Kochani Forumowicze, Użytkownicy robotów
Przegrywamy walkę z kurzem
Mąż już dawno chciał zakupić taki sprzęt, jednak powstrzymywały nas zastawione podłogi.
Teraz gdy zostało to co niezbędne i widzę szczerzące się do mnie kłaki kurzu, rozważam na poważnie.
Początkowo myślał o Roombie, ale googlam opinie, że Chińczyki też sprawne i ca. 1/2 ceny.
A jakie Wy macie doświadczenia z robotami typu Roomba, Xiaomi itp?
Jeśli można wiedzieć jakie modele polecacie, jakie nie?
Gdzie polecacie zakup?
Jak wygląda serwis, czy w ogóle potrzebny?
Części zamienne?
Z góry dzięki.
Komentarz
Mój mąż, zanim kupiliśmy (rok temu) wszystkie modele analizował i wyszło mu, że Xiaomi jest inteligentniejszy i w ogóle wspaniały do tego w porównaniu z nową roombą tańszy. Ale ta roomba też bardzo dobrze wypadała w testach.
To jest odkurzacz do stosowania codziennego, by utrzymywać mieszkanie w ciągłej czystości. Można sterować go smartfonem i zdalnie obserwować jego pracę - np jesteś w pracy i włączasz odkurzacz tak, żeby po powrocie do domu mieć odkurzone. Albo jak w przedpokoju nadeptają błotem to na mapce w telefonie pokazujesz mu obszar, gdzie ma posprzątać i on tam idzie i sprząta. U nas chodzi codziennie rano. Mąż wychodząc do pracy go włącza i jak ja wracam z kościoła to już jest posprzątane, więc nie słuchamy samego odkurzania
75m2 odkurza w godzinę. Oczywiście w narożnikach nie sięga, ale to jest może z 6cm nie sprzątnięte. Bardzo dokładnie omiata dookoła nóg od krzeseł.
Mieszkanie trzeba wcześniej trochę przygotować - konkretnie u nas: podnieść dywaniki łazienkowe, bo są małe i się wałkują pod nim; podnieść miski kota, bo do nich wjeżdża i wyjada chrupki , zobaczyć, czy gdzieś nie ma jakiś sznurków czy kabli - on się w nie zaplątuje.
Jeśli chodzi o funkcję mopowania, to to jest takie przetarcie wilgotną ściereczką, a więc nie nadaje się raczej do zmywania plam, ale wzmacnia to odkurzanie np. panele bardzo się elektryzują i takie przetarcie na pewno pomaga. Ja widzę i czuje w powietrzu różnicę, czy było przetarte, czy nie.
Ale ten mop działa cały czas, a więc na dywanie też - nie wyłącza się, my się nie przejmujemy, bo ten poziom zawilgocenia jest tak niewielki, że naszemu dywanowi nie szkodzi (ale to tani dywan).
Kupowaliśmy na Aliexpresie i na co warto zwrócić uwagę to kurs dolara.
Druga rzecz to, że Chińczyk od którego kupowaliśmy miał taki system, że jak miał dużo tych odkurzaczy w magazynie to sprzedawał je taniej, a jak mało - to cena rosła, więc warto poobserwować i wyczuć, kiedy jest dostawa. To jest ze 100-200zł różnicy, więc warto.
U kogo braliscie?
Przepraszam, że nie podaję linka, ale nie umiem tego znaleźć.
Nie
Moj M. mowi ze ten sprzedawca znalazl jakis sposob na ominiecie cła - wysyla przez jakis kraj gdzie nie ma cła.
Jestem dość zadowolona, zamiast upocona latać z odkurzaczem czytam z dziećmi książki. Lub pije kawę:)
Dzieci czwórka w wieku 2-8 nie ujeżdża odkurzacza. Na początku za nim biegali teraz ignorują:)
I dlaczego jesteś dość zadowolona?
Ja bym chciała urządzenie które ujarzmi moją dwulatkę.
Ale to chyba lepiej że takiego nie wymyślili:))
I coś zrobi żeby starszaki nie rozwalaly LEGO do spółki z dwulatka.
Roborock S502-00 tak jest napisane na odkurzaczu.
Próbowałam wstawić obrazek, ale nie umiem, odkurzacz wciągnął małego żołnierzyka z plastiku, takiego leżącego, dachówkę z LEGO z 4 wypustkami, banknot zabawkowy. Jest mniejszy pojemnik niż w zwykłym odkurzaczu to da radę uratować;)
I nie przeszkadza mi częstsze opróżnianie, nie lubiłam tych wielkich kup kurzu wyjmować z odkurzacza.
https://pl.aliexpress.com/item/Oryginalny-Xiaomi-pr-niowe-2-odkurzacz-robot-Roborock-S50-S55-dla-Domu-Inteligentny-Planowane-Automatyczne-Czyszczenie/32905154174.html
Wciąż czekamy także na razie nic nadto nie napiszę.