mialam taka bawełniana koszule plażowa. Po olejkach była cała w plamach, niektóre to jakby herbatę mocna ktoś wylał. Próbowałam wszystkiego co w necie znalazłam i nic. W tym środku wręcz „w oczach” wybieliło. Koszula obszyta była (na samym dole) sztuczna nitka i ona tez biała po wybieleniu.
A z czego mogą powstawać takie plamy "z niczego"? Nie od noszenia ani olejków czy kremów (ciuszek był całkiem nowy), takie przypadki mam od czasu do czasu.
Banki mydlane były używane. To strasznie plami, choć uaktywnia się w praniu a potem już kaplica. Nie znalazłam sposobu na to jeszcxe
Mi znajoma poleciła domestos na pojedyncze plamy. Nanosisz na plamę, i chwileczkę czekasz. Potem przecierasz i przepierasz ręcznie mydłem. I jak zejdzie to do pralki. Bałam sie zaryzykować -bo nie każdy materiał można - ale córka ubrudziła biały nowy sweter od pisaka i nijak nie mogłam usunąć plamy. A kiedy mi już było wszystko jedno to sieknęłam po domestos (a raczej jego odpowiednik) i plamy brak!
@PaniWiosna mógł ktoś przymierzać ciuch w sklepie i zabrudzić lub ubranie ze zwrotu na nowo zametkowane. Słyszałam też, że ubrania sklepowe się traktuje specjalna chemia żeby się nie miely. Co po czasie może odbarwiać.
Komentarz
Chyba mozna mąką ziemniaczaną posypac, zeby tłuszcz wchłonęła a potem odkurzyc.
Ale moze wygoogluj sobie.
Flamaster czerwony na bialej judodze.
kup ten wybielacz https://pl.dr-beckmann.com/pranie/wybielacze/wybielacz-do-bielizny-i-koronek/
mialam taka bawełniana koszule plażowa. Po olejkach była cała w plamach, niektóre to jakby herbatę mocna ktoś wylał. Próbowałam wszystkiego co w necie znalazłam i nic. W tym środku wręcz „w oczach” wybieliło. Koszula obszyta była (na samym dole) sztuczna nitka i ona tez biała po wybieleniu.