Benedykt XVI wyraził zgodę na ogłoszenie dekretu o uznaniu cudu za wstawiennictwem Jana Pawła II, co formalnie kończy proces beatyfikacyjny polskiego papieża. Beatyfikacja odbędzie się 1 maja. Ksiądz Sławomir Oder powiedział, że już teraz można zacząć modlić się o cud, który jest wymagany do następnego kroku, jakim byłaby kanonizacja polskiego papieża.
Ja już mam 1 V imieniny naszego Józia-Robotnika! :-D
Ale JP2- czemu nie, we Wrocławiu Plac 1. Maja zmieniono właśnie na Pl. JP2
Roboczo nazywałem go "Plac Jana Pawła Pierwszego Maja"
Kiedy umarł JP II bardzo chciałam brać udział w pogrzebie. Niestety byłam dwa tygodnie przed porodem Pawła. Pomyslałam sobie, że jak bedzie beatyfikacja, to wtedy się wybierzemy. Ale i tym razem będzie raczej trudno...
No, może na kanonizację się uda?
A tak w ogóle, to piękna data- Niedziela Miłosierdzia!
A poważnie bardzo się cieszę :bigsmile:. Cieszymy się Oboje. To będzie tegoroczna Niedziela Miłosierdzia. Nsz ślub był 2 kwietnia w pamiętna wigilię Święta Miłosierdzia . Cieszy nowy Orędownik w niebie .
Pamiętam jak w Krakowie/Łagiewnikach siedzieliśmy na karimacie a Jan Paweł II ogłaszał święto Miłosierdzia Bożego. Nie wiedzieliśmy co robić czy wstać czy klękać..
Ks. prof. Marek Chmielewski z Instytutu Teologii Duchowości Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego zwraca uwagę, że 1 maja jest terminem szczególnie wymownym.
[cite] Lila:[/cite]wiecie co, z pogrzebem JPII też tak było, że służby straszyły, że miejsca nie bedzie, ze nie da się dojechać, brak noclegów dla pielgrzymów - ale to ściema
Jak ktos chce - to dotrze
znam relacje wielu, którzy w ostatniej chwili wyjeżdżali, albo bez szans pratycznie na dotarcie do Rzymu, a wszystkim się udało tam być
Dokładnie tak. Wystraszeni doniesieniami mediów ludzie zostawali na przedmieściach, tymczasem autokarem dało się dojechać pod sam Watykan i dostać się na plac po cierpliwym przeczekaniu problemów decyzyjnych obsługi.
[cite] Wanda:[/cite]To ja się przyznam, że - zainspirowani tym wątkiem - spędzilismy dzisiejsze przedpołudnie wyszukując tanie połączenia lotnicze do Rzymu na ten weekend i udało się - będziemy tam! :cheer::cheer:
Wanda, a możesz dać jakieś namiary na priva?
Bo u nas tenat nie schodzi z tapety... Mąz też bardzo zapalony do wyjazdu.
Już nawet rozważyliśmy sprawę opieki nad dziećmi- akurat dla nich bedzie to środek ferii wiosennych.
Tylko jeszcze nie mieliśmy czasu szukać...
Nie wiem czy ktoś pamięta , kiedyś pisałam o naszym prywatnym cudzie z udziałe dopiero co zmarłego JPII . Jakbym chciała tam być , niestety , to raczej mało realne
Komentarz
wreszcie będzie powód by świętować 1 maja
Ale JP2- czemu nie, we Wrocławiu Plac 1. Maja zmieniono właśnie na Pl. JP2
Roboczo nazywałem go "Plac Jana Pawła Pierwszego Maja"
Szkoda tylko, że często sprowadza się Jego postać i nauczanie do poziomu "kajaków" i "barki".
Też bym chciała!
Kiedy umarł JP II bardzo chciałam brać udział w pogrzebie. Niestety byłam dwa tygodnie przed porodem Pawła. Pomyslałam sobie, że jak bedzie beatyfikacja, to wtedy się wybierzemy. Ale i tym razem będzie raczej trudno...
No, może na kanonizację się uda?
A tak w ogóle, to piękna data- Niedziela Miłosierdzia!
znowu ta niedziela, jak rok temu i jak 6lat temu...
http://www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=109663
P.
Nad Rzymem mysle, meta jest, ale bilety juz dzis mega w gore poszly...
http://www.campingtiber.com/
Wanda, super!
Wanda, a możesz dać jakieś namiary na priva?
Bo u nas tenat nie schodzi z tapety... Mąz też bardzo zapalony do wyjazdu.
Już nawet rozważyliśmy sprawę opieki nad dziećmi- akurat dla nich bedzie to środek ferii wiosennych.
Tylko jeszcze nie mieliśmy czasu szukać...
Nie wiem czy ktoś pamięta , kiedyś pisałam o naszym prywatnym cudzie z udziałe dopiero co zmarłego JPII . Jakbym chciała tam być , niestety , to raczej mało realne