Od zawsze używam zwykłych, bawełnianych, bezmarkowych, które kupuję na najbliższym bazarku u znajomej. :bigsmile: Są tanie, nie żal, gdy się zużyją :cool:, a swoją funkcje pełnią przyzwoicie (moim zdaniem).:bigsmile:
Ja zwykle też uzywałam takich bawełnianych, specjalnie do karmienia, z odpinanymi miseczkami. Niby wygodne, ale jakoś nigdy mnie nie zachwycały- wydaje mi się, że strasznie spłaszczają piersi...
Ja mam mały biust i podstawowy problem rozmiarowy mnie nie dotyczy. Ostatnio miałam Mothercare usztywniane i były bardzo fajne, ale jak mówię - dla małobiuściastych.
Tych miękkich bawełnianych nie lubię, bo mój biust WYMAGA hmm, podkreślenia
Ja polecam dwie marki: Panache i Freya ewentualnie Royce. Do kupienia na ebayu, na allegro trafiają się ale rzadko.
Przy doborze stanika (każdego nie tylko tego do karmienia) ważne jest aby pamiętać, że obwód kupujemy o 5 cm mniejszy niż nam wychodzi z centymetra, bo stanik się rozciąga nawet do 10% a centymetr nie.
Hmmm ja strasznie nie lubię tych biustonoszy do karmienia ,,,,trochę mam dużo z przodu i w takim miękkim biustonoszy wygląda to koszmarnie :-( wiecie biust po pas ...
I tak jakoś "aseksualne są dla mnie te biustonosze dlatego mam normalne takie ,które noszę zazwyczaj ..
Ale jak już przy "tytkach jesteście " to może mi doradzicie laktator .Czy ,któraś używała takiego elektrycznego ale do domowych warunków ?
Mimo,że nigdy nie miałam problemu z pokarmem tzn.wykarmieniem dziecka piersią to koszmar przy odciąganiu 10 do 20 ml za jednym razem ...
Mamuśka, miałam trochę "przebojów" z laktatorami, bo mały nie chciał ssać,a ja się uparłam, że będę karmić naturalnie. Pierwszy jaki miałam to ręczny Baby Ono z Canpola. Dobry do ściągania małych ilości, przy większych ilościach ręka odpada Potem był elektryczny Medela - w porównaniu z ręcznym rewelacja, ale: głośno chodził (wręcz buczał), niezbyt przyjemny w użyciu. Jak zaczęłam systematycznie ściągać duże ilości to "padł" I w końcu trafiłam na rewelacyjny Avent, elektryczny i ręczny jednocześnie. Chodzi cichutko, delikatny w użyciu i w ogóle jak dla mnie rewelacja, czego nie można powiedzieć o cenie Jeśli masz zamiar ściągać systematycznie duże ilości to radziłabym Avent :bigsmile:
Oglądałam właśnie ostatnio na Allegro takie za 100 zł elektryczne i jestem ciekawa czy tak porządnie odciąga mleko, o Avencie też myślałam ...
Po prostu potrzebuję skuteczny laktator nie taki by mi ręka odpadła :-)
Zawsze miałam nerwówkę jak potrzebowałam wyjść z domu na parę godzin a mleka odciągniętego wciąż za mało
Przy karmieniu poprzednich dzieci używałam biustonoszy Alles - polska firma. Mają różne modele - i zwykłe bawełniane bez fiszbin i takie usztywniane, które ładnie się układają i nie deformują biustu. I też są wygodne, nie uwierały mnie i dobrze trzymały wkładki laktacyjne.
Co do laktatora, ja ściągałam przez 5 tyg. dla bliźniąt, a więc duuuże ilości i wtedy używałam Medelę z wypożyczonym modułem zasilającym (takim, jakie są w szpitalu).
Potem na okazjonalne ściąganie miałam Aventa, ręcznego, no i właśnie ręka mi odpadała. Przerzuciłam się spowrotem na Medelę, ale zamiast modułu zasilającego używając ręki. Sprawdzało się świetnie, bardzo uniwersalne, niedrogie, i zajmuje mniej miejsca.
Co do staników to bardzo dużo zależy od wielkości i kształtu biustu. Dla mnie jedyne, które się sprawdzały to Anita. Drogie, ale wolę mieć 2 a dobre. A przy każdej kolejnej ciąży dokupuję sobie jeden nowy, więc powoli mam coraz bardziej pokaźną kolekcję.
Biustonosz na czas karmienia kupuję normalny- z fiszbinami, bo biust i tak duży w czasie karmienia jeszcze przybiera i musi być podtrzymywany. Zwykły stanik bawełniany mi tego nie zapewnia. Ale mam jeden "myk": kupuję stanik, który ma elastyczny brzeg, góra jest z gumeczką. Wtedy nie ma problemu z szybkim i dyskretnym przygotowaniem piersi do karmienia.
Na noc używam takiego luźniejszego, bez fiszbin, ale też bez odpinanych ramiączek, bo mnie to wkurza i jedną ręką nie umiem sobie tego pozapinać.
W kwestii laktatorów - przy najstarszej córce, która była karmiona odciąganym pokarmem, używałam elektrycznej Medeli (takiej, jak w szpitalach). Przy ręcznym Avencie dorobiłam się zapalenia piersi. Teraz mam w domu małą Medelę z zasilaniem elektrycznym. Na szczęście nie trzeba było jej często ostatnio używać. Przy najmłodszym synu chodziła przez tydzień, jak zbierałam pokarm na czas mojej wizyty w szpitalu (zabieg jednodniowy).
