TSH 0,72 (czyli nawet niższe, miałam jakoś szóstkę na końcu w pamięci), niemiecka norma 0,30-4,20 (stan ostrzegawczy od 2,50) FT4 1,4 (norma 0,9-1,7) FT3 3,0 (norma 2,0-4,4)
Jak widzisz, obie mamy TSH w normie, nie poniżej (poniżej byłoby mniej niż 0,30).
TSH to hormon przysadki, a nie tarczycy. Steruje pracą tarczycy.
Jeśli organizmowi brakuje hormonów tarczycy (FT3 i FT4) przysadka wydziela TSH. Jeśli brakuje dużo - wydziela dużo TSH, jeśli hormonów taczycy jest za dużo - TSH prawie się nie wydziela.
Badanie TSH jako diagnostyka chorób tarczycy było bardzo przydatne wtedy, kiedy nie istniały precyzyjne i tanie metody badania poziomu hormonów tarczycy. Ale dziś nie ma tego problemu.
Dlatego dziś diagnozowanie tarczycy na podstawie samego TSH jest jak wróżenie z fusów. Niskie TSH wcale nie musi oznaczać nadczynności, a wysokie niedoczynności (może np. oznaczać chorobę przysadki a nie tarczycy).
Żeby zdiagnozować nadczynność tarczycy nie wystarczy niskie TSH. Żeby zdiagnozować nadczynność - hormony tarczycy musiały by być znacznie powyżej normy (zwłaszcza FT3).
Niskie TSH może wynikać z różnych przyczyn. Np. hormon ciążowy (słynna betaHCG) obniża wydzielanie TSH. Również zażywanie leków tarczycowych (FT4 i FT3) obniża poziom TSH.
Reasumując: bardzo proszę się nie denerwować wynikami samego TSH, zwłaszcza jeśli reszta wyników jest w porządku.
Dzięki Marsjanko. Nie znam się jeszcze na tym obszarze medycyny. Rzuciłam okiem tylko na wyniki badań, zobaczyłam, że wszystko w normie i stwierdziłam, że ok. Do lekarza się umówię jakoś w przyszłym tyg. Teraz zaczęłam się nad tym zastanawiać. Tym bardziej, że lekarz zleciła tylko tsh, ft4 i atpo, mówiąc, że to pod kątem Hashimodo. Teraz jak Was czytam zastanawiam się czy jest sens tak bez ft3?
Bridget, powtórzę - zmienianie dawki i ocenianie poziomu hormonów tarczycy na podstawie samego TSH to wróżenie z fusów
nie wiem na jakiej dawce byłaś, o ile zmniejszyłaś, nie wiem czy badania zawsze robisz rano, na czczo i bez tabletki - więc naprawdę trudno mi coś powiedzieć
Emilia_K, badanie bez FT3 jest niekompletne, TSH jak na młodej kobiety jest wysokie (ja nie miałam nigdy oznaczonego wyższego niż 2,5 - a jestem chora) FT4 też nie jest nadzwyczajne FT4 33.33% [ wynik 1.18, norma (0.89 - 1.76)]
generalnie do zdiagnozowania hashi potrzebne są badania: - z krwi: TSH, FT3 i FT4, aTPO i aTG - USG tarczycy (z porządnym opisem)
No cóż. Moja endo potrafi zdiagnozować hashi na podstawie samego TSH i USG... Potrafi też zwymyślać pacjenta jeśli próbuje cokolwiek dopytać względnie zasugerować inne badania. No i jeszcze, na pytanie o podstawy ustalenia dawki hormonu, stwierdzić: 'My tu płacimy za pani badania, a pani leczyć się nie chce?!" Wcale nie jakaś starej daty...
Wiem, wiem powinnam poszukać innej. Ale motywacji mi brak, bo nie czuję by mi coś było...
Ja dziś kompleksowo zrobiłam: TSH, FT3, FT4, Ferrytynę, B12, cukier i morfologię - bo podejrzewam niedoczynność. Wyniki w poniedziałek - a potem szukanie dobrego endo w Gdańsku.
Doktor Lewczuk ponoć jest dobra. Ale są kolejki i ma też chyba specyficzne podejście, które nie każdemu odpowiada. Moja mama się u niej leczy i jest zadowolona, więc tyle mogę podpowiedzieć.
No cóż. Moja endo potrafi zdiagnozować hashi na podstawie samego TSH i USG... Potrafi też zwymyślać pacjenta jeśli próbuje cokolwiek dopytać względnie zasugerować inne badania. No i jeszcze, na pytanie o podstawy ustalenia dawki hormonu, stwierdzić: 'My tu płacimy za pani badania, a pani leczyć się nie chce?!" Wcale nie jakaś starej daty...
