Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Sernik Odrobinki

edytowano październik 2010 w Kuchnia
Ciasto:
15 dag mąki
10 dag cukru pudru
8 dag masła
2 łyżki śmietany
Zagnieść ciasto z podanych składników, rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę, upiec na złoto w 200oC
Na upieczony spód wyłożyć owoce ( w tym przypadku były to śliwki kalifornijskie suszone, ale robiłam też ze zwykłymi śliwkami węgierkami(przekroić na pół i wyjąć pestki, wchodzi jakieś 500 g), gruszkami i brzoskwiniami)

Masa serowa
ok 750 dag sera tłustego białego zmielonego ( nie mam maszynki do mielenia więc robię robotem kuchennym, wkładam nóż do rozdrabniania i robi się masa lepsza nawet niż z maszynki)
4 jajka
20 dag cukru
cukier waniliowy
2 łyżki budyniu waniliowego(prosto z torebki, bez cukru)
Ubić żółtka z cukrami, dodać twaróg i budyń; ubić białka na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z resztą masy serowej. Masę wyłożyć na owoce, wyrównać i piec ok 40-50 min. w 190oC.
Przykryć dowolną polewą, albo posypać cukrem pudrem i smacznego
:bigsmile:
«13

Komentarz

  • ciasto pyyyycha-załapałam się na ostatni kawałek. DZIEKI ZA PRZEPIS ;)
    pzdr
    maRCySia ;)
    [najstarsza córka Agnieszka63]
    ps. a jak sie robi ta polewe, ktora zrobilas? bo co najmniej miala kolor mlecznej czekolady milka ;)
  • Dzięki za uznanie:wink:. Przepis jest tak prosty że nie ma prawa się nie udać. Ja teraz będę mniej na forum bo się przeprowadzamy, wiec opinie poczytam później.
    A co do polewy to właśnie robię najczęściej tak że rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, wylewam na ciasto i wstawiam do lodówki na jakieś 20 minut. Na dobrą polewę przepis jest taki:
    1 czekolada biała, mleczna, ciemna, jaka komu najbardziej smakuje
    150 ml smietanki kremówki
    2 łyżki cukru
    Śmietankę zagotuj z cukrem. Rozpuść w niej czekoladę, schłodź dość mocno i ubij. Udekoruj ciasto kremem, owocami, orzechami... schłodź w lodówce i podawaj
  • [cite] Odrobinka Leśna:[/cite]
    Śmietankę zagotuj z cukrem. Rozpuść w niej czekoladę, schłodź dość mocno i ubij. Udekoruj ciasto kremem, owocami, orzechami... schłodź w lodówce i podawaj
    A dokładniej? Jak chłdzę (śmietankę z już rozpuszczoną w niej czekoladą), to będzie można ją ubić? Czekolada się z powrotem nie zetnie?
  • można ją ubić z powrotem jak sie ja mocno schłodzi Czekolada rozpuszczona w śmietanie nie zetnie się. Tylko smietany nie można długo gotować, doprowadzic do wrzenia i tyle.
  • Dzięki! Przyznaję- nigdy nie rozpuszczałam czekolady w śmietance:bigsmile:
  • Mniaaaaammmmmm, kiedy nasze dzieciaki wybędą z domu na dłużej??? Wtedy pierwsze, co zrobię, to taki sernik, z polewą z możliwie najbardziej mlecznej czekolady.
  • Właśnie robię sernik Odrobinki. W wersji z brzoskwiniami. Aktualnie dochodzi w piekarniku. Ciekawe czy się uda?
  • Sernik Odrobinki rzeczysiście SUPER!!! śladu już po nim nie ma... Tylko ta polewa nie bardzo mi wyszła..
  • Zrobiłam na święta - wyszedł super, dzieciaki się zajadały!!!
    Na spód pokroiłam brzoskwinie a do polewy użyłam kinderków, które zalegały w szafie :bigsmile: Dziękuję za ten przepis :-)
  • [cite] Sławx:[/cite]Cześć.
    Wszedłem tu odczytując tytuł jako Sennik Odrobinki, i już chciałem węszyć za okultyzmem, a tu twaróg ;]
    :bj::bj::bj::bj:
  • Dzięki za uznanie:) Co do przepisu na polewę to jeszcze jedna ostatnio przetestowałam. Pół szklanki cukru roztopić na patelni albo w rondelku na złoto, dodać doń dwie łyżki masła i 1/3 szklanki ubitej smietanki 36% i polewać. Odstawić do zastygnięcia. Po prostu pyszna taki prawdziwy karmel...
  • Przetestuję następnym razem :bigsmile:
  • mmm.. aż mi ślinka do ust napłynęła od samego czytania..
    Odrobinko, może być twaróg z wiaderka? Wiem że dla niektórych to prawie jak profanacja sernika, ale akurat taki mam w lodówce, więc mogłabym spróbować.. :shamed:
  • Ostatnio z takiego robiłam. Lepszy wychodzi z normalnego twarogu. Ale z wiaderka też zjadliwy:)
  • Od lat sernik robię wyłącznie ze śmietankowego sera w wiaderku Delfiko. Jest rewelacyjny. Nie wiem jak inne.
  • [cite] Odrobinka Leśna:[/cite]
    Na upieczony spód wyłożyć owoce ( w tym przypadku były to śliwki kalifornijskie suszone

