OMEGA-3
A CHOROBY
N O WOT WO ROW E
Obecnie choroby nowotworowe są jedną z głównych przyczyn zgonów w Europie i Ameryce Północnej i niewątpliwie można je zaliczyć do grupy chorób cywilizacyjnych. Problem ten coraz częściej dotyka również Polaków, w tym, co gorsza, także dzieci. Jak skutecznie bronić się przed nowotworami oraz jak w5pomagać ich leczenie?To pytanie stawiane jest przez wielu lekarzy i naukowców już od wielu lat.
Powszechnie wiadomo, że stres, patenie papierosów, niezdrowe odżywianie, praca w szkodliwych warunkach i ogólne zmęczenie znacznie przyczyniają się do powstawania chorób nowotworowych. Aby uchronić się przed nimi warto przyjrzeć się swojej diecie i zacząć wzbogacać ją w składniki odżywcze, które pomogą uchronić nas przed rozwojem tych chorób. Do takich składników, które niewątpliwie na stałe powinny zagościć w naszej diecie, zalicza się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny omega-3. Kwasy te nie są wytwarzane przez organizm człowieka i dlatego jedynym ich źródłem jest nasze pożywienie. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowią ważny budulec strukturalny błon komórkowych, odpowiadając za ich prawidłową budowę i czynności. Zaburzenia składu błon komórkowych powodują zakłócenia w wymianie elektrolitów, przekazywaniu sygnałów między komórkami oraz zaburzenia w transporcie np. leków do wnętrza komórek.W wyniku przemian metabolicznych z NNKT syntetyzowane są hormony tkankoweâ??eikozanoidy: prostaglandyny, prostacykliny, leukotrieny I tromboksany, dzięki czemu uczestniczą w regulacji procesów zapalnych i immunologicznych.
W profilaktyce chorób nowotworowych istotna jest również odpowiednia proporcja między kwasami omega-3
i omega-6. Oba kwasy NNKT działają antagonistycznie w stosunku do siebie. Kwasy omega-3 wykazują silne właściwości przeciwnowotworowe, natomiast kwasy omega-6 w dużych ilościach stymulują podziały komórek nowotworowych. Dlatego też tendencja do występowania nowotworów jest większa u osób z niedoborami kwasów omega-3 w organizmie.
Jedną z pierwszych osób, które wykazały przeciwnowotworowe działanie kwasów omega-3 była niemiecka biochemik, dr Johanna Budwig. Prowadząc przez kilkadziesiąt lat swoje badania pokazała, iż osoby stosujące opracowaną przez nią dietę bogatą w kwasy omega-3 bardzo rzadko chorowały na nowotwory. Natomiast stosowanie tej diety u osób chorych znacznie ograniczało wzrost guzów nowotworowych, a w niektórych przypadkach wręcz cofało chorobę. Rezultaty te były wynikiem jedynie zmiany sposobu odżywiania i wprowadzenia diety, której podstawą jest olej lniany bogaty w kwasy omega-3 spożywany w formie pasty z białym serem oraz antyoksydanty, błonniki węglowodany złożone. Dr Budwig stosowała z powodzeniem swoją dietę nawet wśród pacjentów, którym akademicka medycyna nie była wstanie już pomóc.
Obecnie wyniki badań naukowych potwierdzają przeciwnowotworowe właściwości kwa-sów omega-3. Działanie to dotyczy przede wszystkim raka prostaty, piersi, wątroby, jelita grubego, trzustki i żołądka. Badania prowadzone na komórkach in vitro, zwierzętach oraz ludziach wykazały przynajmniej kilka mechanizmów przeciwnowotworowego działania omega-3.
Kwasy te mogą hamować podziały komórek nowotworowych i powodować ich śmierć na kilka różnych sposobów, powodując m.in.; cytolizę czy rozpad komórek nowotworowych po:
wpływem produktów ich utleniania oraz apoptozę, czyli naturalną, programowaną śmierć komórki. Ponadto dostarczanie organizmowi kwasów omega-3 pozwala na wbudowywanie ich do błon komórkowych, dzięki czemu poprawa się ich funkcjonowanie co ułatwia m.in. wnikanie leków przeciwnowotworowych i zwiększa skuteczność ich działania. Kwasy omega-3 hamują również :
angiogenezę, czyli powstawanie naczyń krwionośnych w rozwijającym się guzie nowotworowym. Powoduje to odcięcie dostępu pożywienia potrzebnego szybko namnażającym się komórkom nowotworowym i w konsekwencji obumieranie guza nowotworowego. Wykazano również ,że kwasy omega-3 oraz wytwarzane z nich związki hamują przerzuty, co nie pozwala na rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w organizmie.