Wiem, wiem powinnam poszukać innej. Ale motywacji mi brak, bo nie czuję by mi coś było...
Nie wiem gdzie przyjmuje na drugą zmianę, ale chyba ciut daleko by do pracy miała. Może zresztą dlatego taka sfrustrowana i na przejazdy na badaniach oszczędza...
@Wiol - jak na moje, to masz cały czas za niskie hormony tarczycy. Może po tej zwiększonej do 100 dawce eutyroxu będzie lepiej. Zmiany w poziomie TSH wskazują na to, że ten eutyrox potrzebny Ci był ale to TSH ciągle jeszcze masz za wysokie (wiem, wiem, że niby w normie ale w zasadzie, to ono powinno być poniżej 2). Hormony tarczycy powinnaś mieć raczej powyżej połowy normy, żeby nie było się do czego przyczepić. Jeśli będziesz spokojniejsza po konsultacji z jakimś endokrynologiem, to znajdź kogoś mądrego (może @Marsjanka doradzi) i się spotkaj.
Komentarz
FT4 1,4 (norma 0,9-1,7)
FT3 3,0 (norma 2,0-4,4)
Jak widzisz, obie mamy TSH w normie, nie poniżej (poniżej byłoby mniej niż 0,30).
TSH to hormon przysadki, a nie tarczycy. Steruje pracą tarczycy.
Jeśli organizmowi brakuje hormonów tarczycy (FT3 i FT4) przysadka wydziela TSH. Jeśli brakuje dużo - wydziela dużo TSH, jeśli hormonów taczycy jest za dużo - TSH prawie się nie wydziela.
Badanie TSH jako diagnostyka chorób tarczycy było bardzo przydatne wtedy, kiedy nie istniały precyzyjne i tanie metody badania poziomu hormonów tarczycy. Ale dziś nie ma tego problemu.
Dlatego dziś diagnozowanie tarczycy na podstawie samego TSH jest jak wróżenie z fusów. Niskie TSH wcale nie musi oznaczać nadczynności, a wysokie niedoczynności (może np. oznaczać chorobę przysadki a nie tarczycy).
Żeby zdiagnozować nadczynność tarczycy nie wystarczy niskie TSH. Żeby zdiagnozować nadczynność - hormony tarczycy musiały by być znacznie powyżej normy (zwłaszcza FT3).
Niskie TSH może wynikać z różnych przyczyn. Np. hormon ciążowy (słynna betaHCG) obniża wydzielanie TSH. Również zażywanie leków tarczycowych (FT4 i FT3) obniża poziom TSH.
Reasumując: bardzo proszę się nie denerwować wynikami samego TSH, zwłaszcza jeśli reszta wyników jest w porządku.
TSH 2,6 (norma 0,4-4,0)
FT4 1,18 (0,89-1,76)
ATPO 11,1 (10-40)
powtórzę - zmienianie dawki i ocenianie poziomu hormonów tarczycy na podstawie samego TSH to wróżenie z fusów
nie wiem na jakiej dawce byłaś, o ile zmniejszyłaś, nie wiem czy badania zawsze robisz rano, na czczo i bez tabletki - więc naprawdę trudno mi coś powiedzieć
Emilia_K,
badanie bez FT3 jest niekompletne,
TSH jak na młodej kobiety jest wysokie (ja nie miałam nigdy oznaczonego wyższego niż 2,5 - a jestem chora)
FT4 też nie jest nadzwyczajne FT4 33.33% [ wynik 1.18, norma (0.89 - 1.76)]
generalnie do zdiagnozowania hashi potrzebne są badania:
- z krwi: TSH, FT3 i FT4, aTPO i aTG
- USG tarczycy (z porządnym opisem)
Potrafi też zwymyślać pacjenta jeśli próbuje cokolwiek dopytać względnie zasugerować inne badania.
No i jeszcze, na pytanie o podstawy ustalenia dawki hormonu, stwierdzić: 'My tu płacimy za pani badania, a pani leczyć się nie chce?!"
Wcale nie jakaś starej daty...
TSH - 3,10 (norma 027-4,20)
FT3 - 3,37 (2,04-4,40)
FT4 - 1,29 (093-1,71)
ATG - 13,19 (0-115,0)
ATPO - 10,5 (0,0-34)
ferrytyna 25 (13-150)
wit. B12 - 251 (191-663)
Czyżby niedoczynność?
W czw. mam wizytę u mojej gin-eno, być może zrobi mi usg.
Jeśli będziesz spokojniejsza po konsultacji z jakimś endokrynologiem, to znajdź kogoś mądrego (może @Marsjanka doradzi) i się spotkaj.
^:)^
Bardzo potrzebuję Twojej pomocy i rady - wysłałam prv. Zerknij proszę.
;;)