Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Jak nie jabłko to co, czyli szkolna śniadaniówka zimą

124»

Komentarz

  • Ale tak na serio, to pamiętam jak u nas w domu matka tak wcześnie właśnie gotowała. Hardcore.
  • no i ta poranna zupa, to w malutkim garnku, ot tyle, co dietetyczny termos męża i miska Józka, porządnie gotuję koło południa, jak J. śpi ;)
    Podziękowali 1ewaklara
  • Dla mnie bez wywaru mięsnego, to i na pierwszy dzień są mało szczególne.
    Podziękowali 2Bagata sylwia1974
  • edytowano listopada 2017
    No masz!
    Jak mnie zaprosisz na zupę warzywną i będzie pycha, to wtedy Ci przyznam, że nie umiem i mnie nauczysz  B)

    Na kościach ugotowałam raz i rzeczywiście było fuj, ale nie wyobrażam sobie krupniczka lub ogórkowej nie na żeberku.
    Podziękowali 2sylwia1974 AgaMaria
  • Przypomniał mi się dowcip. Facet podczas przerwy na budowie odpakowuje kanapkę, zagląda do środka i wyrzuca. Sytuacja powtarza się każdego dnia, więc w końcu koledzy pytają, dlaczego. "A, bo żona znowu ze smalcem zrobiła". Kolejnego dnia facet wyrzuca kanapkę bez odpakowania. "Co robisz?" - pytają koledzy. "E, dzisiaj sam robiłem..." :)
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Oj tam, ja gotuję dobre i takie, i takie. Się nie zdarzyło wylać, za to gotować kolejną na szybko, bo po 3-4 porcje wciągnęli i owszem. Ale nie o szóstej, tu w razie koniecznści wyobrażam sobie zalanie chińskiej wrzątkiem! [turlanko]
    Podziękowali 2sylwia1974 madzikg
  • Czasem nie ma wyjscia i trzeba zupy miesne omijac. Albo bedzie bolalo. 
  • Wstawać o 4.00 :s
  • pieczona owsianka dobra i na cieplo i na zimno i świeża i wczorajsza
  • @uJa a jak robisz?  bo nie próbowałam jeszcze 
    Podziękowali 2Barbasia Wela
  • Korzystam z przepisow na filozofia smaku. Na tym blogu sa tez pomysły co zapakowac do pracy i do szkoly. Mnostwo inspiracji.
    Podziękowali 2aqq sylwia1974
  • Ciekawe co piszecie i nie powiem że nie wpedzą w komplexy.ja robię o 4.30 przeważnie dla Fa zestaw np. Bułkę i kanapkę z chleba jaglane go do tego jabłko i jak jest to jakiś pomidor lub mandarynka czasem banan. I bidon wody z sokiem ciepłej. Ma obiad w szkole często kończy późno dość. Ale tez często śniadanie wraca.. Może to za dużo. Nie wiem do kanapek ostatnio hit to schab 2x5min.  Wodę od niego wykorzystuje na doprawianie następnego hitu tzn zupę tzw. Ziemniaczkowa... Świetnie doprawione udaje żurek i najlepiej smakuje z jajkiem. 
  • @wielorybek - a tych jabłek to kupić 2-2,5 kg, czy ma tyle wyjść po obraniu i odogryzkowaniu?
  • Mysle ze wyjsciowo. Ja mam takie ceramiczne naczynie o ksztalcie duzej blachy i ono jest wypelnione w 2/3 tartymi jablkami. Do tego 4 worki kaszy z Biedronki i duuuzo cynamonu. Jak za rzadkoe na drugi raz dasz wiecej kaszy a i tak zjedza. 
    U nas alergicy wiec moja tendencja do eksperymentowania znalazla zastosowanie. Nie moge mojej Z. dac chleba z maslem a bulki bezglutenowe 4 sztuki za 12zl to za drogo i chyba tez niespecjalnie wartosciowe.
    Platki owsiane zalane na noc i rano podgotowane to super opcja malo pracochlonne. Mozna dodac co kto chce. Kiedys czytalam ze Witold Pilecki to kazal jesc dzieciom zeby mialy mocne wlosy jak konik grzywe..albo mi sie przysnilo;)
  • Dzięki! U nas też alergicy, ale wybredni. Jaglanki nie chcę - spróbuję z połową porcji. W razie czego całej blachy nie przejem. :)
  • edytowano listopada 2017
    Zainspirowana wątkiem zakupiłam na allegro takie piękne  pojemniki z przegrodami. Z myślą że dodam do prezentów chłopakom moim na Święta. I cóż,  mąż mnie wysmial, że takie cudo to tylko kobietom się może podobać. Wczoraj przyszły,  od razu otworzyli i okazało się że moim panom podeszly. Tylko teraz będę musiała mieć coś do przegrodek, poza połową bochenka chleba. Tak to sobie człowiek życie ułatwia.
    Podziękowali 2Skatarzyna celinka
  • Pokrusz chleb i syp między przegródki. Albo osobno okrojone skórki chleba i osobno reszta :)
    Podziękowali 1Gloria
  • @Gloria zalinkujesz te pojemniki?
  • edytowano listopada 2017
    To te co ja linkowalam. Sa super, juz rok moje dziewczyny uzywaja i sa nadal w uzyciu. Nic sie nie popsulo i nie przeciekaja.

    Ja daje rozne kombinacje platkowo-jogurtowo/kefirowe z owocami. 
    Np. platki owsiane zalane wrzatkiem (ostatnio s chia), jak napuchna i ostygna to na nie warstwa jogurtu, na to jablkocosyrop klonowy, cynamon, jogurt, nerkowce i rodzynki.coWtedy wyjmuje wklad kolorowy i lyzeczke daje luzem.

    Druga opcja: na dno kefir, chia i owoce surowe, a do wkladu platki, czasem zboza ekspandowane, owoce suszone i orzechy. Lyzeczke daje luzem lub z suchymi produktami wrzucam.

    Edit: te pojemniki nie smierdza plastikiem. 
    Podziękowali 3Barbasia celinka sylwia1974
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.