiszowa, Wojtek i Mikołaj b. lubią.
Zdarza mi się też zblendować resztę pieczonej gęsi z sosem i smalcem co się wytopiły i ten smakuje nawet mi.
Natentchmiast!