    te śliwki to tak prosto z torebki czy coś jeszcze trzeba z nimi zrobić?
  • jedno pytanko,
    to ciasto i masę serową pieczemy razem, czy najpierw ciasto, a potem masę na nim
  • Ja wpieprzam najpierw ciasto, a potem masę [co była] na nim.
    Lecę do moich, com ich 5 dni niewidział, pozdrawiam wszystkich i życzę wszystkim Pomyślnego Nowego Roku (wiecie, co mam na myśli...)! :cool:
  • Najpierw ciasto, potem sernik. A śliwki dawa lam prosto z torebki. Oryginalny przepis był ze śliwkami niesuszonymi, tylko ze zwykłymi węgierkami.
  • ja jutro będę piec,już składniki czekają,dzięki za podbicie wątku :bigsmile:
  • R-E-W-E-L-A-C-Y-J-N-Y!!!!!!!!!!!!!!
    Dzięki Odrobinko,to będzie hit 2011!!:bigsmile:
    Wspaniały,zrobiłam tylko z brzoskwiniami,pychota,pol z polewa czekoladowa dla dziatwy i połowe dla nas :bigsmile:
    mniamnusne i łatwe

    :ct::bt::br:
  • A mi wyszedł twardy spód i goście zjadali tylko ser z góry :bh:
  • @Ziółko nie martw się, spód też czasem ma prawo się zbuntować:cool:
    Jak mi sie nie chce robić spodu pieczonego to kupuję paczkę zwykłych herbatników, mieszam z połową kostki roztopionego masła takie pokruszone na drobno oczywiście i wykładam blaszkę:)
  • upne, bo robie akurat. Na pierwszej stronie latwiej zagladac:cool:
  • O! Ja tez dzis sernik zrobilam :bigsmile:
    Wprawdzie nie od Odrobinki, ale zawsze sernik. No i tak czytam o tych polewach i zastanawiam sie jak wam wychodzi ubijanie zimnej juz smietany i czekolady? Wyszlo komus oprocz Odrobinki? :wink: Bo chcialam wlasnie po prostu czekolada oblac, ale wersja ubijana jakos tak smakowiciej brzmi :cool:
  • tak nigdy nie robiłam... ale- rozpuszczałam czekolade w kąpieli wodnej i dodawalam do ubitej smietany dalej ubijając:)
  • Nie wiem,polewe zrobie tradycyjna moja. Na razie czekam na wolne moce przerobowe piekarnika (ciasto dyniowe, sernik, chleb, chalka, kulebiak i klops - to chyba pol nocy bedzie!). Marze o takim piekarniku
    Falcon-Classic-Deluxe-110-Crem_0_big.jpg
  • ale wypasiony i fajny :)
  • o jaaa!!!! super!!!!!
  • Piecze sie!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.