Taką maszyną Medeli odciągałam w szpitalu ,,no skutecznośc przy moich piersiach bardzo duża .Ale niestety nie stać mnie na taki sprzęt ,,a z wypożyczaniem to wyznaję zasadę "Dobry zwyczaj nie pożyczaj bo zaraz mi się popsuję albo dzieci by coś urwały ..
Mnie by się przydał na cały okres karmienia a w szpitalu może wypożyczają na jakieś kryzysy laktacyjne ..Te 100 zł to jeszcze widzę sens ,by wydać na skuteczny laktator ale więcej już nie....
No coś wymyślimy :-)
Ja osobiscie polecam z M&S ,rewelacyjne,pelna rozmiarowka,jakie kto lubi-gladkie,koronkowe itp.Kupilam kilka Na wyprzedazy bedac w ciazy z pierwsza I do teraz wygladaja przyzwoicie.Mialam jeden z Mothercare I bez porownania.
[cite] Mamuska:[/cite]Oglądałam właśnie ostatnio na Allegro takie za 100 zł elektryczne i jestem ciekawa czy tak porządnie odciąga mleko, o Avencie też myślałam ...
Zawsze miałam nerwówkę jak potrzebowałam wyjść z domu na parę godzin a mleka odciągniętego wciąż za mało
Ja na gratach ostatnio taki dostalam za darmo (w zyciu bym nie kupila, bo wyglada na nieskuteczny). Jest REWELACYJNY!!!
Jak mam pełną pierś, to w 5 min mam 100ml, bez wysiłku, wystarczy zrobić próżnię i odlewać z bańki :bigsmile:
No i taniocha. 8 złotych :shocked:
[cite] Mamuska:[/cite]Taką maszyną Medeli odciągałam w szpitalu ,,no skutecznośc przy moich piersiach bardzo duża .Ale niestety nie stać mnie na taki sprzęt ,,a z wypożyczaniem to wyznaję zasadę "Dobry zwyczaj nie pożyczaj bo zaraz mi się popsuję albo dzieci by coś urwały ..
No to jeśli odciągałaś Medelą w szpitalu to została Ci sama przyssawka, którą się podłącza do tej maszyny. Tę przyssawkę można właśnie stosować ręcznie, bez wypożyczania samej maszyny. U mnie sprawdzało się lepiej niż inne ręczne laktatory.
Komentarz
A czy płaskie piersi mam... Hmmm... Musiałabym Męża zapytać...
na karmienie, które trwa nie tygodnie, ale lata:bigsmile: i co ważne, nie deformują się i długo służą.
Tych miękkich bawełnianych nie lubię, bo mój biust WYMAGA hmm, podkreślenia
Przy doborze stanika (każdego nie tylko tego do karmienia) ważne jest aby pamiętać, że obwód kupujemy o 5 cm mniejszy niż nam wychodzi z centymetra, bo stanik się rozciąga nawet do 10% a centymetr nie.
I tak jakoś "aseksualne są dla mnie te biustonosze dlatego mam normalne takie ,które noszę zazwyczaj ..
Ale jak już przy "tytkach jesteście " to może mi doradzicie laktator .Czy ,któraś używała takiego elektrycznego ale do domowych warunków ?
Mimo,że nigdy nie miałam problemu z pokarmem tzn.wykarmieniem dziecka piersią to koszmar przy odciąganiu 10 do 20 ml za jednym razem ...
Jeśli masz zamiar ściągać systematycznie duże ilości to radziłabym Avent :bigsmile:
Potem na okazjonalne ściąganie miałam Aventa, ręcznego, no i właśnie ręka mi odpadała. Przerzuciłam się spowrotem na Medelę, ale zamiast modułu zasilającego używając ręki. Sprawdzało się świetnie, bardzo uniwersalne, niedrogie, i zajmuje mniej miejsca.
Co do staników to bardzo dużo zależy od wielkości i kształtu biustu. Dla mnie jedyne, które się sprawdzały to Anita. Drogie, ale wolę mieć 2 a dobre. A przy każdej kolejnej ciąży dokupuję sobie jeden nowy, więc powoli mam coraz bardziej pokaźną kolekcję.
Na noc używam takiego luźniejszego, bez fiszbin, ale też bez odpinanych ramiączek, bo mnie to wkurza i jedną ręką nie umiem sobie tego pozapinać.
Z laktatorami doświadczenia nie mam.:cool:
http://www.medela.com/IW/en/breastfeeding/products/pumping/lactina.html
edit - błąd linku
No coś wymyślimy :-)
Ja teraz mam Freya i jestem zachwycona, trzyma mi piersi lepiej niż normalny biustonosz
Jak mam pełną pierś, to w 5 min mam 100ml, bez wysiłku, wystarczy zrobić próżnię i odlewać z bańki :bigsmile:
No i taniocha. 8 złotych :shocked:
Dzięki za wszystkie opinie.
No to jeśli odciągałaś Medelą w szpitalu to została Ci sama przyssawka, którą się podłącza do tej maszyny. Tę przyssawkę można właśnie stosować ręcznie, bez wypożyczania samej maszyny. U mnie sprawdzało się lepiej niż inne ręczne laktatory.
Ale mam właśnie kupioną elektryczną. Póki co- nie wypróbowana