Dzięki wielkie ale jak mi się przypomni następnym razem, to przywiozę sobie z Polski (zwykle o tym zapominam). Poza tym zwykle na Święta wracałam do domu, a tym razem niestety nie no i myślałam, żeby sobie żurek zrobić chociaż, więc na sianie i tak już za późno
Milagro, ale wiesz co, ty najprawdopodobniej miałaś pietruszkę normalną.
Rzecz tylko w tym, że rośliny korzeniowe rosną gorzej tam, gdzie jest bardzo duże nasłonecznienie.
To znaczy, że jeśli weźmiesz te same nasiona rzodkiewki i ją posiejesz w PL, wyrośnie ci normalna rzodkiewka. A jak ją posiejesz na południu Włoch, to jej cała siła rośnięcia w liście pójdzie, i korzonki to takie kikutki będą ledwo widoczne.
Wiem co mówię, bo przykład z rzodkiewką przerobiliśmy sami
A można tego jakoś uniknąć (np w cieniu jakoś posiać) czy to promieniowanie i tak będzie tak działać?
A, jeszcze jedno- tutejsza pietruszka jest troszkę inna niż ta 'nasza'- ma większe listki (smak taki sam). Może to też jakoś jest związane z tym nasłonecznieniem.
ja nastawiłam dopiero dziś, bo się nie mogłam po mąkę żytnią wybrać, może jeszcze się zdąży zakwasić, jak nie, to i tak jedziemy na Święta do teściów, więc najwyżej będzie na później. a na koniec zawsze moja mama dodawała chrzanu, super pyszny wychodzi. no i musi być kwaśny i czosnkowy, wtedy jest super. do tego gotowane jajko i biała kiełbasa i jest super śniadanko Wielkanocne.
@uJa - u mojego męża w domu też nie jadło się żadnej zupy na Wielkanoc. Ale polubił bardzo i barszcz wielkanocny z buraków i żurek, więc gotujemy i jedno i drugie.
Nie dam przepisu, bo "na oko" robię. Te flaki, które zostaną zasypuję solą i trzymam w pudełku w lodówce, jakiś czas. Nie pamiętam, ile kosztują, nie jest to zawrotna cena.
jak sprawdzić czy zakwas jest dobry? nastwiłam w niedzielę, ale dałam jakoś mało wody i wczoraj mu dolałam, i nie wiem czy go nie zepsułam pachnie kwaśno, w smaku nie próbowałam - jak ma smakować?
Komentarz
Teraz wiem jak pachnie cudownie zakwas własnej roboty. Łał
a na koniec zawsze moja mama dodawała chrzanu, super pyszny wychodzi. no i musi być kwaśny i czosnkowy, wtedy jest super. do tego gotowane jajko i biała kiełbasa i jest super śniadanko Wielkanocne.
czy to nie najwyższa pora na zakwas?
w tym roku zamierzam pierwszy raz zrobić
żurek czy barszcz biały na Wielkanoc?
Oto jest pytanie
ale że mąż lub białą kiełbaskę, to wprowadzamy tradycję do naszej rodziny i będzie żurek
a barszcz biały to zawsze była zabielona śmietaną kwaśnica;)
u nas miałabyć wędzona domowa kiełbaska, i szynka i pasztet
tata miał robić
no ale nie będzie
---------------------------
Skąd, skąd? Też chcę taki flaczek i machnę kiełbachę białą. Jeszcze mi podaj przepis jak ją wykonać i normalnie poczuję się jakbym prezent dostała.
Załatwisz mi takiego flaka? My jesteśmy tylko w trójkę, więc flak może być krótki na maks 5 kiełbasek, nawet nie wiem jaką to ma długość.
W Tesco??? To sama mogę, dużo tego sprzedają?
To jest za proste. A w którym w Piast. czy Milan.?
@katarzyna s., to weź mi kochana przepis daj na tę kiełbasę białą.
I jeszcze powiedz te flaki mrozicie? Te co Wam pozostająI ile mniej więcej kosztują? Do Tesco w Piastowie i tak musimy jakoś podjechać.
nastwiłam w niedzielę, ale dałam jakoś mało wody i wczoraj mu dolałam, i nie wiem czy go nie zepsułam
pachnie kwaśno, w smaku nie próbowałam - jak ma smakować?