Wiedza na temat przeciwnowotworowych właściwości kwasów omega-3 z każdym dniem jest coraz większa i trafia do rzeszy wielu ludzi, co pozwala patrzyć w przyszłość z nadzieją, iż związki te staną się istotnym elementem profilaktyki leczenia chorób nowotworowych.
http://olej.lniany.webpark.pl/
http://www.primanatura.pl/dr-budwig-sylwetka-naukowca/
Komentarz
Bardzo ciekawie o jedzeniu pisze D. Ornish (w Polsce wyszła chyba tylko jego jedna książka, niezupełnie o jedzeniu, raczej o stronie psychicznej chorób i zdrowienia), dobra jest też ksiązka Antyrak (tu mam kilka drobnych zastrzeżeń, do tego autor ma zupełnie niepasujące mi patrzenie na życie, ale generalnie książka wartościowa).
W tej chwili stosuję przed chemią: buraki w każdej postaci, orkisz, olej lniany, brokuły, kalafior. Nie smażę, nie jem słodyczy - wyjątek drożdżowiec, bo mi pozwolili.
Ilość mam limitowaną naturalnie. Nie mogę zjeść dużo. Szkoda, że taka pora, że mało świeżych warzyw. Trudno, trzeba wybierać z tego, co jest dostępne.
Acha, i zieloną herbatkę popijam liściastą :cool:
Nie jest tak mało warzyw, mało to jest w maju. Teraz, nie licząc niesezonowych, to masz do wyboru: seler, por, kapustę (biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka), jarmuż, marchew, dynie, buraki, cebule (różne), rzepę czarną i białą, pietruszkę, czosnek, nie wiem, co pominęłam. Z tego można robić przeróżne rzeczy, to naprawdę jest bogactwo, ale wiele osób z tego nie korzysta. do tego kiszonki, domowy szczypior.
" Możesz wygrać z rakiem i alergią"-porady praktyczne dla pacjentów
(Całkiem do rzeczy, według mnie).
Aniu D. jakie oleje/oliwy polecasz???
i dodatkowo soki z warzyw i owoców 13 szklanek dziennie
i w tym lewatywa z kawy
Aniu DAgoMario:rozważ włączenie do diety kurkumy (kurkumina ma właściwości niszczące komórki nowotworowe), imbir i ksylitolu (tak, wiem-b.drogi, w Poznaniu 46zł/kg)
sok pomidorowy też jest bardzo zdrowy
sok z pokrzywy to źródło 100%przyswajalnego żelaza-przy chemii jak znalazł
przy wymiotach (chemia) b.dobrze sprawdza sie bulion ("prawdziwy" kurak lub indyk) z żółtkami-nawet pięcioma(także z koniecznie "prawdziwych" jaj)-jest tak odżywczy, że wystarczy za posiłek, nie obciąża żołądka
wystarczy po łyżeczce pić
jestem zaskoczona tym drożdżowcem-zgodnie z zasadami zawartymi w "Antyraku" osoby z chorobą nowotworową powinny unikać drożdży, które podobnie jak cukier doskonale dożywiają komórki nowotworowe
a olej lniany jest świetny w Poznaniu, na Uniwerku Przyrodniczym-"produkowany" na miejscu, w ciemnych butelkach i przechowywany w lodówce
cena też bardzo korzystna (w porównaniu z innymi producentami)
zdrowia i wytrwałosci w leczeniu!!!
właśnie czytam "Wiedzę leczniczą św. Hildegardy z Bingen od A do Z"
Co z kwasem z kapusty kiszonej?
Aniu D. czekam na info o olejach/ olivach
(rakokotwórcze).
terz mam ta ksiązke
a dzisiał przyszła w paczce książka po zdrowie z ziołami
Stefania korżawska
jeden jej przepis skan
Oszuka głód cykoria podróżniczka...
Niekiedy trzeba oszukać głód - chociażby wtedy, gdy organizm otrzymał już pożywienie. a niestety dalej sygnalizuje głód.
Zioła w tym przypadku działają rewelacyjne, Są niezastąpione i bezpieczne.
polecam wspaniałą herbatkę â?? przepis:
korzeń cykorii podróżnika 50 g
owoc kopru włoskiego 50 g
Zioła wymieszać, łyżkę ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody, zaparzyć, przecedzić, pić bardzo powoli, dokładnie przeżuwając każdy łyk napoju. W ten sposób nasycimy organizm porcją szybkiej energii, która pozwoli oszukać głód. Możemy posłodzić miodem, wtedy działanie będzie jeszcze skuteczniejsze.
Cykoria wędrowniczka to urocza blondynka o modrych oczach, która uwielbia podróże. Gdy zaczynają się wakacje, bierze plecak modrych kwiatów i wyrusza na zwiedzanie pięknej Ziemi Polskiej rozpromieniona, słoneczna, uśmiechnięta. Jakże przyjemnie spotkać ją na wakacyjnyrn szlaku, usiąść w jej cieniu. Warto też zerwać kilka błękitnych kwiatków i zjeść dodadzą siły i energii do dalszej wędrówki.
A koper włoski? .-. to młodzieniec śliczny, wysportowany o południowym temperamencie. Razem z wędrowniczką pokażą świat z najciekawszej strony.
Starożytni mówili: â?žgdy chcesz poznać swoją duszę, żuj owoc kopru, gdy zaś chcesz poznać piękno świata, podziwiaj kwiat cykoriiâ?.
