Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pierniczki

1414243444547»

Komentarz

  • Marcelina powiedział(a):
    Będą jadalne.
    To ja wkleję jeszcze przepis na moje pierniczki, szfecki. Nazywam je pierniczkami Pettsona (i Findusa). Ciasto teoretycznie powinno leżakować 4 tygodnie, ale trzy, a nawet dwa, w zupełności wystarczą. Trzeba upiec na parę dni przed świętami. Miękną szybciej, jeśli do słoja czy puszki dorzuci się skórkę jabłka.

    1 kg mąki
    1/2 litra miodu
    2 szklanki cukru
    1 kostka smalcu
    1/2 szklanki mleka
    3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    3 jajka
    szczypta soli
    1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
    imbir
    cynamon
    gałka muszkatałowa
    kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
    mielone goździki

    W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą
    masę i czekamy.
    Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę
    rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz
    przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by
    wszystkich było pół szklanki.
    Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce, po czym
    miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie
    całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5
    tygodni.
    Wyjmujemy, wałkujemy itd, piecze się 10-15 minut w 180 stopniach.
    Są genialne, a surowe ciasto ma się ochotę wyżerać, właśnie jak Findus.

    Przepis znalazłam w necie, autorka - Silje.amj.
    @Isako!
  • Lila powiedział(a):
    właśnie wstukałam ;) proszę bardzo:

    Pierniczki od cioci Frani
    3 jaja
    0,75 dkg mąki
    0,5 kg cukru (ja daję tylko 30 dkg)
    25 dkg miodu prawdziwy rozpuszczony
    Â? kostki marg lub Â? szkl oleju (można też masło)
    1 przyprawa do piernika
    1,5 łyżeczki amoniaku + 3-4 łyżki mleka ciepłego
    3 łyżki płaskie kakao
    Można dodatkowo dodać trochę przypraw bądź samemu skomponować â?? kolendra, goździki, cynamon, kardamon, imbir itp.

    1. Miód roztopić z cukrem, ostudzić
    2. Na stolnicę wsypać mąkę, posiekać z margaryną, wbić jaja, dodać resztę składników
    3. na koniec dodać amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku
    4. wyrobić ciasto, rozwałkować na pożądaną grubość (0,5-1 cm) wykrawać foremką pierniczki, piec w temp. 170-180 st., nie za długo żeby się nie przesuszyły
    5. na 2 dzień są już miękkie i bardzo smaczne

    Lukier
    30 dkg cukru pudru
    3 łyżki mleka
    2 łyżki spirytusu lub octu
    2 łyżki soku z cytryny â?? wszystko utrzeć na gładką masę

    Przepis pochodzi z jakiejś gazetki, ale ciocia trochę go zmodyfikowała i tak funkcjonuje w rodzinie:smile:
    @Lila ile tej margaryny/oleju w tym przepisie?
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • edytowano grudnia 2020
    A zdobił ktoś może pierniki lukrem królewskim z białkiem w proszku? Marzą mi się takie misterne koroneczki, podpytalam i właśnie podobno taki lukier najlepszy. I jednorazowe woreczki do lukru, foliowe. A ja pisakiem próbowałam i lukrem z cytryny i pudru, zlewało mi się wszystko i takie grube, toporne te zdobienia wychodziły. A Wy jakimi sprzętami dekorujecie?
  • edytowano grudnia 2020
    Ja robiłam lukier królewski do chatki z piernika, bardzo dobrze trzymał. Misternych dekoracji nim nie robiłam, ale chyba powinno się udać.
    Edit. Doczytałam, że chodzi o białko w proszku. Brzmi dziwnie! Moje było zwykłe. 
  • Wyciągnijcie mi przrpis na pierniczki typu "katarzynki"!
  • Też bym chciała nauczyć się tych koroneczek. Kto to robi?
  • Jutro chcemy z dziećmi robić. Dużo. Podrzucie jakiś przepis co go można robić trzy dni przed wigilia
  • Czyli w zeszłym roku wyrobiłaś 200% normy, teraz czas wyluzować :)
  • U nas dzisiaj dzieci piekły pierniczki.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.