Wydaje mi się, że warto (a wątek zapoczątkowany przez Bognę to pokazuje) założyć wątek o tym jakie bajki polecamy do oglądania dla naszych pociech. Chodzi o te już ocenzurowane (tzn. obejrzane z dzieciakami po raz 12843
)
Może przy okazji wymiany opinii zobaczym coś czego sami nie widzimy??
U nas poza bajkami z PRL-u (Reksio, Bolek i Lolek) dzieci lubią i wydaje się nam, że są nieszkodliwe:
- Małe zoo Lusi
- Fifi niezapominajka (choć dwie bohaterki mieszkają tam razem
)
Może małżonka coś dorzuci jeszcze
Komentarz
Ale piszcie przekrojowo... może się jakieś kategoryzacje wiekowe porobi?
dla starszych...ostatnio oglądaliśmy" Jak ukraść księżyc?"
A właśnie "Jak ukraść księżyc?" fajne toto? Bo Jasiu bardzo chciał obejrzeć, ale po "Księżniczka i żaba" boimy się testować od razu na dzieciach... Nie ma tam przemocy? jakiś głupich ideologii???
a " Jak ukraść księżyc?"....najlepiej obejrzyj najpierw sam:bigsmile:...są rzeczy, teksty moim zdaniem niepotrzebne, które mi sie nie podobają, ale całościowe przesłanie jest jak najbardziej ok
Księzniczkę i żabę obejrzałam w przyspieszonym tempie sama (co którąs scenę)...dzieciom w zyciu bym nie puściła
"Jak wytresować smoka" - ciągłe walki z ziejącymi ogniem smokami
"Co piszczy w trawie" - jak ptak poluje na uciekające owady
"Tarzan" - jak tygrys próbuje dopaść małe dziecko
"Shrek" - i piękna scena torturowania ciasteczka
"South park" - to właściwie bajka dla dorosłych a może raczej zdegenerowanych dorosłych
Niektóre dzieci są bardziej podatne na pewne treści. Jeden nie może oglądać przemocy bo ją stosuje na młodszym rodzeństwie. Inni nie powinni oglądać magii i tak dalej samemu trzeba zaobserwować już po pierwszych oznakach.
Bob Budowniczy - też raczej OK.
...akurat ja Tarzana bardzo lubię...moje dzieci też:ab:
swinka peppa
krecik
pingu
charlie i lola
zgaduj z jessem (choc mi bardzo przeszkadza szata graficzna)
mysia
Bogusia3: z martą to mam problem... dzieci nasze mimo, że młodsze (4 i 2,5) bardzo lubią, ale mnie coś tam drażni...aa już wiem: amerykański styl życia, mentalnosciowo mi nie pasuje...
Co do peppy to fajna jest tak do 2 lat... potem dzieci się nudzą, ale odcinek "Naleśniki" jest u nas kultowy. Tekst "Sukces" wszedł już na trwałe do użycia.
A coś dla starszych ? Błagam tylko nie Das Haus Anubis, ani I Carly.:sad:
shrek moze?
a mini mini nie mam ogladamy na you tube
Na tapecie też stare polskie bajki animowane typu Bolek i Lolek czy Reksio
to moze klasyka:
bambi,
kopciuszek,
spiaca królewna?
te stare disneyowskie bajki sa wzorowane dosc wiernie na klasyce i calkiem ładne