W takim towarzystwie inne ciało, inny duch â?? do tego koper włoski )odchudza, a kilka kilogramów mniej to radość i nie tylko dla pań.
jej strona
http://www.a1komputery.pl/korzawska/
Wg mnie w poważnym stanie nie mówi się pacjentowi, że ma ograniczyć białą sól, cukier, mąkę, ryż, rafinowane oleje, kawę etc - ale to wszystko powinien odstawić. Co to znaczy ograniczyć? Kawałek ciastka można? Dwa? Jedną bułkę też można? Itd. A rak jest wynikiem tego, że od lat organizm nie pracuje tak, jak należy, że nie są zaspokajane jego potrzeby w składniki żywieniowe - nie te wspaniałe dodatki do płatków, soków, pieczywa, te "wzbogacacze", ale naturalne witaminy i minerały z kasz, warzyw, owoców, orzechów, strączków.
Dlatego ksiązkę można przeczytać (warto, jak ktoś dopiero raczkuje w poznawaniu zdrowego jedzenia), ale nie może to być jedyna pozycja.
Najmocniej, najmocniej przepraszam:shamed::shamed::shamed:
Dopiero jak napisałaś zobaczyłam,że zwróciłam się do Ciebie, a nie do AgiMarii
jeszcze raz przepraszam
a co do ksylitolu-to jak jednak mam inne zdanie
nawet przetworzony-chemicznie jest alkoholem i ma inne działanie, niż cukier
ale to kwestia wyboru
edit:wcześniejszy :shamed: pomyłkowy post wyedytowany już
Mrożonki ze sklepu są z głębokiego mrożenia, do tego niewiele się mówi o tym, że do czyszczenia warzyw do przemysłu używa się mocnych środków chemicznych - nikt przecież nie skrobie i nie obiera tych warzyw. One są oczywiście potem myte, ale ja nie chciałabym jadać takich warzyw.
Orkisz - fantastyczne zboże, jeśli tylko ktoś ma mozliwość, to koniecznie trzeba wprowadzić do diety. Pszenica jest tak wyhodowana, by wypieki były puszyste, ludzie chcą jeść delikatne pieczywo, nie razowe, cięzkie chleby - i w takim kierunku pszenicę prowadzono. Orkisz jest pradawną odmianą pszenicy, cenną, bo ludzie nie zaczęli jej tak "ulepszać".
Majazibi6, ja jestem za wszystkimi warzywami, tymi sezonowymi, każde z nich jest perłą, która ma jakieś wyjątkowe działanie. co jakiś czas słyszy się o "okryciu", że dane warzywo jest tak zdrowe, że uczeni się zachwycają etc. To prawda, ale każde z warzyw ma coś cenne, dlatego warto jadać wszyskie, a tak naprawdę to wiele osób jada kilka, może do 8-10 warzyw w ogóle i to w minimalnych ilościach. Nie da się zdrowo żyć nie jedząc warzyw.
Z dieta również nie należy przesadzać by nie popaść z jednej skrajności w drugą.
Obecnie łączę zdrowe .domowe jedzenie z leczeniem.Nauczyłam nieco słuchać się mojego organizmu .Też nie potrafię oprzeć jedzeniu niezdrowemu ale najważniejsze to osiągnąć równowagę ciała i ducha.Kiedyś wydawało mi się proste ,dziś bywa różnie
Krysia, z lekarzami jest niestety tak, że nie mają kompletnie żadnej wiedzy na temat zdrowego odżywiania, chyba, że taką z kolorowych gazet. Pamiętam, jak czytałam, jak w Stanach przeprowadzono ankietę wśród lekarzy i ich recepcjonistek na temat zdrowego żywienia. Lekarze wypadli fatalnie, recepcjonistki dużo lepiej. U nas wiedza lekarzy jest na takim samym poziomie - wyjątkowo tylko są tacy, co sami czytają, studiują i szukają rzetelnej wiedzy na ten temat.
Ponoc uprawiaja ja we Francji. Co o tym sadzicie?
Aniu D. mam dostep do maki orkiszowej [razowa i graham] w zasadzie bez ograniczenia. Moge nia zastapic make biala i tak zrobie, to chyba najlatwiejszy krok, tyle ze dosc drogi
Z chlebem gorsza sprawa, bo jednak ten na drozdzach lepszy. Zrobilam tak jak pisalas i na przepis z 10 dkg drozdzy dalam 2,5 dkg i tez pieknie wyroslo, tyle ze dluzej stalo ciasto:bigsmile:
My do smazenia uzywamy smalcu [swojskiego czystego]. Chyba ze warzywa to tez kujawski.
Niedawno trafiłam właśnie, na lekarza, który wydaje mi się, że interesuje się takimi zagadnieniami. Właśnie poszukuję informacji nt. diety, którą mi zalecił (dieta życia, diamondów). W internecie sporo o tym, jednak brakuje mi rzetelnych informacji na ten temat. Aniu D, jeśli masz jakieś info. na ten temat to bardzo bym prosiła.