A ja lubie pieczone pataty - pokrojone w cienkie plastry, posypane solą i czosnkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki, i przyprawami (tymiankiem, lubczykiem - co kto lubi), polane oliwą i podane z sosem jogurtowo-majonezowo-czosnkowym. To nasze odkrycie poprzedniej zimy. Pataty są ostatnio w stałej sprzedaży nawet w Biedronce, po chyba 7zł za kg. A wcześniej kupowałam po ponad 20zł.
Ooo koper włoski? Marchew ? Nie wpadłam na to ... ja ten kalafior nie specjalnie przyprawiam - troszkę pieprzu edit a brukselka nada sie ? Edit robicie do tych warzyw jakis dip? Sos?
Piekłam ostatnio brukselkę z ziemniakami, skorpiona olejem slonecznikowym i posypane wszystko tymiankiem. Wyśmienita! W drugim naczyniu upiekła się ryba i obiad gotowy. Zawsze też piekę warzywa ze sztuką mięsa, choć wtedy najczęściej idą na sos
Ja do pieczonych ziemniakow uwielbiam sos czosnkowy (majonez+jogurt lub smietana, zabek-dwa czosnku, ew granulowany, przyprawa typu warzywko i jakas suszona zielenina - my lubimy lubczyk i czosnek niedzwiedzi). A najlepsze pieczone ziemniaki to z dodatkiem jakiejs szynki /wedzonki i sera plesniowego.
Z pieczonych warzyw to uwielbiam koper wloski z papryka - pokroic, pooliwic, posypac sola, lubczykiem, czosnkiem niedzwiedzim czy czym tam kto lubi + pod koniec zapiekania obowiazkowo cytryna. Mniam!
@monia3, koper wloski czyli fenkul inaczej, takie bulwy biale, w kazdym wiekszym supermarkecie to teraz jest, na bazarkach tez bywa. Nie wiem, ile pieke, z 30min w 180st na pewno. Az straci na objetosci i sie lekko przyrumieni. A cytryna na koniec, bo inaczej twardawe moze wyjsc. Koper wloski ma specyficzny smak (herbatki laktacyjnej, bo jest mlekopędny), nie kazdy lubi, ja tez nie lubilam, poki w tej wersji z cytryną nie spróbowałam.
Komentarz
Prze, prze, przepyszny jest. Upiecz najpierw jeden zabek, zobaczysz czy Ci posmakuje. Do innych pieczonych warzyw jako smarowidelko podkrecqjace smak.
Chyba łatwiej podać, jakich nie pieczemy
ja ten kalafior nie specjalnie przyprawiam - troszkę pieprzu
edit a brukselka nada sie ?
Edit robicie do tych warzyw jakis dip? Sos?
Zawsze też piekę warzywa ze sztuką mięsa, choć wtedy najczęściej idą na sos
Czarno na białym : "skorpiona olejem".
ps.pewnie tylko dla aromatu go wrzucają.
Skorpiony piekę osobno jednak
A najlepsze pieczone ziemniaki to z dodatkiem jakiejs szynki /wedzonki i sera plesniowego.
Z pieczonych warzyw to uwielbiam koper wloski z papryka - pokroic, pooliwic, posypac sola, lubczykiem, czosnkiem niedzwiedzim czy czym tam kto lubi + pod koniec zapiekania obowiazkowo cytryna. Mniam!
Koper wloski ma specyficzny smak (herbatki laktacyjnej, bo jest mlekopędny), nie kazdy lubi, ja tez nie lubilam, poki w tej wersji z cytryną nie spróbowałam.