Ciasto:
15 dag mąki
10 dag cukru pudru
8 dag masła
2 łyżki śmietany
Zagnieść ciasto z podanych składników, rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę, upiec na złoto w 200oC
Na upieczony spód wyłożyć owoce ( w tym przypadku były to śliwki kalifornijskie suszone, ale robiłam też ze zwykłymi śliwkami węgierkami(przekroić na pół i wyjąć pestki, wchodzi jakieś 500 g), gruszkami i brzoskwiniami)
Masa serowa
ok 750 dag sera tłustego białego zmielonego ( nie mam maszynki do mielenia więc robię robotem kuchennym, wkładam nóż do rozdrabniania i robi się masa lepsza nawet niż z maszynki)
4 jajka
20 dag cukru
cukier waniliowy
2 łyżki budyniu waniliowego(prosto z torebki, bez cukru)
Ubić żółtka z cukrami, dodać twaróg i budyń; ubić białka na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z resztą masy serowej. Masę wyłożyć na owoce, wyrównać i piec ok 40-50 min. w 190oC.
Przykryć dowolną polewą, albo posypać cukrem pudrem i smacznego
:bigsmile: