Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Wedlina domowa - szybka i łatwa

13»

Komentarz

  • ProMamo nie rób tu śliny tylko przepisy dawaj!
  • :ab: indyk mielony [ piers] 1kg
    jajko
    bulka tarta
    kolendra!!!
    pietruszka natka
    sol
    pieprz
    papryka ostra
    jajka na twardo
    mały seler

    tak jak na mielone zrobic mieso. Przekrecic wszystko przez maszynke z tyjatkiem przypraw:D jajka na twardo ugotowac.
    Ta porcja jest na mala keksowke tak 2/3
    Wlozyc mieso jajka w nim zakopac, mi weszly 2 jajka na ta porcje.
    w 230st - 45 minut

    Mozna zamiast indora dac łopatke lub karkowke wtedy piec 55 mint /65minut [sprawdzic trzeba]

    czosnek i cebula nam the end wiec jest bez, ale normalnie ze 3 zabki czosnku i mala cebula to zmelenia:wink:
  • a papryka i kolendra to na smak czy jakaś konkretna ilość?
  • ProMamo,

    wypróbuję, jak mi sie zapas skończy.


    Brzmi znakomicie! Szczególnie te zakopane jajka :bigsmile:
  • ProMama, wołowinka dawno upieczona, ale od wtorku nie miałam internetu, więc nie mogłam podziękować. Robię to niniejszym: :fr:

    Jak będziesz miała dalsze pomysły na wołowinę, to bardzo chętnie...
  • seler też do mielenia razem z mięsem? surowy czy ugotowany?
  • Przepraszam, ze dopiero, ale u nas juz tak chyba zostanie, ze raz na czas udaje nam sie odpisywac, - kto pierwszy do kompa ten - sprytniejszy :wink: wiecie jak jest.

    Na smak Agusia, na smak, ale ja daje na oko, moze byc 2/3 lyzki. Seler do mielenia z miesem surowy !!! jak masz gotowany z zupy tez moze byc .

    powołAnia i jak smakowalo?
  • @ProMama: A jakże, zajadamy się. Jest to miła odmiana od schabu (który baaaaardzo lubię, ale ile można). Tu wędlin nie kupię, więc jemy tylko to co zrobię sama. No i chleb też MUSZĘ upiec, bo nie dostanę.

    Więc chlebek domowy (pszenny na zakwasie) i wędlinki domowe...
  • My robimy coś podobnego do przepisu Promamy z mielonym indykiem.

    1 kg mięsa mielonego
    pieprz
    zioła prowansalskie
    i 6 ugotowanych jajek

    Wyrabiamy mięso z przyprawami, układamy połowę w formie żaroodpornej i układamy na mięsie jajka uprzednio ugotowane. Następnie druga warstwa mięsa, która jest ostatnią. Wkładamy do pieca na godzinkę w 180 stopni.


    A ostatnio zasmakowała nam szynka pieczona, przyprawiana tylko pieprzem i koperkiem.
  • A oto nasza pieczen w nocy wczoraj uczyniona i chleb orkiszowy[razowy] na zakwasie, upieczony dzis, 2 godziny temu.

    https://lh3.googleusercontent.com/_hpWoeuaXNOg/TYno5byAMLI/AAAAAAAACwY/9z4pcn5B41c/s720/IMG_4521.JPG
  • zrobiłam domową wędlinę. wygląda pięknie. była w solance 3 doby. mam pytanie: podczas krojenia krajalnicą wędlina się kruszy...
    co na to poradzić?
    j.
  • i dobrze naostrzyć tarczę, no może jeszcze włączyć przed krojeniem:bigsmile:
  • Jest w sieci fajna stronka dot. wędlin domowych , ciekawe forum, ludzie dzielą sie przepisami, wklejają zdjęcia swoich "dzieł"itp
    ale nie wiem , czy wypada reklamować inne forum:shamed:
  • [cite] Jadwiga:[/cite]U nas pieczenie własnych wędlin jest nieekonomiczne:wink:. Kilogram pieczonej szynki znika w jeden dzień, a kilogram kupionej wędliny zwykle wystarcza na tydzień.

    U nas podobnie (czterech facetów z apetytem), ale ja i tak mam wyrzuty sumienia, że tak rzadko robię domową wędlinę lub pasztet (robię na Święta, albo jak mi się uzbiera mięso z rosołów: kacze, cielęce, wołowe, kurze, itp.)
  • [cite] ProMama:[/cite]Aniu, nie umiem tego opisac, ech, postaram sie...

    Wiec, blacha taka piekarnikowa do pizzy - na niej mieszcza sie 2 lub 3 takie pieczenie. Ma to byc na wyglad jak strucla, makowiec - tylko uformowac to trzeba w rekach lub na blache przeniesc mieso i tam formowac.

    Smaruje to smalcem, mozna umyc rece i takimi dosc wilgotnymi ugladzic - chyba tez bedzie dobrze. Wieprzowe piecze sie godzine w 180, wolowy 1,5 w 180 - 200. Tyle ze pisze troche na oko, bo mam fatalny piekarnik obecnie.


    cdn

    ProMamo i inni kulinarni specjaliści - proszę o pomoc w przygotowaniu wołowej wędliny na święta, czytam co tu zacytowałam ale nic z tego nie rozumiem:shamed: mam ładny kawałek wołowiny ( coś koło 1 kg) chciałabym go przerobić na wędlinę tylko jak? gotować? piec? jak piec w rękawie? żaroodpornym naczyniu? czym przyprawić?
  • No muszę podbić - żeby ktoś zauważył :) chyba że założę nowy wątek np. Głupie pytanie o wołowinę?
    Nikt nie wie jak z tego zrobić szynkę?
  • Dlaczego mój pasztet wychodzi jak kapeć, niech mi ktoś powie?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.