Jakiś rok temu rozmawialiśmy z mężem o wyjazdach tylko do europejskich katedr, żebyśmy zdążyli je zobaczyć z dziećmi zanim je spala/zburzą. Na Notre Damę już za późno. Ja jeszcze zdążyłam parę lat temu.
Hmm, za późno w sensie architektoniczno-estetyczno-przezyciowym, jeśli wiesz o co mi chodzi. Gotycka katedra to moja miłość. Jak i całe średniowiecze. Na Wawelu byłam, jeszcze dzieci czas zabrać.
Dziennikarz Paris Match podaje, że zachowały się dzieła sztuki i
relikwie ze skarbca. Powołuje się na informacje od kapłana służącego w
katedrze #NotreDame.
Przypominają o aktach antychrześcijańskich których ostatnio jest bardzo duzo we Fr: 3 kościoły sprofanowane na dzień, Kościól pw Św Sulpicjusza mini pożar (17ego marca 2019), Bazylika Sw Denisa zwandalizowana (11kwiecień 2019), a dziś Notre-Dame...
@TecumSeh przeceniasz dzisiejszą technologię. Na naszej planecie istnieją budowle, których dziś nie bylibyśmy w stanie zbudować, a wiesz dlaczego? Bo wiedza zaginęła. Małpie najnowsze narzędzia nic nie dadzą, bo brak jej inwencji
Przerazajace ile radosnych buziek wstawialy na fb osoby pochodzenia arabskiego..... Jakos nie wyobrazam sobie radosci w takiej chwili. Nawet gdyby plonal najwiekszy zabytek muzułmański...
Komentarz
Jestem wstrząśnięta
Tym bardziej jednego z największych symboli chrześcijańskiej Europy
Trzeba szybciej zwiedzać Świat
może Francja i Europa potrzebuje takich znaków zeby się opamiętać!? Strach się bać co jeszcze nas czeka...
Przypominają o aktach antychrześcijańskich których ostatnio jest bardzo duzo we Fr:
3 kościoły sprofanowane na dzień, Kościól pw Św Sulpicjusza mini pożar (17ego marca 2019), Bazylika Sw Denisa zwandalizowana (11kwiecień 2019), a dziś Notre-Dame...
Ponad 1000 lat!
Jakos nie wyobrazam sobie radosci w takiej chwili. Nawet gdyby plonal najwiekszy zabytek muzułmański...
budynek katedry i ziemia pod nią nie należy do KK ale do państwa :-(
Straszny zal