Zdaję sobie sprawę, że najsuperzasty kalendarz adwentowy jest tu:
Kalendarz adwentowy z cukierkami
Ale chciałabym się podzielić czymś, co pod wpływem przedszkola robię z córkami od kilku lat:
Adwentowa Matka Boska.
W pierwszą niedzielę adwentu malujemy wieeeelki plakat z Matką Boską (ale bez Dzieciątka - dzieciątko malujemy osobno i wycinamy, tak by pasowało do reszty plakatu, chowając na Wigilię).
Dzieci starają się każdego dnia zrobić jakiś dobry uczynek. Wieczorem przy modlitwie opowiadają co im się udało i każde nakleja Matce Boskiej na sukienkę serduszko, symbolizujące dobry uczynek.
W wigilię doklejamy Dzieciątko.
Moje dziewczynki to uwielbiają.
Komentarz
Wymyśliłam rycerskie miecze, ale też nie bardzo. Może macie jakiś lepszy pomysł?
ja chcę w tym roku spróbować z dzieciakami
ale to nie kalendarz
Kupię kolorowe cekiny i to będą drogocenne kamienie. Każdy wybierze sobie kolor i będziemy tymi klejnotami (dobrymi uczynkami) ozdabiać szatę Maryi.
Też trochę babskie, ale w końcu rycerze muszą coś zdobywać.
Przy okazji znalazłam coś, co wykorzystam. Niech trochę poszerzają wiedzę biblijną.
Atlas biblijnych kamieni szlachetnych...
Wymyśliłam rycerskie miecze, ale też nie bardzo. Może macie jakiś lepszy pomysł?
---
To niekoniecznie nie teges.
W tej samej okolicy przebywali w polu pasterze i trzymali straż nocną nad swoją trzodą. Naraz stanął przy nich anioł Pański i chwała Pańska zewsząd ich oświeciła, tak że bardzo się przestraszyli. Lecz anioł rzekł do nich: Â?Nie bójcie się! Oto zwiastuję wam radość wielką, która będzie udziałem całego narodu: dziś w mieście Dawida narodził się wam Zbawiciel, którym jest Mesjasz, Pan. A to będzie znakiem dla was: Znajdziecie Niemowlę, owinięte w pieluszki i leżące w żłobieÂ?. I nagle przyłączyło się do anioła mnóstwo zastępów niebieskich, które wielbiły Boga słowami:
Â?Chwała Bogu na wysokościach,
a na ziemi pokój
ludziom Jego upodobaniaÂ?.
Zastępy = wojsko (hebr. sabaoth)
Narodził się Bóg, wódz wojska niebieskiego.
w tym sensie mamy że od tego roku zaczynamy
do tej pory tylko słodyczowy kalendarz był
@Bogna pomysł świetny!
Jakoś harcerstwo im nie w smak. Trudno by im było wklejać symbole czegoś, z czym się nijak nie identyfikują.
MSPANC
Mówi się "na dżemersach". Niczego się nie nauczyłaś.
---
A kto to jest "Maryjka"? :angry:
--------------------------------
Siostra mojego dziadka od strony taty.
Matką Jezusa jest Maryja, żona Józefa.
od kilku dni zawalam z pisaniem zadań
więc dziecko smutne ; wstałam o północy ,żeby nadrobić
no i usiadłam na forum...
Zrobiliśmy wielki plakat - na nim duża stajenka z Maryją i Józefem, bez dzieciątka. Na samym dole - torebki z cukierkami wg kury domowej. Z boku przyczepiam kolorowe karteczki z zadaniami na każdy dzień. Codziennie jedno. Za zrobienie zadania i dobre uczynki dzieci dodają coś do plakatu. Doczepiliśmy już owieczki z waty, osiołka z plasteliny, dużo gwiazdek i serduszek. W kolejce czeka sianko i inne zwierzątka - dzieci samodzielnie je robią. Na końcu pojawi się Dzieciątko, a wtedy Maryja i Józef się uśmiechną (na razie mają puste twarze). :bigsmile: