Mimo długiego stażu śniadaniówkowania (9 lat) i obfitości dóbr (teraz 4 śniadaniówki) nadal dostaję depresje zimową na tym tle. Co dokładacie obok buły/kanapki? Zdrowo, tanio i bez długotrwałego przygotowania. Otwieram stawkę: jabłko, gruszka (póki są), suszone jabłka, suszone inne owoce typu żurawina, marchewka surowa, marchewka gotowana (od biedy), gotowe chipsy owocowe lub warzywne (to już drogo), marchewka i pietruszka w talarkach. Co jeszcze??? Kapusty nie zapakuję...
Komentarz
ciasteczka maślane
@mamaa moze kabanosy? Moja corka swego czasu lubiala je na przerwie przegrysc, mlodsza lubiala bardzo migdaly (w calosci) a teraz obie tyl kop bulka z maslem tudziez ogorkiem kiszonym
@edytam mozesz podac przepis na te ciasteczka?
2 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki mąki
2 jajka
Pół kostki roztopionego masła
Że 2 łyżki cukru lub miodu lub dojrzały banan,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć) można więcej lub mniej.
Orzechy, migdaly, rodzynki, figi, morele, pestki słonecznika, zurawina, daktyle, siemię lniane (w ciastkach najlepiej zmielone) w sumie ze 300 gram pewnie (orzechy czy daktyle rozdrabniam)
Wszystko wrzucam do miski, mieszam, jak za gęste dodaje troszkę wody, łyżka nakładam na blachę i rozplaszaczam. Piekę do lekkiego zarumienienia w 160 stopniach 8-10 min. Zależy od wielkości i grubości ciasek
http://allegro.pl/sistema-pojemnik-sniadanie-lunchbox-lyzeczka-sale-i6998469631.html
Jogurt na dole z owocem, a platki i inne na gorze. W to mozna tez koktajl do picia wlac, tylko wklad wyjac.
A w ogole moglbyby w tym przedszkolu jeszcze pare lat posiedzieć, calkoem wygodna opcja;)
W jednym jest 6 łyżeczek cukru - zapotrzebowanie na cały dzień.
Kanapek nie lubią
Dodałam kakao, bardzo dobre
? Moje powiedza ze to deser a gdzie reszta
?;)
)
starsze ( powyżej lat 10)sobie zwykle sałatki robią z kasz...ostatnio gryczana i perłowa w modzie z papryką, kukurydzą, suszonymi pomidorami, fetą, selerem naciowym...w różnych kombinacjach
ale też owsianki z orzechami, suszonymi owocami z jogurtem lub bez...zamiast śniadaniówek noszą duże kubki termiczne. Śniadania przygotowują wieczorem poprzedniego dnia/na zmianę
mój syn lat 14 rok temu zrobił sobie wielką porcję budyniu waniliowego i wlał go do słoika po majonezie winiary. Na przerwie wyjął słoik i łyżką zjadał zwartość...zrobił hicior...ale to efekciarz jest - o reakcje ludzi mu chodziło
najstarsza tak się nauczyła, że jak gotuje obiad w akademiku, to taki, żeby z jego resztek dało się zrobić sałatkę na następny dzień na drugie śniadanie...i zadziwia mnie pomysłami..a to ziemniaki z kiszonym ogórkiem , koperkiem i jogurtem, a to ryż z kurczakiem i warzywkami...dwa posiłki w jednym - jeden na ciepło, drugi - wersja sałatkowa na zimno.
Małe te śniadania, bo rano w domu jedzą zazwyczaj jakąś zupę, często rosół albo tę samą jaglankę co w szkole tylko np. z innymi owocami.
Robiłam też naleśniki z serem, krojąc małe ruloniki, albo jakieś owsiano - owocowe racuszki.