:ab: indyk mielony [ piers] 1kg jajko bulka tarta kolendra!!! pietruszka natka sol pieprz papryka ostra jajka na twardo mały seler
tak jak na mielone zrobic mieso. Przekrecic wszystko przez maszynke z tyjatkiem przypraw:D jajka na twardo ugotowac. Ta porcja jest na mala keksowke tak 2/3 Wlozyc mieso jajka w nim zakopac, mi weszly 2 jajka na ta porcje. w 230st - 45 minut
Mozna zamiast indora dac łopatke lub karkowke wtedy piec 55 mint /65minut [sprawdzic trzeba]
czosnek i cebula nam the end wiec jest bez, ale normalnie ze 3 zabki czosnku i mala cebula to zmelenia
Przepraszam, ze dopiero, ale u nas juz tak chyba zostanie, ze raz na czas udaje nam sie odpisywac, - kto pierwszy do kompa ten - sprytniejszy wiecie jak jest.
Na smak Agusia, na smak, ale ja daje na oko, moze byc 2/3 lyzki. Seler do mielenia z miesem surowy !!! jak masz gotowany z zupy tez moze byc .
@ProMama: A jakże, zajadamy się. Jest to miła odmiana od schabu (który baaaaardzo lubię, ale ile można). Tu wędlin nie kupię, więc jemy tylko to co zrobię sama. No i chleb też MUSZĘ upiec, bo nie dostanę.
Więc chlebek domowy (pszenny na zakwasie) i wędlinki domowe...
My robimy coś podobnego do przepisu Promamy z mielonym indykiem.
1 kg mięsa mielonego
pieprz
zioła prowansalskie
i 6 ugotowanych jajek
Wyrabiamy mięso z przyprawami, układamy połowę w formie żaroodpornej i układamy na mięsie jajka uprzednio ugotowane. Następnie druga warstwa mięsa, która jest ostatnią. Wkładamy do pieca na godzinkę w 180 stopni.
A ostatnio zasmakowała nam szynka pieczona, przyprawiana tylko pieprzem i koperkiem.
Jest w sieci fajna stronka dot. wędlin domowych , ciekawe forum, ludzie dzielą sie przepisami, wklejają zdjęcia swoich "dzieł"itp ale nie wiem , czy wypada reklamować inne forum:shamed:
[cite] Jadwiga:[/cite]U nas pieczenie własnych wędlin jest nieekonomiczne. Kilogram pieczonej szynki znika w jeden dzień, a kilogram kupionej wędliny zwykle wystarcza na tydzień.
U nas podobnie (czterech facetów z apetytem), ale ja i tak mam wyrzuty sumienia, że tak rzadko robię domową wędlinę lub pasztet (robię na Święta, albo jak mi się uzbiera mięso z rosołów: kacze, cielęce, wołowe, kurze, itp.)
[cite] ProMama:[/cite]Aniu, nie umiem tego opisac, ech, postaram sie...
Wiec, blacha taka piekarnikowa do pizzy - na niej mieszcza sie 2 lub 3 takie pieczenie. Ma to byc na wyglad jak strucla, makowiec - tylko uformowac to trzeba w rekach lub na blache przeniesc mieso i tam formowac.
Smaruje to smalcem, mozna umyc rece i takimi dosc wilgotnymi ugladzic - chyba tez bedzie dobrze. Wieprzowe piecze sie godzine w 180, wolowy 1,5 w 180 - 200. Tyle ze pisze troche na oko, bo mam fatalny piekarnik obecnie.
cdn
ProMamo i inni kulinarni specjaliści - proszę o pomoc w przygotowaniu wołowej wędliny na święta, czytam co tu zacytowałam ale nic z tego nie rozumiem:shamed: mam ładny kawałek wołowiny ( coś koło 1 kg) chciałabym go przerobić na wędlinę tylko jak? gotować? piec? jak piec w rękawie? żaroodpornym naczyniu? czym przyprawić?
Komentarz
jajko
bulka tarta
kolendra!!!
pietruszka natka
sol
pieprz
papryka ostra
jajka na twardo
mały seler
tak jak na mielone zrobic mieso. Przekrecic wszystko przez maszynke z tyjatkiem przypraw:D jajka na twardo ugotowac.
Ta porcja jest na mala keksowke tak 2/3
Wlozyc mieso jajka w nim zakopac, mi weszly 2 jajka na ta porcje.
w 230st - 45 minut
Mozna zamiast indora dac łopatke lub karkowke wtedy piec 55 mint /65minut [sprawdzic trzeba]
czosnek i cebula nam the end wiec jest bez, ale normalnie ze 3 zabki czosnku i mala cebula to zmelenia
wypróbuję, jak mi sie zapas skończy.
Brzmi znakomicie! Szczególnie te zakopane jajka :bigsmile:
Jak będziesz miała dalsze pomysły na wołowinę, to bardzo chętnie...
Na smak Agusia, na smak, ale ja daje na oko, moze byc 2/3 lyzki. Seler do mielenia z miesem surowy !!! jak masz gotowany z zupy tez moze byc .
powołAnia i jak smakowalo?
Więc chlebek domowy (pszenny na zakwasie) i wędlinki domowe...
1 kg mięsa mielonego
pieprz
zioła prowansalskie
i 6 ugotowanych jajek
Wyrabiamy mięso z przyprawami, układamy połowę w formie żaroodpornej i układamy na mięsie jajka uprzednio ugotowane. Następnie druga warstwa mięsa, która jest ostatnią. Wkładamy do pieca na godzinkę w 180 stopni.
A ostatnio zasmakowała nam szynka pieczona, przyprawiana tylko pieprzem i koperkiem.
https://lh3.googleusercontent.com/_hpWoeuaXNOg/TYno5byAMLI/AAAAAAAACwY/9z4pcn5B41c/s720/IMG_4521.JPG
co na to poradzić?
j.
ale nie wiem , czy wypada reklamować inne forum:shamed:
U nas podobnie (czterech facetów z apetytem), ale ja i tak mam wyrzuty sumienia, że tak rzadko robię domową wędlinę lub pasztet (robię na Święta, albo jak mi się uzbiera mięso z rosołów: kacze, cielęce, wołowe, kurze, itp.)
ProMamo i inni kulinarni specjaliści - proszę o pomoc w przygotowaniu wołowej wędliny na święta, czytam co tu zacytowałam ale nic z tego nie rozumiem:shamed: mam ładny kawałek wołowiny ( coś koło 1 kg) chciałabym go przerobić na wędlinę tylko jak? gotować? piec? jak piec w rękawie? żaroodpornym naczyniu? czym przyprawić?
Nikt nie wie jak z tego zrobić szynkę?