Czy uda mi sie jeszcze zrobic zakwas domowy i żurek z nim?
Poratujecie przepisem, robie pierwszy raz sama wielkanoc. Bardzo mnie to cieszy, wreszcie bede mogla zrobic żurek bez torebki, ale potrzebuje Waszej pomocy.
Jak zrobic zakwas na żurek?
Jak zrobic żurek?
Jak zrobic barszcz biały?
Komentarz
szklankę mąki żytniej razowej i pół litra wody mieszam w szklanym naczyniu (może być i kamionkowe). Dodaję dwie łyżki zakwasu na chleb i 3 ząbki czosnku rozgniecione lub posiekane. Stawiam w ciepłym miejscu i przykrywam ściereczką. Czasami pomieszam, bo mąka osiada. Po 3 dniach żur gotów. Można użyć lub przelać do butelki i wstawić do lodówki.
A żeby z tego zrobić zupę, to wystarczy wlać taki żur na wywar (taki jaki lubisz i z czego lubisz) i zagotować + przyprawić do smaku, czym tam lubisz. Ja robię żurek "na bogato", bo lubię jak mi dużo w zupie pływa więc wlewam żur do zupy jarzynowej z ziemniakami a potem podaję z jajem. Jak kto lubi, można dać do środka kiełbasę pokrojoną. Pełna dowolnoąć :bigsmile:
Moja Mama zawsze gotowała osobno, tak nas przyzwyczaiła...
Poprosze jeszcze barszcz bialy :bigsmile:
Olesiu moja tez tak robila. Ale Kasia gotuje jarzynowa i potem dodaje zur, wiec nic nie twardnieje, chyba ze zle zrozumialam
A w kwestii białego barszczu... Hmmm, powiem tak: biały barszcz, to może być żurek tyle, że możliwie "czysty" - taki po prostu na bulionie, bez żadnych pływających jarzyn za to z przysmażoną słoniną lub boczkiem i z białą kiełbasą, przyprawiony odrobiną majeranku (to tak klasycznie raczej) Może być też biały barszcz postny - znaczy żurek na czystym bulionie warzywnym, ewentualnie z jakimiś wodorostami czy innymi wege-cudami. Ale można też gotować biały barszcz bez żuru - moja babcia gotowała z kwasem od kapusty.
słoik litrowy z dobrą zakrętką,
5-6 łyżek razowej mąki żytniej (może byc tez nierazowa)
łyżeczka soli,
zalewam wodą z kranu,
szczelnie zakręcam słoik i stawiam w ciepłym miejscu.
Na zakwaszenie potrzeba kilku dni, a więc ostatni dzwonek, aby zakwas był odpowiednio kwaśny:bigsmile:
Później biały barszczyk na tym zakwasie gotuje na bazie zupy jarzynowej.
Poza tym żurek z butelki ( mam na myśli ten sklepowy) wcale nie musi mieć tzw. żywych bakterii, bo mógł być wcześniej albo pasteryzowny, albo dodano konserwantów do tej butelki.
Wreszcie znalazłam przepis na zakwas i żurek.
Podbijam.
:-hOprócz tego, że początkowo zakwas był za gęsty i zrobiłam z niego kluski lane ( na szczęście blender pomógł ), potem rozcieńczyłam i żurek wyszedł pycha.
Moja dwunastolatka, w ramach swojego poczucia humoru, stwierdziła, że pycha - jak ze sklepu
A tak serio to wyszedł bardzo dobry, wiec jakby ktoś chciał na szybko to tak też zadziała.
A i według mojego przepisu wywar do żuru robi się tylko z białych warzyw.
czyli bez marchwi, rozumiem?
a por to zaliczyć do białych, czy zielonych?
Przecież to włoszczyzna
Tylko skąd teraz wziąć serwatkę?!
)