a domowa kostka rosołowa? też fajny pomysł. Byliśmy ostatnio na pokazie u znajomych, szliśmy z nastawieniem- kolejny gadżet niepotrzebny, tyle lat gotuję bez termomiksa, więc po co nam? Ale wyszliśmy nawet zachwyceni, fajne funkcje no i szybkość
Ja kupuję tu http://www.jogurt-domowy.pl/jogurt-domowy saszetka bakterii jogurtowych i kefirowych po 9 zł. Jest jeszcze dużo fajnych zestawów bakterii wyspecjalizowanych. Tania przesyłka. Na tych bakteriach robię już jogurty i kefiry drugi miesiąc - z jednej saszetki, jogurty dalej gęste i pyszne.
Dzieki! Bo ja kupowalam ostatnio 3 saszetki za 10 euro i dosyc drogo mi sie to wydawalo. No i saszetka byla na 1 litr jogurtu, a tu jedna saszetka wystarcza na 2 litry.
Mleko podgrzej do momentu tworzenia się kożucha. Zostaw do przestygnięcia, żeby było przyjemnie ciepłe Dodaj mały jogurt i wstaw np. w litrowym słoiku, szczelnie zakręconym, do wyłączonego piekarnika. Za 7 godzin będziesz miała jogurt. Kefir robi się identycznie.
Ja mam lidlową. Bardzo fajna. Jogurty robię co drugi dzień. Nie miałam żadnych kupnych bakterii, dałam po prostu po raz pierwszy lidlowski jogurt i już tak ciągnę miesiąc:)
Nie warto! Jogurt robi się banalnie prosto. Potrzebne mleko swojskie i mały kubeczek naturalnego jogurtu. Ja lubię eco Biotrend z Lidla. Mleko gotujemy, studzimy do 40 st., mieszamy z jogurtem, wstawiamy do zlewu wypełnionego gorącą wodą i idziemy spać. Rano mamy gęsty jogurt. Wyatarczy schłodzić.
Moja maszyna do chleba ma program do jogurtu (poza tym do gotowania dżemu, prażenia orzechów itp) Można więc kupić maszynkę z opcją jogurt i mieć dwa urządzenia w jednym.
Komentarz
i opakowanie jogurtu naturalnego
czy jak to dzisiaj zmieszam to na jutro będę mieć jogurt? jakie warunki muszę spełnić?
Ma ktos lidlową?
Gdzies taka wupatrzyła?
Jaka cena?
Można więc kupić maszynkę z opcją jogurt i mieć dwa urządzenia w jednym.